Cele două Unități de Suport Medical organizate de către Auchan Retail România, alături de Leroy Merlin România, cu sprijinul Ministerului Sănătății, al Departamentului pentru Situații de Urgență și al autorităților clujene au fost premiate joi, 8 aprilie, cu locul I la categoria Sănătate, în cadrul ediției din acest an a galei CSR Romanian Awards.

La începutul lunii aprilie 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, Auchan și Leroy Merlin au demarat organizarea unui centru de spitalizare în București pentru cazurile noncritice. Astfel, o clădire de peste 7.500 mp aparținând Leroy Merlin a fost transformată, în doar 19 zile, într-un centru de primire, triere, cazare și tratare preliminară a pacienților depistați pozitiv cu coronavirus. Echipată cu toate utilitățile de bază, locația a fost amenajată într-o unitate pre-spitalicească grație eforturilor cumulate ale mediului de business, autorităților locale, sectorului nonguvernamental și societății civile și predată ulterior autorităților locale. Unitatea de Suport Medical Bucureștii Noi a fost gestionată, începând cu luna august, de către personalul medical al Spitalului Monza, în primele luni de funcționare primind peste 3.000 de pacienți.  

În același timp, Auchan, alături de Prefectura, Primăria, ISU și DSP Cluj au demarat organizarea unui centru de spitalizare similar și la Cluj-Napoca, în incinta Sălii Polivalente, aceasta fiind transformată temporar într-un centru de primire, triere, cazare și tratare a persoanelor asimptomatice sau cu forme ușoare de coronavirus.

Cele două unități au fost proiectate pentru a acomoda în total peste 700 de paturi, spații sanitare și dușuri pentru pacienți, zone distincte pentru servirea mesei pentru pacienți și medici, zone de relaxare, peste 50 de locuri de cazare pentru personalul medical, precum și toate facilitățile complementare necesare. Mai mult, unitatea din Capitală a inclus și o zonă pentru cazurile critice, aceasta conținând echipamente medicale pentru terapie intensivă.

Echiparea celor două locații a beneficiat de sprijinul a aprox. 60 de companii, acestea implicându-se cu produse, servicii și resurse financiare pentru dotarea și întreținerea celor două unități medicale, lista completă a partenerilor fiind disponibilă aici. Totodată, două ONG-uri importante – Asociația Zi de Bine și Fundația Prețuiește Viața, s-au alăturat activităților de strângere de fonduri, în timp ce aproximativ 400 de voluntari au fost implicați activ în amenajarea locațiilor.

„Organizarea celor două unități medicale a reprezentat o provocare pentru noi. În mijlocul unei crize medicale fără precedent nu poți rămâne indiferent, am considerat necesar să ne ajutăm comunitățile așa cum putem mai bine. Ne-am mobilizat toate resursele pe care le puteam pune la dispoziție – financiare, umane și rețeaua noastră puternică de parteneri. Doresc să mulțumesc profund tuturor celor care au răspuns apelului Auchan și Leroy Merlin, dovedindu-și, astfel, solidaritatea și responsabilitatea. Ne bucurăm că am putut aduce o contribuție atunci când a fost nevoie și că am reușit să punem la dispoziția a mii de pacienți o locație sigură și echipată corespunzător”, a declarat Ionuț Ardeleanu, Director General Auchan Retail România.

„Într-o perioadă de maximă responsabilitate socială, Unitățile de Suport Medical au fost modul nostru de a ne arăta solidaritatea și a sprijini eforturile autorităților de a combate efectele pandemiei. Le muțumim tuturor companiilor și organizațiilor pentru implicarea și promptitudinea cu care au răspuns apelului umanitar inițiat de echipele Leroy Merlin și Auchan, reușind, astfel, să ne aliniem toate eforturile și resursele în construirea acestui proiect. Suntem mândri că facem parte dintr-o astfel de comunitate și bucuroși să avem o contribuție utilă pentru societatea românească”, a declarat Frédéric Lamy, CEO Leroy Merlin România.

Bunurile puse la dispoziția statului român vor continua să fie utilizate în slujba celor care au nevoie. De altfel, în data de 7 aprilie 2021, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Departamentul pentru Situații de Urgență a acordat „Emblema de onoare a DSU” companiilor Auchan Retail România, Leroy Merlin, Asociației Zi de Bine și Fundației Prețuiește Viața, în semn de recunoaștere pentru contribuția adusă în combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și sprijinirea sistemului sanitar din România.

Romanian CSR Awards este unicul eveniment care premiază exclusiv proiecte de Responsabilitate Socială Corporativă derulate în România. Aflată la cea de-a IX-a ediție, în acest an, a aliniat la start peste 200 de proiecte de la peste 120 de companii. Proiectele au fost jurizate de peste 20 de reprezentanți ai mediului de business și media.

În cadrul aceluiași eveniment, Auchan a obținut o recunoaștere și în categoria Mediu, pentru proiectul Zero Risipă, un demers ferm și unitar în lupta împotriva risipei alimentare. Proiectul presupune identificarea zilnică a alimentelor cu termen de valabilitate scurt, care sunt în perfectă stare de consum conform legislației, și reducerea prețului acestora cu 30%. Aceste produse pot fi găsite de către clienții tuturor celor 33 de hipermarketuri în zonele speciale din magazine marcate cu simbolul Zero Risipă.

***
Despre Auchan Retail România     

Auchan România are în portofoliu 33 de hipermarketuri Auchan, o rețea de 57 de magazine de proximitate MyAuchan, dintre care 48 în stațiile Petrom, și 5 supermarketuri Auchan. Cu peste 280.000 m2 suprafaţa netă de vânzare, o cifră de afaceri cu taxe de peste 1,2 miliarde de Euro, Auchan propune celor circa 5 milioane de locuitori din orașele în care sunt prezente magazinele sale un comerţ modern, de calitate, cu cele mai largi game de produse şi un concept de discount responsabil, cu toate preţurile mici, permanent. Pe website, Auchan prezintă clienților peste 25.000 de produse. În 2021, Auchan a obținut medalia Customers’ Friend și statutul Customers’ Friend - Superior Excellence, confirmând calitatea excelentă a relațiilor cu clienții săi. Toate magazinele, depozitele și birourile gestionate de Auchan dețin certificarea Safe Guard care confirmă respectarea și implementarea corectă a celor mai bune practici de siguranță împotriva răspândirii COVID-19.

Totodată, Auchan România realizează o serie de acțiuni importante pentru promovarea activităților de responsabilitate socială şi integrare a tinerilor, dar şi programe pentru protejarea mediului înconjurător care au drept scop gestionarea deşeurilor, economisirea resurselor etc. Preocuparea Auchan pentru protejarea mediului înconjurător este continuă, iar la baza acestei afirmații stau campaniile de sustenabilitate desfășurate încă din 2009, când Auchan a introdus automate de preluare pet și doze de aluminu, fiind primul retailer din piața din România care a inclus astfel de măsuri în prioritățile sale. Printre proiectele pe care compania le-a desfășurat se numără plantarea a 100.000 de copaci prin proiectul Mobilizatron, realizarea filmului România neîmblânzită, primul documentar despre natura României, precum și amenajarea a două unități de suport medical pentru pacientii cu forme noncritice de Covid-19. În prezent, Auchan are mai multe proiecte active: „Și mama reciclează”, prin care 819.052 doze au fost colectate doar in 2020, proiectul Zero Risipă, prin care 406 tone de produse au fost salvate de la risipă în primele șase luni, programul național de colectare a uleiului uzat prin care 163.000 litri au fost colectați până în prezent prin hipermarketurile Auchan, dar și semnarea Pactului European privind materialele Plastice, și multe alte acțiuni menite să ajute mediul înconjurător.

Despre Leroy Merlin

LEROY MERLIN este liderul european al pieței de bricolaj, cu o istorie de peste 90 de ani ca retailer specializat pe construcții, decorațiuni și grădinărit. Companie inovatoare din cadrul ADEO, LEROY MERLIN deține 800 de magazine în 15 țări din Europa, Asia, Africa și America de Sud. Peste 115.000 de colegi fac parte din familia LEROY MERLIN. Aflată într-un progres constant, compania ADEO a devenit cea mai mare companie franceză de pe piața internațională. În prezent, companiile grupului ADEO sunt recunoscute peste tot în lume prin numeroasele premii “Great Place to Work Institute”.

În România funcționează 18 magazine LEROY MERLIN, cu peste 2000 de angajați în 13 orașe: București, Cluj-Napoca, Craiova, Ploiești, Brașov, Constanța, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș, Bacău, Iași, Timișoara și Oradea.