• Cartea de Salvare la Bord este o initiativa lansata de Automobil Clubul Roman (ACR) impreuna cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si promovata in parteneriat cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) si OMV Petrom
• Acest concept a fost implementat in Romania dupa modelul altor cluburi din Europa, membre ale Federatiei Internationale a Automobilului (FIA)
• Dotarea masinii cu Cartea de Salvare la Bord poate reduce cu pana la 30% timpul de descarcerare in cazul unui accident
• Cu sprijinul OMV Petrom, campania de promovare se va derula in aproape 400 de statii Petrom
 
Anumite componente de siguranta pot reprezenta factori de risc (ex. explozia generatoarelor de gaz din component¬a sistemelor airbag) atat pentru echipajele de interventie, cat si pentru persoanele care asteapta sa fie salvate.  
 
Cartea de Salvare a autoturismului aflata la bord poate creste sansele de salvare ale participantilor la trafic dupa un accident. Cu ajutorul acesteia, timpul de descarcerare poate fi redus cu pana la 30%, aspect vital in lupta contracronometru pentru salvarea victimelor rezultate in urma accidentelor grave de circula¬tie.
 
”Acest proiect se inscrie in seria activitatilor pe care Automobil Clubul Roman le deruleaza in cadrul Deceniului Mondial al Sigurantei Rutiere 2011 – 2020, lansat de Organizatia Natiunilor Unite, in scopul reducerii numarului de victime din accidentele rutiere. Prin implementarea ”Cartii de Salvare la Bord” in Romania, ACR, impreuna cu IGSU si noul partener OMV Petrom, contribuie substantial la eforturile de salvare a vietii victimelor accidentelor rutiere prin reducerea timpului de descarcerare”, a declarat Constantin Niculescu, Presedinte ACR.
 
Cartea de Salvare la Bord este un document standardizat in format A4, care prezinta specificatiile tehnice ale masinilor. Aceasta cuprinde informat¬ii importante pentru salvatori, cum ar fi: pozitionarea armaturilor cabinei, a rezervorului de combustibil, a bateriei, airbag-urilor, generatoarelor de gaz, unitat¬ilor de control s.a., precum si punctele adecvate de taiere, astfel incat, in cazul unui accident rutier, echipele de descarcerare sa intervina cu promptitudine pentru salvarea victimelor. 

“Daca aceste indicatii sunt in masina, ele nu fac decat sa faciliteze pompierului operatiunea de descarcerare si sa grabeasca eliberarea victimei, in siguranta, din masina accidentata. Este un lucru care nu costa nimic, dar care poate face diferenta intre viata si moarte. Este o onoare pentru Departamentul pentru Situatii de Urgenta sa se alature si sa sprijine aceasta initiativa lansata de Automobil Clubul Roman (ACR) impreuna cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si promovata in parteneriat cu OMV Petrom”, a precizat Raed Arafat, Secretar de Stat in Ministerul Afacerilor Interne, Sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta.
 
Este o necesitate ca fiecare proprietar de autovehicul sa detina o carte de salvare, care poate fi descarcata de pe website-ul ACR – www.csb.acr.ro, in funct¬ie de marca si modelul autovehiculului. Pentru a fi usor de identificat diversele componente, Cartea de Salvare la Bord trebuie printata color si asezata la parasolarul din dreptul soferului, asa cum prevad procedurile de salvare. 
 
Dupa tiparirea documentului, proprietarii de automobile il pot prezenta la casele de marcat din orice statie Petrom sau la sediile ACR, pentru a primi un autocolant de semnalizare. Acesta se va lipi pe interiorul parbrizului, in partea stanga sus sau stanga jos, pentru a ”semnaliza” echipajelor de descarcerare prezenta Cartii de Salvare la Bord.
 
“Intotdeauna ii pretuim pe cei care vorbesc prin faptele lor si nu prin cuvinte. Faptul ca nu suntem singuri pe acest drum ne-o dovedeste evenimentul pentru care suntem astazi aici si pe care il consider o reusita pentru fiecare dintre noi – un proiect ce se armonizeaza eforturilor IGSU in asigurarea si mentinerea climatului de siguranta la nivelul comunitatilor si dorinta partenerilor nostri de a se ralia demersurilor initiate… in sprijinul si pentru cetatean”, a mentionat Nicolae Cornea, Inspector General al IGSU.
 
OMV Petrom s-a alaturat campaniei Cartea de Salvare la Bord si va facilita promovarea acesteia in aproape 400 de benzinarii Petrom raspandite in toata tara. In acelasi timp, pentru ca siguranta angajatilor este parte importanta a strategiei de sustenabilitate OMV Petrom, toate cele aproximativ 2.500 de autovehicule din flota companiei sunt echipate cu carti de salvare la bord. 
 
”Grija OMV Petrom pentru siguranta in trafic, atat a angajatilor nostri, cat si a clientilor, a fost intotdeauna o preocupare si o responsabilitate. Suntem un angajator major in Romania si avem cea mai extinsa retea de statii. Implicarea noastra in promovarea Cartii de Salvare la Bord vine ca un pas firesc, pentru ca este un demers prin care putem sa contribuim la protejarea vietii a milioane de romani”, a declarat Adrian Nicolaescu, Retail Manager OMV Petrom.
 
Cartea de Salvare la Bord va fi promovata de catre mii de angajati din statiile Petrom, prin intermediul celor peste 500.000 de pliante, si in plus printr-o aplicatie online – un test menit sa ii faca pe soferi sa constientizeze cat de importanta este prezenta in masina a Cartii de Salvare.
 
Campania „Cartea de Salvare la Bord” este o initiativa lansata de Automobil Clubul Roman (ACR) impreuna cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si promovata in parteneriat cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) si OMV Petrom. 
 
Parteneriatul s-a nascut din dorinta de a creste gradul de constientizare a participantilor la trafic asupra importantei fiecarui minut intr-o misiune de salvare si de a promova un proiect ale carui beneficii au fost dovedite la nivel european.
 
Mai multe detalii despre utilizarea Cartii de Salvare la Bord puteti gasi pe www.petrom.ro sau  www.csb.acr.ro.

***
OMV Petrom – Resourcefulness 
Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem sa dezvoltam relatii bazate pe castig reciproc intre societate, mediu si companie prin solutii inovative. Ne concentram pe managementul apei si al CO2, inovatie si energii noi si educatie pentru dezvoltarea oamenilor. 
 
OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etica si codul de conduita reglementeaza toate relatiile de afaceri, iar dialogul si implicarea partilor interesate sunt parte integranta a practicii comune de business. 

"Tara lui Andrei" este principala platforma de implicare in comunitate. Din 2007 pana in prezent am alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania.
 
I.G.S.U.
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U.) a fost infiintat in data de 15 decembrie 2004, prin fuziunea Comandamentului Protectiei Civile si Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, ca unitate subordonata Ministerului Afacerilor Interne. 
 
La nivel national, I.G.S.U. coordoneaza toate organizatiile implicate in managementul situatiilor de urgenta, in concordanta cu principiile existente pe plan international, specifice ONU, NATO, UE si altor organisme la care Romania este parte.
 
Automobil Clubul Roman
Automobil Clubul Roman (ACR) este asociatia automobilistilor din Romania, fiind infiintat la 5 aprilie 1904. In istoria automobilismului mondial, ACR se inscrie intre primele zece cluburi auto din Europa si printre primele patrusprezece din lume .
 
Anul 2015 marcheaza 111 ani de istorie ACR, fiind unul dintre cele mai moderne cluburi din Europa,  membru al Federatiei Internationale a Automobilului (FIA) si al Aliantei Internationale de Turism (AIT).
In prezent, ACR dispune de o baza materiala si o logistica dispuse in toate judetele tarii, oferind o gama larga de beneficii pentru membrii asociatiei si ai cluburilor auto din intreaga lume.
 
ACR se preocupa activ de cresterea gradului de siguranta in trafic si militeaza pentru educatia rutiera a tuturor categoriilor de conducatori auto, inclusiv a copiilor cu varsta intre 6-14 ani. ACR este detinatorul unui Premiu de Excelenta in Siguranta Rutiera din partea Comisiei Europene si a unui Premiu pentru Inovatie in Siguranta Rutiera din partea FIA.