- Gala Societății Civile 2022 x Ashoka România -

 

Seria Monitorizare de Impact este un demers dezvoltat alături de Ashoka România, prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.

Etapa 3 continuă alături de Andreea Hofer – Director Programe @Asociația MaiMultVerde și ne-a povestit despre evoluția proiectului Pădurea Comunitară Cama în 2023.

 

 

  1. În ce stadiu se află proiectul vostru acum? În ce etapă a lui vă aflați?

Am realizat lucrările de întreținere necesare (primăvară și vară) și ne pregătim pentru următorul sezon de plantare din toamnă – luna noiembrie. Plantarea se va face cu voluntari, locuitori ai orașului Giurgiu. Call-to-action-ul va fi promovat în școli și în rândul publicului larg la nivel local.

 

  1. Câte dintre obiectivele setate la începutul anului ați reușit să îndepliniți până acum?

O1: Implicarea cât mai multor giurgiuveni în activitățile planificate anul acesta; ne propunem ca, pe cât posibil, să nu mai apelăm la voluntari din București, astfel încât participanții la evenimentele organizate de-a lungul anului să fie exclusiv din Giurgiu și din zonele învecinate;

R: îndeplinit parțial, gradul de informare, interes și implicare al giurgiuvenilor este extrem de redus din motive obiective – vorbim de probleme sociale care se adâncesc (lipsa locurilor de muncă, a serviciilor sociale etc.) și care împing protecția mediului și calitatea locuirii pe plan secundar.

O2: Implementarea unor soluții de management eficent al deșeurilor în colaborare cu primăria (prin operatorul de salubritate local) și poliția locală;

R: neîndeplinit, se fac doar acțiuni punctuale de curățenie în urma sesizărilor noastre și a grupului de inițiativă din Giurgiu. Se invocă lipsa banilor. Urmează, până la finalul anului, încă două întâlniri cu factorii de interes (primar, salubrist, poliție). În rest, continuă, cu pași mici, procesul de organizare comunitară la nivel local: se trimit petiții, se participă la consultări în cadrul primăriei.

O3: Includerea Pădurii Comunitare Cama într-un proiect mai amplu, de valorificare durabilă a unui segment de 40 de km pe malul Dunării, ca punct terminus al „Ecorutei Dunărene”, viitor traseu ecoturistic realizat printr-un proiect finanțat de Active Citizens Funds;

R: îndeplinit parțial, proiectul ACF se apropie de final. Am organizat o tabără de voluntariat pentru mediu cu 60 de giurgiuveni interesați de temă, am mobilizat autoritățile locale pe raza ecorutei (primarii din 3 comune plus orașul Giurgiu) să curețe zona, am organizat un press trip care a generat articole în presă (Hotnews) și vizibilitate la nivel local, deci mai multă informare pentru locuitorii din zonă.  Urmează 10 acțiuni comunitare locale/ evenimente publice ce se adresează tuturor cetățenilor, inclusiv în orașul Giurgiu, care vor genera, sperăm, și mai multă vizibilitate și informare despre tot ceea ce aduce și poate aduce valoare orașului și vieții cetățenilor.

 

  1. Care au fost obstacolele de care v-ați lovit anul acesta și cum ați reușit să le soluționați?

Grad de informare și implicare scăzut al locuitorilor din Giurgiu – încercăm să schimbăm acest lucru punctual, prin acțiunile comunitare planificate până la sfârșitului anului descrise mai sus (plantare, expoziție foto, evenimente de presă, proiecții de film, activități sportive).

Inerția autorităților – încercăm să promovăm prin întâlnirile descrise mai sus modelele noastre de bune practici în gestionarea deșeurilor și a zonelor naturale din orașe ca locuri de petrecere a timpului liber. Abordăm situația top-down, prin implicarea directă a MaiMultVerde în relația cu primăria privind plantarea și îngrijirea Pădurii Comunitare Cama și bottom-up, când vine vorba de mobilizare comunitară la nivel local, prin grupul de inițiativă Giurgiu.

 

  1. Proiectul vostru implică și un grup de voluntari? Care este rolul acestora și cum s-au alăturat cauzei?

Am implicat de-a lungul timpului peste 600 de voluntari care au plantat Pădurea Comunitară Cama precum și alte zeci care sunt implicați într-o mai mică măsură în activitatea de advocacy pe care o desfășurăm în Giurgiu.

S-au alăturat prin call-to-action-uri periodice promovate intens la nivel local cu ocazia evenimentelor mari de plantare și prin activitatea constantă a grupului de inițiativă din Giurgiu creat în 2019, în cadrul Cu Apele Curate, programul nostru multianual de combatere a poluării cu plastic.

 

 

  1. Păstrând ideea de colaborare, în misiunea voastră de a crea transformări profunde în societate de ce aliați credeți că ați avea nevoie / cu cine ați vrea să colaborați (din sector și nu numai)?

Pornind de la scopul major al proiectului -  acela de a crea atașament față de mediul în care trăiesc giurgiuvenii – dezvoltarea zonei presupune implicarea specialiștilor din domenii conexe patrimoniului natural: ecologiști, peisagiști, botaniști, horticultori, silvicultori, urbaniști, arhitecți, sociologi, antropologi.

 

Monitorizarea de Impact are patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

Rezumatul proiectului: Asociația MaiMultVerde demarează toamna aceasta un proiect pilot în care plantează la Giurgiu prima pădure comunitară din România, acesta fiind un concept unic în țară, care poate deveni un exemplu de bune practici în înființarea de păduri urbane în directă relație cu comunitățile și administrațiile locale pe care le deservesc.

 

Dacă vrei să revezi evoluția proiectului, aici link către răspunsurile din Etapa 1 & Etapa 2.

 

***

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.