- Gala Societatii Civile 2022 x Ashoka România -

Seria Monitorizare de Impact este un demers dezvoltat alături de Ashoka România, prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.

Etapa 2 continuă alături de Maria Dumitru-Radu – Coordonator de proiecte în cadrul @Centrului de Artă Aluniș și ne-a povestit mai multe despre evoluția proiectului Programul de educație culturală al Școlii de Olărit de la Colți în 2023.

1. Cum vedeți demersul proiectului vostru în anul 2023?

Anul 2023 a început pentru noi cu o mare bucurie și împlinire, proiectul a devenit autosustenabil. În decembrie 2022 s-a încheiat perioada de finanțare externă, iar până în prezent (martie 2023) am găzduit deja primele două tabere susținute exclusiv de Școala de Olărit de la Colți și au fost reluate cursurile săptămânale cu copiii de la Casa Amurtel și Centrul de zi Izvorul Speranței.

Veniturile generate din serviciile de cazare, agrement (ateliere de olărit contra cost) și vânzarea de ceramică de Colți asigură atât salariile localnicilor angajați în administrarea casei de rezidență a școlii cât și atelierele și tabere oferite gratuit tinerilor și copiilor aflați în situații de vulnerabilitate.

Producția ceramicii de Colți continuă în atelierul școlii sub îndrumarea celui mai recent meșter olar aflat în rezidență, domnul Gheorghe Nicoi, iar începând cu luna mai avem în program o serie de rezidențe artistice (ceramică și olărit) cu meșteri și artiști locali dar și străni.

2. Ce îmbunătățiri aveți în proiect față de 2021-2022?

Nu avem îmbunătățiri de adus proiectului, suntem mulțumiți cu rezultatele obținute până în prezent. Nu de îmbunătățire ci, mai degrabă, de aprofundare este intenția pe care ne-am setat-o pentru acest an. Acest lucru înseamnă ca pe lângă atelierele susținute cu noi beneficiari, să ne concentrăm pe cele periodice cu aceiași participanți în care să le oferim ocazia de a intra în profunzimea meșteșugului, de a testa și învăța mai multe tehnici de lucru. Totodată vrem să aprofundăm relația dintre olărit și alte arte.

3. Care sunt 3 obiective principale pe care le-ați setat pentru proiectul vostru pentru anul 2023?

  • Mărirea numărului de rezidențe artistice
  • Găzduirea a minim 10 tabere gratuite pentru tineri și copii aflați în situații vulnerabile
  • Creșterea varietății de produse din ceramică create la Colți

  • Monitorizarea de Impact
    va avea patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

    ***

    Ashoka
    este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

    Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.