● La începutul anului, în prima etapă a campaniei, rețeaua independentă Airly, lansată în România alături de Philips, s-a extins cu 78 de senzori. În prezent, rețeaua are 115 de senzori de monitorizare a calității aerului, în 18 orașe din țară.

● În București, între 2019 și prima jumătate a anului 2020, numărul mediu de zile cu un nivel de particule în suspensie PM2.5 care depășea normele acceptate de Organizația Mondială a Sănătății a fost de 98.
 
● Aerul din casă poate avea cu până la 5 ori mai mulți alergeni și particule poluante decât aerul din exterior, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Purificatoarele de aer Philips captează şi elimină 99,97 % dintre alergenii, bacteriile, acarienii, virusurile din casă.
 
Philips România și Airly continuă demersul de a informa oamenii și de a le oferi acces la date în timp real și gratuit referitoare la calitatea aerului pe care îl respirăm, prin măsurarea nivelului emisiilor de particule în suspensie, PM 10, PM2.5 și PM1. Anunţă, astfel, o nouă etapă a campaniei „România respiră – împreună ne implicăm pentru un aer mai curat în România!”
 
Campania se desfășoară în perioada 9 noiembrie – 31 decembrie 2020, pe pagina web dedicată şi are ca scop extinderea primei rețele independente de monitorizare a calității aerului din România în cât mai multe orașe din țară, pentru a crește gradul de conștientizare privind calitatea aerului și perioadele cu poluare. 
 
Conform datelor Airly, în București, între 2018 și 2019, numărul mediu de zile cu un nivel de particule în suspensie PM2.5 care depășea normele acceptate de Organizația Mondială a Sănătății a fost de 130, în timp ce între 2019 și septembrie 2020, a fost de aproape 98 de zile.
 
„Experiența din alte țări ne-a confirmat necesitatea construirii unor rețele locale de senzori de monitorizare a aerului în timp real, pentru ca oamenii să devină din ce în ce mai conștienți de importanța calității aerului pe care îl respiră. În România, cu ajutorul Philips și al unei comunități preocupate de calitatea aerului, ne apropiem de îndeplinirea obiectivului de a construi o rețea națională de senzori Airly. A doua etapă a campaniei „România respiră” va contribui cu siguranță la creșterea gradului de conștientizare cu privire la calitatea aerului în România și îi va încuraja pe oameni să ia măsuri cu privire la această problemă. Impactul negativ pe care aerul poluat îl are asupra sănătății și bunăstării oamenilor a fost deja confirmat în mai multe publicații științifice și discutat pe larg în ultimii ani. Totodată, contextul impus de pandemie și relația puternică dintre aerul poluat și răspândirea virusului fac ca provocarea noastră să fie și mai apăsătoare în aceste zile”, spune Wiktor Warchałowski, CEO și cofondator Airly.
 
De la 23 de senzori în 2019 la 115 senzori în prezent:
În prima etapă a campaniei, în perioada ianuarie – martie 2020, rețeaua independentă Airly lansată în România alături de Philips s-a extins cu 78 de senzori. În prezent, reţeaua are 115 senzori de monitorizare a calității aerului, în 18 oraşe din țară și oferă informații despre nivelul particulelor în suspensie, PM 10, PM 2.5 și PM1, în timp real și gratuit, din zona în care senzorii sunt instalați, pe site-ul https://airly.eu/map/en/ sau în aplicația Airly pentru smartphone.
 
Identificarea zonelor cu nivel ridicat de poluare
În perioada ianuarie – octombrie 2020, top 3 senzori care au înregistrat cele mai mari depășiri ale valorilor PM 10 și PM 2.5 au fost situați în București (Șos. Giurgiului 226A), Brașov (Bd. 15 Noiembrie) și București (Șos. Bucuresti Targoviste 22). Conform datelor Airly, cele mai poluate regiuni din țară, cu valori medii PM10 depășite, în perioada ianuarie – aprilie 2020, sunt Argeș, București, Călărași, Teleorman, Vaslui.

În perioada stării de urgență, de la începutul pandemiei, în martie și până în iunie 2020, nivelul de poluare a fost semnificativ redus în zonele cu trafic ridicat. *detalii în graficele atașate.
Aerul din casă este mai poluat decât cel din exterior: Campania continuă să crească și gradul de conștientizare privind calitatea aerului din casă, care poate avea cu până la 5 ori mai mulți alergeni și particule poluante decât aerul din exterior, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. 
 

"Un plămân sănătos, protejat şi de substanţele dăunătoare din interiorul locuinţei, va avea un risc mai scăzut de dezvoltare a astmului bronşic şi va lupta eficient în infecţia cu SARS-Cov-2. Studiile clinice au demonstrat că într-o clasa de 30 de copii, un număr de 2-3 dintre ei sunt diagnosticaţi cu astm bronşic, prevalenţa fiind în creştere datorită poluanţilor din atmosfera liberă, cât şi a celor din interiorul locuinţelor, mai ales în primii ani de viaţă, reprezentând  triggeri ai simptomelor astmului cu evoluţie nefavorabilă, un răspuns mai slab la terapie, cât şi la o dezvoltare necorespunzătoare a plămânilor,"
spune doctor Veronica Şurlea, medic primar pneumologie, clinca Sante Vera Med.
 

“În contextul actual, sănătatea noastră este prioritară și eforturile Philips în toate ariile de business sunt în această direcție. Am început acest demers alături de Airly la final de 2018, ne-am implicat continuu pentru ca oamenii să înțeleagă cât mai bine ce se află în aerul pe care îl respiră, cum se pot proteja în interior, care este legătura și care sunt diferențele între poluanții de exterior și cei de interior, respectiv cum pot fi siguri că respiră un aer sănătos acasă. Rezultatele nu au întârziat să apară. Am observat un trend pozitiv al pieței purificatoarelor de aer în ultimii ani, anul acesta fiind anul cu cea mai puternică creștere, oamenii fiind din ce în ce mai preocupați de calitatea aerului pe care îl respiră și de starea lor generală de sănătate, în acest an în care ne-am petrecut mult mai mult timp acasă,”
afirmă Bianca Severin, Business Marketing Manager Home Care Philips România. 

Philips România oferă, celor care se implică în campania ”România respiră”, acces la soluții de monitorizare și de purificare a aerului din interior. Astfel, toate persoanele care se vor alătura cauzei, printr-o donație sau prin achiziția directă a unui senzor, vor primi un discount pentru achiziția unui purificator din gama Philips, care captează şi elimină 99,97 % dintre alergenii și particulele poluante din casă. Aceştia includ polenul, acarienii, sporii de mucegai, părul de animale, fumul, bacteriile sau virusurile de până la 0,003 microni.
 
„România respiră – împreună ne implicăm pentru un aer mai curat în România!”
În cadrul campaniei, orice persoană se poate implica în achiziția unui senzor într-un oraș din țară, printr-o donație sau achiziție directă, dar și în alegerea zonelor în care senzorul va fi instalat. Pentru senzorii achiziționați prin donații, locațiile unde vor fi instalați vor fi alese printr-un vot pe pagina web a campaniei, de fiecare persoană care se implică. 
 
De fiecare dată când este acoperit costul unui senzor PM, respectiv 353 de euro, echipa Airly îl va monta în zona cu cele mai multe voturi.
 
Implicare socială și educarea generațiilor tinere privind poluarea aerului: În cadrul campaniei, Philips România va dona 25 de senzori pentru orașele din țară care nu sunt acoperite de rețeaua Airly, care vor fi alese prin vot direct de către public, în timpul campaniei. Mai mult, pentru anul viitor, Philips România își propune implicarea în educația generațiilor tinere despre poluarea aerului prin lecții interactive pentru elevii de gimanziu. 
 
***
Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) este o companie de tehnologie în domeniul sănătății axată pe îmbunătățirea vieții oamenilor și pe generarea de rezultate mai bune pe parcursul tuturor etapelor sănătății, de la un stil de viață sănătos și prevenție, la diagnostic, tratament și îngrijire la domiciliu. Philips utilizează tehnologii avansate și îmbină expertiza clinică cu cea pentru produsele destinate consumatorilor, pentru a oferi soluții integrate. Cu sediul în Olanda, compania este lider în imagistică medicală, terapii ghidate imagistic, sisteme de monitorizare a pacienților și informatică medicală, precum și în domeniul sănătății consumatorilor și cel al îngrijirii la domiciliu. Portofoliul Philips de tehnologii în domeniul sănătății a generat în 2018 vânzări de 18,1 miliarde de euro, iar compania are aproximativ 77,000 de angajați și este prezentă în peste 100 de țări. 

Despre Airly
Airly este o companie de tehnologie în domeniul monitorizării calității aerului, cu sediul central în Cracovia, Polonia. Din 2016, Airly construiește cea mai mare rețea globală de senzori pentru calitatea aerului cu scopul de a contribui la informarea și conștientizarea oamenilor privind problemele de poluare a aerului. Un sistem complet de monitorizare a calității aerului include tehnologii avansate de procesare a datelor și un algoritm bazat pe AI pentru prognoza calității aerului, senzori capabili să funcționeze în diverse condiții meteorologice, cu măsurători în timp real, disponibile pe site sau în aplicația Airly pentru smartphone.