# 6 pacienti seropozitivi sunt instruiti si angajati pentru a oferi sprijin pacientilor cu HIV/SIDA in directia identificarii problemelor cu care acestia se confrunta si care le afecteaza aderenta la tratament.

#  Suportul oferit pacientilor va fi furnizat prin metoda educatiei intre egali (peer suport), in cadrul a 3 centre regionale HIV/SIDA – Bucuresti, Constanta si Iasi, o premiera pentru Romania.
 
De 1 decembrie, Ziua Internationala de Lupta Impotriva HIV/SIDA, GSK sustine lansarea proiectului realizat de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din Romania (UNOPA) de pregatire a unui numar de 6 pacienti seropozitivi instruiti si angajati pentru a le oferi sprijin pacientilor cu HIV/SIDA din Romania pentru identificarea problemelor cu care acestia se confrunta. 
Discutiile vor viza notiuni de management al bolii si suport emotional pentru a face fata mai bine afectiunii cu care se confrunta.
 
Proiectul pilot, ce poarta numele Suport+, se va desfasura pentru o perioada de sase luni si va asigura ajutor pacientilor prin metoda educatiei intre egali (peer support), in cadrul a 3 centre regionale HIV/SIDA – Bucuresti (Institutul “Prof. Dr. Matei Bals”), Constanta si Iasi. Proiectul reprezinta o noutate absoluta pentru tara noastra; astfel de proiecte se desfasoara cu succes in multe dintre tarile Europei de Vest, in special in Marea Britanie.
 
In Romania, HIV/SIDA ii afecteaza in special pe tineri: 1 roman din 2 care traieste cu aceasta maladie are cel mult 24 de ani, potrivit statisticilor realizate de Institutul "Prof. Dr. Matei Bals". Mai mult decat atat, aproximativ 65% dintre romanii afectati de HIV/SIDA au devenit seropozitivi fara vina lor, in copilarie, prin infectii contactate in cadrul sistemului sanitar in perioada 1988 – 1990, si se afla in tratament antiretroviral de peste 10 ani. 
 
“Perioada lunga de tratament si perioada lunga de lupta cu boala le fac pe aceste persone vulnerabile si cu nevoie de sprijin si sustinere continua, pentru a se asigura succesul in lupta cu virusul HIV. In ultimii ani se constata o crestere alarmanta a numarului de persoane seropozitive care au probleme in aderenta la tratament si ajung in esec terapeutic, aderenta fiind afectata de o serie de multi factori cum ar fi suportul psihologic, accesul la serviciile medicale, protectia sociala, informatiile si intelegerea modului cum functioneaza tratamentul antiretroviral. De aici si nevoia continua de sustinere pentru pacientii cu HIV/SIDA”, a spus Iulian Petre, Directorul Executiv al UNOPA.
 
GSK are o experienta de aproape 30 de ani in cercetarea si dezvoltarea de tratamente antiretrovirale, AZT, molecula dezvoltata de GSK, fiind chiar primul medicament inregistrat in lume pentru tratamentul infectiei cu HIV (in 1987). De atunci, datorita inovatiilor medicale, pacientilor infectati cu HIV pot sa aiba o viata normala – sa aiba un loc de munca, sa isi intemeieze familii si sa duca o viata sociala obisnuita. Iar pentru a intensifica eforturile de dezvoltare de noi molecule ce pot imbunatati calitatea vietii pacientilor si realizarea unor parteneriate valoroase cu comunitatea HIV, GSK a infiintat, impreuna cu Pfizer, in 2009, compania ViiV Healthcare, o companie dedicata exclusiv ariei terapeutice HIV. 
 
Eforturilor GSK din zona stiintifica li se adauga cele de sustinere a pacientilor prin colaborarea cu asociatiile de pacienti (Patient Advocacy).

Printre programele derulate de GSK alaturi de UNOPA pentru sustinerea persoanelor afectate de acest virus se numara www.iamademana.ro si www.viatacuhiv.ro, prin care ne propunem sa oferim sustinere pacientilor seropozitivi in lupta lor de zi cu zi cu HIV.
 
Pentru a atrage atentia asupra dramei traite de tinerii romani infectati cu HIV si pentru a-i incuraja sa continue lupta cu HIV si implicit lupta pentru o viata normala, site-ul www.iamademana.ro este activ pe tot parcursul anului si oricine isi poate arata sprijinul printr-un simplu click de sustinere, scriind un mesaj de incurajare a pacientilor sau indemnandu-si prietenii sa il acceseze si sa-si arate sprijinul. Mesajele de sustinere vor ajunge chiar la tinerii care se lupta cu aceasta boala. Sprijinul simbolic poate fi oferit, de asemenea, pe pagina de Facebook sau pe contul de Twitter ale organizatiei.
 
 
Despre HIV/ SIDA:
• Lupta impotriva raspandirii HIV/SIDA si a prejudecatilor cu care se confrunta persoanele seropozitive este marcata la nivel international pe 1 decembrie. Aceasta data este marcata in toata lumea de actiuni menite sa atraga atentia asupra maladiei si sa militeze pentru drepturile victimelor sale. Recunoasterea oficiala si prima celebrare a acestei zile a avut loc in 1988 in urma eforturilor depuse de doi membri ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii, James W. Bunn si Thomas Netter. 
• HIV este virusul care duce la aparitia SIDA si reprezinta acronimul denumirii Virusul Imunodeficientei Umane. Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) este un agent patogen care ataca initial celulele din sistemul imunitar, o anumita categorie de celule albe numite limfocite T4. Virusul se multiplica in interiorul acestora si le distruge, scazand astfel apararea naturala a organismului impotriva infectiilor si a bolilor. 
• Stadiul SIDA (acronimul denumirii Sindromul Imunodeficientei Dobandite) apare cand starea generala a pacientului infectat cu HIV se agraveaza evident si progresiv, cand apar infectii oportuniste, cancere, encefalopatie HIV sau asa numitul „wasting syndrome” (ce consta in scadere ponderala marcata si de oboseala extrema).    
• Caile de transmitere a infectiei HIV sunt relatiile sexuale neprotejate cu o persoana infectata, utilizarea aceluiasi ac de seringa cu o persoana infectata, transmiterea de la mama infectata la nou-nascut, prin contact rana pe rana, prin transfuzii de sange (tot mai rar pentru ca, in prezent, sangele este acum testat si relativ sigur).                                                                                                                                                                                                                           
***
GSK – una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al carei portofoliu are la baza o substantiala activitate de cercetare si dezvoltare. GSK se dedica imbunatatirii calitatii vietii oamenilor, ajutandu-i sa realizeze mai multe, sa se simta mai bine si sa traiasca mai mult. In Romania, obiectivul nostru este sa contribuim la cresterea sperantei de viata a romanilor (a doua cea mai scazuta din Uniunea Europeana), precum si la cresterea calitatii vietii acestora. Pentru mai multe informatii accesati www.gsk.ro 
 
Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) - este singura federatie neguvernamentala din Romania formata din organizatii ale persoanelor afectate de HIV/ SIDA, axata pe advocacy pentru promovarea si apararea drepturilor persoanelor infectate si afectate de HIV/ SIDA din Romania. Din iunie 2000 si pana in prezent, UNOPA a aparat si promovat drepturile a mii de copii, tineri si adulti infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA, precum si drepturile familiilor lor.
 
 
Pentru mai multe informatii:
Adelina Nedelcu, Communication Executive GSK Romania
40 732 307 274 adelina.e.nedelcu@gsk.com