Pentru al treilea an consecutiv, Kaufland Romania va acoperi 50 din cele 100 de burse oferite de catre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile elevilor din mediul rural.

Un nou an scolar a inceput cu emotii si asteptari pentru elevii de toate varstele. Pentru multi tineri insa a urma un liceu si a-si construi viitorul pe care si-l doresc poate ramane doar un vis frumos pe care nu si-l pot permite din cauza saraciei si a lipsurilor de tot felul.

Un studiu recent realizat de World Vision Romania, referitor la bunastarea copilului in mediul rural, denota ca situatia copiilor si tinerilor in aceste zone ramane in continuare dramatica, principalele cauze fiind saracia, infrastructura deficitara, lipsa de perspective economice si de dezvoltare. In acele comunitati unde au existat programe si initiative in special ale sectorului ONG, problemele au inceput sa-si gaseasca rezolvarea insa mai sunt multe de facut si eforturile trebuie sustinute pe termen lung. Studiul releva ca optiunea pentru continuarea studiilor liceale este influentata de distanta dintre casa si scoala. Distantele de peste 20 km si dificultatile materiale, descurajaza accesul copiilor din mediul rural la studiile liceale. Pe de alta parte lucrul in gospodaria proprie, neremunerat, este pentru 85% dintre absolventii invatamantului obligatoriu, care nu continua studiile liceale, singura optiune.

Este si cazul a 105 elevi de liceu din zona rurala de est a judetului care au putut incepe noul an scolar gratie sprijinului acordat de Fundatia de Sprijin Comunitar. Cu ajutorul a sase sponsori si 15 donatori individuali din Romania, Marea Britanie si Norvegia, acesti tineri vor primi si in anul scolar 2012-2013 burse scolare de 200 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de cazare si masa. “Fara acest sprijin majoritatea lor ar fi pusi in situatia de a renunta la scoala, lucru care s-a intamplat de-a lungul timpului. Cei mai multi tineri provin din familii cu multi copii, familii sarace din mediul rural care traiesc din venitul minim garantat si din activitati agricole ocazionale. Pentru ei a urma liceul si poate apoi o facultate este singura sansa de a avea un alt drum in viata, diferit de cel al parintilor” Gabriela Achihai, presedinte FSC. Pe langa sprijinul financiar tinerii vor fi monitorizati de catre un asistent social FSC care va tine relatia cu scoala si cu parintii, va avea intalniri lunare cu acestia si le va oferi consiliere si suport pentru depasirea tuturor problemelor sociale sau scolare.


Cititi stirea integrala pe www.stiriong.ro