Lansat in urma cu un an, programul “Lectia de prim ajutor”, dezvoltat de ING Asigurari de Viata in parteneriat cu Fundatia pentru SMURD si Asociatia MaiMultVerde, ofera publicului sfaturi si solutii practice pentru situatii de urgenta prin intermediul portalului omonim, al aplicatiilor pentru smartphone-uri si al lectiilor publice. Proiectul va continua sa fie dezvoltat, prin lansarea unei aplicatii pentru tablete, precum si prin adaugarea constanta de noi informatii si de rubrici speciale.

Initiat si dezvoltat pentru a raspunde unei nevoi sociale esentiale – aceea de a oferi publicului larg un set de reguli elementare pentru acordarea primului ajutor, reguli ce pot face insa diferenta intre viata si moarte intr-o situatie de urgenta – programul “Lectia de prim ajutor” a ajuns in primul an de functionare la peste 5,5 milioane de romani. O premiera pentru piata romaneasca, programul si-a propus sa ofere publicului larg informatii utile si sigure privind cele mai des intalnite probleme si urgente medicale, precum si solutiile care pot fi puse in practica in siguranta de catre persoane fara pregatire medicala.

Programul a debutat cu emisiunea „Lectia de prim ajutor”, difuzata pe Pro TV in perioada noiembrie 2011-februarie 2012 si situata in topul celor mai urmarite emisiuni din Romania. Ulterior, programul a continuat sa fie dezvoltat si extins. Astfel, pe web-site-ul lectiadeprimajutor.ro sunt permanent postate informatii de actualitate, pe langa instrumentele utile de lucru, ilustratii grafice explicative si filme existente deja.

Concret, pe langa informatiile privind modul in care se recunoaste o urgenta medicala, modul in care poate fi oferit primul ajutor in cazul unei hemoragii, arsuri, intoxicatii, fracturi, cum se efectueaza corect manevra Heimlich, procedura de semnalare a unei situatii de urgenta la 112 etc., vizitatorii pot adresa intrebari medicilor SMURD prin intermediul unui formular dedicat si primi raspunsuri in 24 de ore. De asemenea, vizitatorii site-ului pot contribui cu informatii noi la situatiile deja existene sau pot propune situatii noi, iar cei care doresc sa fie la curent cu ultimele informatii postate pe site o pot face abonandu-se la newsletter-ul Lectia de prim ajutor.

Cresterea nivelului de interactivitate si disponibilitatea informatiilor prin canale care sa permita oamenilor sa aiba acces la la ele in momentul si locul in care au nevoie sunt cele doua obiective centrale ale programului, dincolo de dezvoltarea permanenta a site-ului. In practica, programul si informatiile sunt disponibile si pe Facebook si pe Twitter.

In plus, incepand cu luna august, utilizatorii de telefoane cu sisteme de operare iOS si Android pot descarca si utiliza gratuit prima aplicatie cu solutii de prim ajutor disponibila in limba romana. Prin intermediul ei, posesorii de smartphone-uri au la dispozitie un instrument util in situatii de urgenta, cu ajutorul caruia pot obtine rapid informatii si solutii pentru cele mai des intalnite probleme medicale, beneficiind de un motor de cautare ce permite identificarea rapida a informatiilor de interes. In mai putin de sase luni, aplicatiile au inregistrat peste 8.500 de descarcari – pentru fiecare descarcare realizata ING Asigurari de Viata urmand sa doneze suma de 1 euro catre Fundatia pentru SMURD.

Nu in ultimul rand, in cadrul programului, sunt organizate cursuri pentru publicul larg, in care instructorii SMURD prezinta solutii de prim ajutor de baza. Pana in prezent, 150 de persoane au participat la unul din cele 6 cursuri publice organizate, avand ocazia sa afle si sa testeze practic manevrele de baza in acordarea primului ajutor - evaluarea starii victimei aflata in stare constienta sau de inconstienta, apelul la numarul de urgenta 112, eliberarea cailor aeriene (Manevra Heimlich), dezobstructia cailor respiratorii sau resuscitarea corecta a victimei etc.

Intrat in al doilea an de existenta, programul va continua sa fie extins, prin adaugarea constanta de noi informatii, de rubrici speciale, precum si prin includerea de noi aplicatii si organizarea de cursuri de prim ajutor pentru public – astfel incat sa ajunga cu sfaturile si solutiile practice salvatoare de vieti la un numar cat mai important de oameni.