În pregătirea Festivității de Premiere Gala Societății Civile 2023, am stat de vorbă cu o parte dintre Jurații GSC despre societatea civilă și implicarea civică, despre colaborare și dialog și despre cum va arăta societatea civilă în viitor. Anul acesta, 238 de iniţiative, respectiv 182 proiecte, 23 programe și 33 de campanii de comunicare s-au înscris la cea de-a XXI-a ediţie a Galei Societăţii Civile, cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Proiectele au fost jurizate de peste 80 de specialişti în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanți ai sectorului privat.

Vă invităm să citiți în rândurile de mai jos un interviu cu Cristian China-Birta, Blogger si antreprenor 2.0. 

 

Cum a fost experiența ta de a fi în juriul Galei Societății Civile, ediția 21? Ce te-a surprins, ce ai descoperit și ce spun proiectele de anul acesta despre implicarea socială din România?

De fiecare dată când jurizez la Gala Societății Civile, mă întristez un pic. Pentru că văd cât de mult bine se face în România. Dar mai văd și cât de puțină lume aude despre acest bine care se face. Iar asta este mare, mare păcat...

 

Care crezi că este domeniul cel mai bine reprezentat din perspectiva implicării civice în România și în ce domeniu ar trebui investit masiv ca să producem schimbări reale în societate în următorii 10 ani?

O să fiu un pic nesuferit aici. Și o să zic direct: degeaba te ocupi de cea mai înălțătoare cauză din lume dacă lumea nu știe ce faci și, drept urmare, nu are cum să se implice, să te ajute. Dacă aș schimba UN SINGUR lucru la tot ce înseamnă inițiative și proiecte în societatea civilă, aș schimba modul în care organizațiile și inițiatorii se raportează la marketing. Încă o dată: dacă lumea nu știe că exiști, cum să te ajute?

 

Cum se naște implicarea civică? De ce au nevoie oamenii ca să treacă de la indiferență la implicare și de ce crezi că e nevoie pentru a antrena spiritul civic în România atât la nivel individual, cât și organizațional?

Cred că românii au nevoie de cât mai multe inițiative în care să se implice. Dar să fie inițiative care să nu le ia multe resurse. Că aici mi se pare mie că trebuie lucrat: fiecare dintre noi are o anumită ”cantitate” de resurse pe care poate să le pună la dispoziție pentru chestiuni civice. Doar că sunt puțini care le caută cu adevărat. Invers, dacă inițiativa civivă merge să îi ”caute” pe oameni (da, vorbesc din nou despre promovarea, esențială parte!) și să îi găsească așa cum vor ei, oamenii, să îi găsească (ușor de înțeles ce face inițiativa, ușor de donat/implicat), atunci șansele ar crește. Altfel, ne vom aduna pe la câte un eveniment și ne vom plânge de lipsa de implicare a românilor. Când, de multe ori, problema e și la noi.

 

Care crezi că este ingredientul principal în colaborarea actorilor diverși (ONG-uri, administrare publică, guvernamentală, mediu diplomatic, presă, mediu universitar sau corporate) pentru a aduce o reală transformare în societate?

Mai mult dialog social. Asta mi se pare că s-a pierdut în ultimii ani. Și se pierde în continuare. Într-un ritm din ce în ce mai accelerat. A reînvăța să ne adunăm cât mai mulți la o discuție și a asculta punctul de vedere al celuilalt cred că este esențial. Așa cum suntem acum, suntem într-o stare reactivă. Dă Guvernul o hotărâre (fără să se consulte cu nimeni, desigur), iar societatea civilă doar reacționează. Defensiv, nu constructiv. Iar când reacționezi defensiv logica este de ”ba p-a mă=tii” (pardon my French). Și în nici un caz nu este dialog. Ci un ping pong comunicațional. Din care nu câștigă nimeni.

 

Campania Galei Societății Civile de anul acesta vorbește despre „Bine pentru Mâine” și prezintă poveștile unor tineri implicați în societatea civilă. Cum crezi că o să arate o societate civilă în viitor, construită de acestă nouă generație? Spre ce crezi că ar trebui să se îndrepte?

Am mare, mare încredere în tânăra generație. Deși este foarte criticată de cei din leatul meu. Cred că vârfurile tinerei generații sunt la ani lumină peste ce erau vârfurile generației mele. Și cred că, dacă reușesc să găsească acea motivațiile să mai trăiască în țara asta, atunci o să construiască o Românie mult mai bună decât am construit noi. Iar una din motivații este și o societate civilă din care ei să facă parte activă. Ceea ce ne aduce din nou la ce am zis mai sus: promovarea inițiativelor în așa fel încât să audă cât mai multă lume de ele. Ca tinerii să aibă din ce să aleagă.

 

Cristian China-Birta a fost parte din juriul secțiunii Premiul Special pentru Inovație. 

Câștigătorii ediției cu numărul 21 se vor afla în cadrul Festivității de Premiere a Galei Societății Civile, care va avea loc pe 26 septembrie, începând cu ora 19:30, la Ateneul Român din București.

 

***

 

Partener Principal: Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl România
Partener Secțiune Educație și Învățământ și Secțiune Programe: BCR
Partener Secțiune Dezvoltare Economică și Socială: Mastercard
Partener Secțiune Sănătate: Secom Healthcare și Good Routine by Secom
Partener Secțiune Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor: Helinick
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Parteneri Culturali: Primăria Municipiului București prin ARCUB
Parteneri Media Strategici: Pro TV, Rock FM, HotNews.ro, Euromedia, YOOH
Parteneri Media: IQads.ro, RADOR, AGERPRES, spotmedia.ro, Zile și Nopți, Revista Biz, România Pozitivă, Știri.ONG
Parteneri Tradiţionali: Netvibes România, MediaTrust România

O campanie: Gavrilă&Asociaţii