• Mai mult de 58.000 de persoane au beneficiat de proiectele educationale de responsabilitate sociala ale OMV Petrom in 2014
• Peste 100 de proiecte comunitare au fost implementate anul trecut cu sprijinul companiei
• 3.8 milioane de euro a fost contributia OMV Petrom pentru proiectele de implicare in societate din 2014
 
Raportul de anul acesta sumarizeaza, intr-o forma inedita, implicarea companiei si prezinta cum, de la mic la mare, OMV Petrom a sustinut prin programe educationale persoane de toate varstele sa se dezvolte pe plan personal sau profesional. Mai mult decat atat, compania s-a implicat si in dezvoltarea comunitatilor in ansamblul lor, prin proiecte ce au adresat nevoi punctuale, cum ar fi reabilitarea infrastructurii locale. 
 
”Raportul de implicare in comunitate din 2014 dezvaluie o directie foarte importanta pentru OMV Petrom si arata sprijinul nostru intr-un domeniu care sta la baza dezvoltarii unei societati puternice – educatia. Indiferent ca ne-am adresat copiilor sau adultilor, am tratat subiectul cu acelasi interes si am reusit prin programele noastre sa sustinem accesul la educatie in comunitatile rurale, educatia pentru comunitatile dezavantajate, educatia pentru leadership si performanta, educatia antreprenoriala si cea pentru formare profesionala. Ne-am propus sa contribuim la cresterea comunitatilor, in special a celor in care operam, si sa ii sustinem, de la mic la mare, pe cei care pot si vor sa aduca o schimbare in bine in jurul lor!“, a declarat Mona Nicolici, Manager al Departamentului Sustenabilitate OMV Petrom.
 
Acces la educatie pentru copiii din comunitati dezavantajate
Pentru 150 de elevi, OMV Petrom a facilitat accesul la educatie prin programe de reducere a abandonului scolar si programe de tip scoala dupa scoala, asa cum este cel desfasurat in parteneriat cu Asociatia Amarre Rromentza in Boldesti Scaeni (Prahova). In localitatea prahoveana, compania a sprijinit activitati de educatie prescolara si interculturala pentru copiii romi si romani din familii dezavantajate, rata absenteismului in randul acestora scazand in ultimii doi ani de la 68% la 34%. De asemenea, peste 7.400 de elevi si profesori au beneficiat in 2014 de reabilitarea si dotarea a 30 de unitati de invatamant din toata tara. 
 
 
Educatie pentru leadership si perfomanta in randul tinerilor 
Peste 2.400 de elevi si studenti au fost sustinuti de OMV Petrom in drumul lor spre performanta prin programele de leadership si orientare in cariera, prin burse de studiu, dar si prin proiecte precum ”Tabara din Tara lui Andrei”, unde si-au dezvoltat spiritul civic, cel antreprenorial, dar si alte abilitati personale. Printre principalii parteneri ai OMV Petrom s-au numarat Fundatia Leaders, Asociatia Aspire, Scoala de valori, dar si Asociatia Tanarul Petrolist, in cadrul careia 39 de tineri au avut sansa de a vizita anul trecut Centrul Spatial NASA (S.U.A.) sau CERN-Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (Elvetia).
 
Formare profesionala si spirit civic in randul adultilor
Pentru cresterea economica in zonele in care opereaza, OMV Petrom a sprijinit peste 1.000 de adulti fie pentru a se califica in practicarea unor meserii (ex: cursuri de apicultura, tamplarie, sudura s.a), fie prin cursuri ce le-a imbogatit expertiza profesionala (ex: cursuri antreprenoriale, pentru accesarea fondurilor europene, management de proiect s.a.).
 
Mai mult decat atat, pentru ca voluntariatul este o valoare importanta pentru OMV Petrom, compania a incurajat spiritul civic al oamenilor si a sustinut peste 2.600 de voluntari in derularea a mai mult de 70 de actiuni de voluntariat. Ecologizarile, reabilitarile, cursurile pentru siguranta copiilor sunt doar cateva exemple de actiuni voluntare care au contribuit la o viata mai buna in comunitati.
 
Dezvoltare comunitara
Dincolo de implicarea in pregatirea personala sau profesionala a oamenilor, au fost implementate in Romania mai mult de 100 de proiecte comunitare. Printre acestea se numara si initiative finantate prin intermediul competitiilor de proiecte din Tara lui Andrei (Scoala lui Andrei, Idei din Tara lui Andrei) sau programe dezvoltate de Centrele de Resurse ale Comunitatii (CERC), infiintate cu sprijinul OMV Petrom in 11 comunitati locale in care compania isi desfasoara activitatea.
 
In linie cu strategia OMV Petrom de dezvoltare durabila a oamenilor (directia Educatie pentru dezvoltare a strategiei Resourcefulness), in 2014, peste 58.000 de oameni au fost expusi diverselor initiative educationale pentru dezvoltare personala si profesionala, pentru siguranta si sanatate, pentru protectia mediului s.a.
 
Rezultatele actiunilor de implicare in comunitate din 2014, cat si animatia video le puteti gasi accesand: http://www.taraluiandrei.ro/implicarea-petrom/raport-de-implicare-in-comunitate-2014.
 

***
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 66 milioane bep in 2014. La finalul lui 2014, Grupul avea o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual si opera o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, 
 
OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a circa 780 benzinarii, la sfarsitul lui 2014.
OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.
 
In ultimii 10 ani, investitiile pentru modernizarea si consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la peste 11 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect si indus al OMV Petrom in PIB-ul Romaniei este de circa 4,5%.
 
Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In aceasta perioada, compania a alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala. "Tara lui Andrei" este principala platforma de implicare in comunitate.
 
OMV Petrom – Resourcefulness 
Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem sa dezvoltam relatii bazate pe castig reciproc intre societate, mediu si companie prin solutii inovative. Ne concentram pe managementul apei si al CO2, inovatie si energii noi si educatie pentru dezvoltarea oamenilor. 
 
OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etica si codul de conduita reglementeaza toate relatiile de afaceri, iar dialogul si implicarea partilor interesate sunt parte integranta a practicii comune de business. 
 
"Tara lui Andrei" este principala platforma de implicare in comunitate. Din 2007 pana in prezent am alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania.