- Gala Societății Civile 2022 x Ashoka România -

GSC și Ashoka România au lansat seria Monitorizare de Impact, un demers prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.

Continuăm seria alături de Andreea Melinescu – Founder @Asociația April Hub, care ne-a povestit pe larg despre proiectul Citizenship Lab II – Green Edition.

1. Cum a apărut ideea/nevoia proiectului pe care l-ați înscris la GSC?

De mediu înconjurător am fost pasionată din totdeauna, fiind o zonă pe care am studiat-o, am terminat Peisagistica, la Facultatea de Horticultură din Craiova și cumva se îmbina foarte bine cu comunitatea. În mediul urban nu se vorbește așa des de grădinărit, copii și tinerii nu știu cu adevărat ce presupune tot acest proces, de creștere a plantelor și cât de important este el în viața noastră. Așa a apărut ideea atelierelor de grădinărit, pe care le-am îmbinat cu seminare de reciclare și reducere a consumului de resurse, dar cu și ateliere creative de reutilizare a obiectelor. Ține de noi să învățăm să avem un comportament responsabil față de mediu și tot noi suntem cei care transmitem informația mai departe, influențându-i pe cei din jurul nostru.

2. Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat odată cu implementarea proiectului înscris la GSC?

Că nu știm să ne bucurăm de natură, că există o reținere în a te murdării pe mâini de pământ și că nu conștientizăm diferența pe care o poate face o plantă în mediul în care trăim. Am lucrat cu copii care au plantat pentru prima dată fie plante aromatice, fie plante decorative și au fost extrem de încântați, dar și grijulii. „Cum îngrijesc planta?”, am primit acestă întrebare de multe ori și de aici am învățat puterea pe care o are natura asupra noastră, sentimentele pe care le poate genera.

3. Ce înseamnă pentru organizația voastră impactul și cum îl măsurați în proiectele voastre?

Încă descoperim partea acesta, înainte de toate măsurăm impactul prin entuziasmul participanților, prin îmbrățișările sau strângerile de mână de la final și vibe-ul care se simte și se creează în jurul nostru. Desigur, în actele oficiale avem cifre și chestionare și lucruri concrete, însă pentru noi înseamnă să vedem participanții din ce în ce mai dornici de a face parte din schimbare, indiferent de domeniul despre care vorbim, să îi vedem că se implică în continuare în comunitate și în soluționarea micilor probleme ale comunității, alături de noi, sau de alte organizații sau grupuri informale, să le dezvoltăm mici preocupări, pasiuni și să îi vedem curioși încontinuu.

4. Ce ați observat că s-a schimbat în comunitate odată cu acest proiect?

Conceptul de grădină comunitară și de horticultură urbană și horticultor urban a devenit familiar pentru comunitatea noastră. A fost o perioadă cu multe proiecte în sfera reciclării și a reducerii consumului de resurse, prin urmare ecourile au fost mult mai ample și vedem schimbări în rândul tinerilor, copiilor, în comportamentul lor de zi cu zi ce este mai responsabil și atunci și mediul din jurul nostru este mai curat, mai plăcut.

5. Ce ați face diferit acum, când proiectul s-a terminat?

Timpul este mereu o problemă și atunci cred că am fi planificat proiectul pe termen mai lung, partea bună este că urmează un proiect asemănător, astfel că tot ce am învățat, vom aplica în următoarea perioadă.

Monitorizarea de Impact va avea patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

***

Ashoka
este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.