OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, a lansat astăzi Fundația OMV Petrom, pentru a construi programe și a susține investiții sociale pe termen lung în România.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: ”În OMV Petrom, credem că putem construi un viitor mai bun pe baza acțiunilor de azi. Începând cu 2007, am alocat peste 80 de milioane euro pentru dezvoltarea de proiecte sociale în România. Astăzi, ducem implicarea noastră socială la nivelul următor și lansăm Fundația OMV Petrom. O entitate a cărei misiune unică este de a contribui prin programele dezvoltate la o Românie mai bună, sustenabilă și echitabilă. Iar noi vom sprijini constant acest demers prin finanțare și expertiză.”

Rolul Fundației OMV Petrom este de a veni cu soluții care pot reduce decalajele sociale și pot contribui la o viață mai bună pentru fiecare român. În acest sens, vor fi încheiate parteneriate strategice cu experți, autorități naționale și locale, grupuri de inițiativă și alte părți interesate. Fundația își propune să dezvolte programe pe termen lung care să producă o schimbare în mai bine, în trei domenii cheie pentru România: mediu, educație și sănătate.

Fundația OMV Petrom a lansat astăzi primul său proiect, “Împreună, din prima zi”, care include trei arii cheie de intervenție pentru a contribui la reducerea mortalității infantile din România:
  • Un fond în valoarea de 1 milion de euro, pentru proiecte gestionate de Organizația Salvați Copiii, pentru a crește nivelul de echipare al maternităților din România;
  • Dotarea Spitalului de Copii Marie Curie din București cu o unitate mobilă de terapie intensivă pentru nou-născuți - prima unitate de acest fel din România;
  • Dotarea a 6 elicoptere SMURD cu incubatoare de ultimă generație, la standarde europene.
  • Dotarea Spitalului Marie Curie și a elicopterelor SMURD se realizează cu ajutorul Asociației Inima Copiilor.
     
  • Cu această ocazie, Ana Maria Mihăescu - Președintele Fundației OMV Petrom a declarat: “Nou-născuții grav bolnavi sau prematuri au mare nevoie să fie îngrijiți și transportați în condiții speciale. Suntem alături de ei și de medicii care se luptă să îi salveze: “Împreună din prima zi”, primul proiect al Fundației OMV Petrom, este dedicat terapiei intensive neonatale. Investim 2 milioane de euro pentru modernizarea secțiilor de terapie intensivă din maternitățile din țară și a sistemului de transport al nou-născuților bolnavi. Scopul nostru este să contribuim la reducerea ratei mortalității infantile din România, care este una din cele mai ridicate din UE.”

    Fundația OMV Petrom este o entitate distinctă și independentă de operațiunile companiei OMV Petrom.

    Activitatea Fundației este coordonată de un consiliu format din șase membri. Președintele consiliului Fundației OMV Petrom este Ana Maria Mihăescu. Experiența acesteia include mandate de manager regional în cadrul International Finance Corporation, divizie a Băncii Mondiale. În sectorul non-profit, a fost implicată în programe ale unor asociații de renume, precum Salvați Copiii, Învățați pentru România și Asociația Prietenii Muzeului Național de Istorie a României.

    Din comitetul de conducere mai fac parte: Șerban Toader, auditor financiar și consultant independent, Daniela Chifan, directorul reprezentanței Innovation Norway din România, Alina Petrescu, director comunicare și sustenabilitate OMV Petrom, Cătălin Hristescu, director departament Management de Portofoliu din cadrul diviziei Gaze și Energie OMV Petrom, și Amalia Fodor, care este directorul executiv al Fundației OMV Petrom.



    ***




    OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a peste 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom. 

    Acțiunile OMV Petrom sunt tranzacționate la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6% din acțiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt deținute de persoane fizice și juridice. 

    OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 35 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 - 2021. În aceeași perioadă, compania a investit circa 17 miliarde euro.  

    Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 - 2021, compania a alocat peste 80 milioane euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală. 

    Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice) privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. 


    Fondată în 2006, Asociația Inima Copiilor ajută copiii născuți cu probleme grave de sănătate. Una dintre direcțiile principale de acțiune ale asociației este crearea celor mai bune condiții de îngrijire în terapie intensivă a nou-născuților grav bolnavi.


    De 31 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului.