• Prima sesiune de dezbatere, deschisa de Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj, a reunit peste 40 de reprezentanti ai mediului privat din Romania, ai autoritatilor, ai organizatiilor neguvernamentale (ONG-uri) precum si cadre didactice.
• Participantii si-au propus sa intervina in sustinerea educatiei profesionale astfel incat oferta educationala sa fie adaptata nevoilor pietei.
• In 2016, OMV Petrom doreste sa coalizeze cat mai multi angajatori sub platforma Romania Meseriasa, pentru a dezvolta solutii sistemice, relevante la nivel national.
• Incepand cu 2016, Romania Meseriasa este parte din proiectul national al Presedintelui Romaniei, Romania Educata.
 
 
Marti, 31 mai, a avut loc prima dezbatere din cadrul programului Romania Meseriasa din 2016. Au participat peste 40 de reprezentanti ai mediului privat, ai autoritatilor, ai institutiilor de invatamant,  si  ONG-urilor. Au fost adresate principalele probleme din invatamantul profesional actual precum si posibile solutii. 
Temele de dezbatere au fost: calitatea teoriei si practicii in scolile profesionale si liceele tehnologice din Romania si solutii pentru pregatirea si motivarea profesorilor.
 
Din partea mediului privat, au participat reprezentanti ai marilor companiilor, printre care : Dacia, Kaufland Romania, Continental,  Braiconf, Ana Hotels, Bitdefender, HeidelbergCement Romania, ArcelorMittal, PWC si OMV Petrom
 
CEO OMV Petrom Mariana Gheorghe: „In 1904 in Romania se infiinta prima scoala de maistri sondori si rafinori din lume, formand viitoare generatii de meseriasi. Astazi, majoritatea industriilor duc lipsa de forta de munca specializata. Avem nevoie de o schimbare in sistemul de invatamant profesional actual si de contributia directa a marilor angajatori:  de la regandirea specializarilor, la dotarea corespunzatoare a laboratoarelor si asigurarea orelor de practica pentru elevi,  astfel incat sa pregatim meseriasii pentru piata actuala a muncii si sa ramanem competitivi in regiune.”
 
La acest eveniment au mai participat:
• reprezentanti ai autoritatilor: Administratia Prezidentiala, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice,  Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic. 
• reprezentanti ai ONG-urilor (Teach for Romania, Concordia, Coalitia pentru Educatie, World Vision Romania)
• institute de cercetare (Institutul National de Cercetare a Calitatii Vietii, Institutul de Stiinte ale Educatiei)
• reprezentanti ai institutiilor de invatamant: Scoala Profesionala Kronstadt, Liceul Tehnologic Auto Craiova, Liceul Tehnologic Voievodul Mircea-Targoviste, Liceul Astra Pitesti, Consiliul Elevilor
• asociatii profesionale: Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti
 
Seria dezbaterilor din cadrul programului Romania Meseriasa va continua in perioada iunie-septembrie, iar cat mai multi angajatori privati sunt invitati sa participe pentru a dezvolta solutiile care vor transforma sistemul de invatamant profesional actual in unul mai performant si adaptat nevoilor pietei.
 
 
Urmatoarele dezbateri vor viza, printre altele:
• Necesitatea dezvoltarii cadrului care sa sprijine alegerea corecta a meseriei pentru elevi ; orientarea vocationala
• Masura in care oferta educationala raspunde cererii de pe piata muncii
• Implicarea  angajatorilor in pregatirea elevilor
• Imaginea meseriasilor din Romania 
 
 
Despre programul Romania Meseriasa 
Romania Meseriasa este initiativa OMV Petrom pentru sustinerea educatiei profesionale din Romania. In   cadrul programului se deruleaza si urmatoarele initiative de sprijinire a educatiei profesionale:
• Tabara Meseriasilor – un proiect de dezvoltare intensiva, adresat scolilor profesionale care pregatesc  elevi pentru meserii precum: mecanic auto, frizer, bucatar, croitor, electromecanic, constructor . Atelierele practice sunt concepute si coordonate de specialisti in domeniu precum Gabriel Onofrei, Chef Cezar Munteanu, Cristi Pascu, Mirela Diaconu.
• Scoala Petrolistilor – proiect prin care sunt create  trei clase profesionale in domeniul titei si gaze,  in trei licee tehnologice din tara. Timp de trei ani, elevii din Scoala Petrolistilor sunt pregatiti pentru calificarile”operator sonde” si ” operator la extractia, transportul, tratarea si distributia gazelor”. Ei primesc burse de performanta si stagii de practica in cadrul companiei. De asemenea OMV Petrom sprijina liceele partenere prin dotarea laboratoarelor de practica si instruire pentru profesorii de specialitate.

***

OMV Petrom – Resourcefulness 
 
Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem sa dezvoltam relatii bazate pe castig reciproc intre societate, mediu si companie prin solutii inovatoare. Ne concentram pe managementul apei si al CO2, inovatie si energii noi si educatie pentru dezvoltarea oamenilor. 
 
OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etica si codul de conduita reglementeaza toate relatiile de afaceri, iar dialogul si implicarea partilor interesate sunt parte integranta a practicii comune de business. 
 
"Tara lui Andrei" este principala platforma de implicare in comunitate. Din 2007 pana in prezent am alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania.