Gabriela Matachescu, managing partner al magazinului BioCorner, crede ca o alimentatie sanatoasa si echilibrata poate contribui la prevenirea obezitatii. „Am intalnit multe persoane care sufera de obezitate in magazinul nostru. Ei mi-au spus ca au inceput, la recomandarea medicului, o dieta cu produse bio. Consider ca trebuie sa acordam mai multa atentie produselor pe care le consumam, mai ales ca traversam o perioada in care nu se mai pune accent pe calitate, iar piata este plina de produse pline de E-uri, arome artificiale si conservanti”, a declarat Gabriela Matachescu.

Aceasta a subliniat importanta unei educatii in domeniul nutritiei, afirmand ca astfel de cursuri ar trebui organizate de institutiile statului. „Numarul mare de persoane care sufera de obezitate trebuie sa reprezinte un semnal de alarma. Acest procent a reprezentat si motivul pentru care, cu ocazia implinirii a 3 ani de cand suntem pe piata din Romania, am decis sa donam 10% din incasarile acelei zile (3 decembrie) Fundatiei Clinica Sf. Constantin, pentru a sprijini operarea unui caz social ce sufera de obezitate morbida”, a conchis Gabriela Matachescu.

Peste 20% din populatia peste 18 ani a Romaniei sufera de obezitate
Procentul persoanelor care sufera de obezitate in Romania este in continua crestere, educatia in domeniul nutritiei reprezentand un aspect important in prevenirea „bolii secolului modern”, care a ajuns sa depaseasca 20% din populatia de peste 18 ani a Romaniei, a declarat  Bogdan Moldovan, seful sectiei de chirurgie al Spitalului Sf. Constantin si Centrului Bariatric din Brasov.

Considerata “boala secolului modern”, obezitatea a devenit in ultimii ani un pericol tot mai pronuntat, “castigand“ din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) statutul de boala incurabila. „Un studiu recent ne arata o cifra extrem de ingrijoratoare. Peste 20% dintre romanii de peste 18 ani sufera de obezitate, iar rata obezitatii creste odata cu varsta”, a declarat Bogdan Moldovan, seful sectiei de chirurgie al Spitalului Sf. Constantin si Centrului Bariatric din Brasov.

De asemenea, Bogdan Moldovan a subliniat ca educatia in domeniul nutritiei la nivel national reprezinta un aspect important in prevenirea obezitatii, putand fi astfel implementat, treptat, un stil de viata sanatos, in care moderatia, miscarea fizica si alimentatia sanatoasa sa fie prioritare. Moldovan a precizat ca au fost realizate studii care au analizat si factorii de risc care duc la obezitate, unul dintre acestea fiind si comportamentele alimentare.

„Astfel, mai mult de trei mese bogate cantitativ, mesele consistente dupa ora 21.00, sedentarismul si putinele ore de somn pot conduce la obezitate. Obezitatea poate fi rezultatul unor probleme genetice, endocrine si hormonale, dar majoritatea cazurilor sunt corelate cu un stil de viata al plusurilor si minusurilor”
, a completat acesta.

La nivel mondial, obezitatea si supraponderea reprezinta probleme de sanatate publica, motiv pentru care se fac multiple eforturi de implementare a programelor de preventie si control al acestora. Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca supraponderea si obezitatea se asociaza cu un risc crescut de boli cronice printre care se numara diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, boala coronariana si unele forme de cancer, precum si cu scaderea sperantei de viata si a calitatii vietii. De asemenea, in mai multe tari din Uniunea Europeana, exercitiile fizice au fost introduse in tratamentul personalizat al pacientilor la recomandarea medicilor, Romania incercand de asemenea sa faca pasi pentru atingerea acestui deziderat.