Nume proiect: Casa Cavalerilor – Centru de tineret în satul Ruși
Nume organizație: Asociația Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși

Sectiunea / Secțiunile:
Comportament civic și Participare publică
Proiecte și campanii de Voluntariat
Premiul Special Organizația NEW ENTRY

Perioada în care s-a derulat proiectul: 
Decembrie 2020 - Decembrie 2021

Acoperirea geografică a proiectului / inițiativei:
comuna Slimnic, județul Sibiu

Parteneri:
Guvernanța European Youth Village (Asociația Go Free - Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile & Asociaţia pentru Dezvoltare Activă Bacău), Consiliul Județean Sibiu, Primăria Comunei Slimnic, Fundația Comunitară Sibiu


Rezumatul proiectului:
Casa Cavalerilor - centrul de tineret din Ruși este povestea transformării unei clădiri abandonate într-un centru de tineret nou înființat (și primul din comuna Slimnic), totul sub coordonarea Asociației Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși, fiind cea mai importantă realizare din programul Slimnic - Sat European de Tineret 2021.
Motivația a apărut în momentul în care am observat că nu doar noi, membrii asociației Cavalerii Turnului Înclinat, ne dorim un spațiu unde să desfășurăm activitățile extrașcolare. Au început să fie tot mai mulți copii și tineri din comunitate care ne spuneau la activități că ar vrea un spațiu al lor.

În cadrul unei dezbateri în stradă cu tema “Ce îți dorești în Slimnic - Sat European de Tineret”, dar și în cadrul ședințelor cu voluntarii și al consultărilor locale cu tinerii din comuna Slimnic (organizate in 2021) am identificat că foarte mulți participanți au aceeași nevoie:
- nu avem un spațiu unde să putem socializa;
- numărul oportunităților pentru tinerii din comuna încă sunt reduse;
- nu avem un loc unde să ne întâlnim să facem activități extrașcolare, de ecologizare și de digitalizare etc;

Așa a apărut visul de a avea un spațiu al tinerilor, un centru de tineret – Casa Cavalerilor, care pentru echipa noastră a devenit și un obiectiv de îndeplinit odată cu preluarea titlului Sat European de Tineret în 2021.
Noi am identificat o clădire abandonată care se află în curtea Școlii Gimnaziale din Ruși, iar după multe activități de voluntariat și de advocacy am reușit să convingem autoritățile locale și județene să ne sprijine și să o renovăm și să o transformăm în Casa Cavalerilor. În prezent, clădirea este finalizată, din decembrie 2021, iar centrul este operațional și inaugurat oficial pe data de 16 aprilie 2022.

Contextul inițierii proiectului:
Asociația Cavalerii Turnului Înclinat activează încă din 2019 în satul Ruși, comuna Slimnic, unde desfășoară numeroase activități cu și pentru tinerii și copiii comunei. Încă de la început am simțit lipsa unor spații adecvate pentru activitățile noastre, iar în 2020 noi am pregătit candidatura comunei pentru titlul de Sat European de Tineret 2021, obținut ulterior și preluat în decembrie 2020. În pregătirea pentru candidatură și după preluarea titlului noi am organizat numeroase discuții și consultări cu tinerii de unde a reieșit că aceasta este și una dintre cele mai importante nevoi ale lor - în mediul rural au oportunități reduse, iar la noi e la fel - avem nevoie de spații unde tinerii să socializeze și să desfășoare activități. Așa am identificat o clădire abandonată căruia i-am găsit repede un nume și așa a început aventura noastră.

Scopul și obiectivele proiectului:
Asociația noastră și-a propus să transforme o clădire abandonată de lângă Școala din Ruși într-un centru de tineret, numit Casa Cavalerilor. Iar acest centru ulterior să poată fi locul în care să desfășurăm cât mai multe activități cu tinerii din comună.
Obiectivele noastre au fost inițial să convingem comunitatea și tinerii că acesta nu este doar un vis ireal, ci se poate face cu implicarea tuturor. Pe urmă să convingem autoritățile să susțină acțiunea noastră, să facem rost de finanțare, să renovăm spațiul și într-un final să fie un centru funcțional, cu activități regulate.

Principalele activități:
După identificarea clădirii care putea deveni un centru de tineret am început să atragem alături de noi mai mulți oameni din comunitate - cum ar fi un arhitect care ne-a confirmat că structura clădirii este în regulă și care ne-a făcut o randare 3D la cum poate arăta spațiul, în weekenduri am pornit o serie de activități de curățenie cu părinți, profesori, tineri din comună - toate acestea activități inițiale au crescut încrederea că proiectul este unul realizabil.

Ulterior, într-o serie de prezentări pentru autoritățile locale și județene ale programului Slimnic - Sat European de Tineret 2021, noi am insistat pe nevoia de spații pentru tinerii din comună și progresul actual al clădirii și nevoia de sprijin și din partea lor. Acest demers a impresionat Consiliul Județean Sibiu și Primăria Comunei Slimnic, care ne-au sprijin mai departe cu mare parte din suma necesară renovării clădirii (contribuție autorități - 72.000 lei).
Cu banii obținuți de la autorități a fost contractată o firmă de construcții care a adus clădirea într-o formă modernă.
În paralel, noi și voluntarii noștri am continuat să discutăm cu alte asociații partenere să înțelegem cum trebuie să funcționeze un centru de tineret, ce activități putem face, ce mobilier avem nevoie, cum să îl amenajăm - astfel după recepția clădirii într-un timp foarte scurt voluntarii noștri au făcut spațiul funcțional, plin de culoare și primitor.

Beneficiarii direcți:
Direct - Voluntarii și membrii Asociației Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși (30), 170 de elevi din comuna Slimnic și alți peste 100 de tineri din comună

Beneficiari indirecți:
Beneficiari indirecți sunt cetățenii din întreaga comună (populație 4000 de locuitori), dar și tinerii din rețeaua European Youth Village (peste 300) - care ne au ca model de bune practici

Implicarea beneficiarilor:
Beneficiarii direcți, membrii și voluntarii Asociației Cavalerii Turnului Înclinat și alți tineri din comună au participat la dezbaterii despre nevoia centrului, la ecologizarea și cosmetizarea inițială a clădirii, pe urmă membrii din grupul de inițiativă #Slimnic2021 (format din voluntari ai asociație) au prezentat și convins autoritățile să ne sprijine în acest demers. După renovarea efectuată de firmă, tot voluntarii au fost cei care au montat mobilier și amenajat spațiul aducându-l la forma actuală.

Rezultatele proiectului:
Proiectul nostru a generat o schimbare importantă într-un loc neobișnuit, un sat mic din județul Sibiu a devenit satul cu un centru de tineret modern unde se desfășoară activități constat cu zeci de tineri. Casa Cavalerilor este în primul rând cel mai concret rezultat - o clădire abandonată, în apropierea școlii, cu majoritatea țiglelor sparte în joacă de copiii plictisiți, și plină de moloz și gunoaie a devenit un loc în care să putem să fim curioși, să învățăm și să experimentăm. Adică un loc unde să ne trăim viața de tineri așa cum ar trebui să o facem, chiar dacă e într-un sat.
Pe lângă clădirea în sine, am crescut și mai mult comunitatea din jurul asociației noastre, avem mult mai mulți voluntari după anul 2021, dar mai ales suntem mult mai pregătiți să administrăm un centru de tineret - prin discuțiile și participarea la ateliere, noi și voluntarii noștri știm toate etapele înființării și operaționalizării unui centru de tineret. În 2022, un grup de inițiativă format din voluntarii noștri a obținut și finanțarea unui proiect la Corpul European de Solidaritate exact pe această temă - operaționalizarea centrului de tineret Casa Cavalerilor din Ruși.

Resursele umane implicate:
Toată echipa de proiect a desfășurat muncă voluntară.
Coordonatorul întregului proiect a fost Mihai Panțiru, care pe tot parcursul anului a împărțit sarcinile și s-a asigurat că proiectul e în grafic, în totalitatea lui. Ovidiu Panțiru, un membru din comunitate și-a asumat rolul de coordonator lucrări renovări și legătura cu autoritățile locale.
Alți membrii ai asociației (2 la număr), grupul de inițiativă #Slimnic2021 (9) au participat constat la ședințe, dezbateri, discuții cu autorități și alte ONG-uri, dar și pregătirea finală a spațiului.

Implicarea voluntarilor:
Toată echipa de proiect a desfășurat muncă voluntară. Alături de ei au participat în diferite etape voluntari:
- echipa de proiect, menționată la punctul 2 a fost formată din voluntari
- organizare dezbateri și consultări cu tinerii din comună > 15 de voluntari
- ecologizare și înfrumusețare spațiu > 30 de voluntari
- un arhitect voluntar a făcut planul și randări digitale ale centrului, fiind atras de povestea asociației
- echipa de comunicare a Slimnic Sat European de Tineret a comunicat constant cu comunitatea progresul lucrărilor (3 voluntari)
- amenajarea finală spațiu > 20 de voluntari
- membrii din comunitatea European Youth Village au ajutat voluntar la planul de comunicare și diseminarea informației în mediul online (2 voluntari)

Roluri / responsabilități ale partenerilor proiectului:
Membrii asociației și-au asumat rolul de coordonatori ai întregului proiect, de la început până la implementare. Noi am fost inițiatorii proiectului și cei care au urmărit ca fiecare etapă să se desfășoare cu succes.
Guvernanța European Youth Village (Asociația Go Free - Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile & Asociația pentru Dezvoltare Activă Bacău) ne-au sprijinit pe tot parcursul anului 2021, în contextul programului Slimnic - Sat European de Tineret, cu mentorat pentru mai multe etape esențiale: cum să organizăm consultări eficiente cu tinerii, cum să comunicăm cu autoritățile dar și cu restul comunității dar și pe partea de amenajare.
Consiliul Județean Sibiu și Primăria Comunei Slimnic ne-au sprijinit cu finanțarea și contractarea lucrărilor de renovare a clădirii, contribuind cu suma de 72.000 de lei.
Fundația Comunitară Sibiu a contribuit cu mentorarea coordonatorului de proiect: de la colaborarea cu alte autorități la ce face un centru de tineret să fie unul de succes.

Buget:
98.000 lei

Obstacole majore întâmpinate:
Obstacolele principale pe care le-am întâmpinat pe durata implementării proiectului au fost o serie de lipsuri: alte modele de centre de tineret sau mentori care să ne îndrume, finanțări care să susțină proiectul, noi nu am avut experiența de a operaționaliza un centru de tineret dar exista și reticența din partea unor persoane din comunitate. De asemenea, ne-am dorit să asigurăm comunitatea că acest proiect va fi unul de durată, sustenabil. În mare parte aceste obstacole au venit din cauza noutății proiectului, fiind primul centru de tineret deschis vreodată în comuna noastră și e unul din puținele în mediul rural la nivel național. O mare parte dintre aceste lipsuri au fost reduse sau chiar rezolvate, echipa noastră reușind să câștige repede încrederea și ajutorul comunității și autorităților.

Lecții învățate în urma implementarii proiectului:
În primul rând, dacă am putea începe din nou proiectul având experiența de acum, am organiza mai multe dezbateri în care să adunăm comunitatea și autoritățile locale pentru a afla mai multe despre nevoile concrete ale tinerilor și pentru a atrage cât mai devreme și sprijinul autorităților locale.
De asemenea am porni mai devreme procesul de a găsi mentori și exemple de bune practici în amenajarea și managementul unui centru de tineret - doar recent descoperind că mai sunt și alte centre de tineret în țară, dar încă prea puține. O lecție importantă pentru noi este că e nevoie de exemple inspiraționale și noi ne dorim să devenim unul și de ce nu să elaborăm un ghid de operaționalizare a unui centru de tineret în mediul rural, pentru a fi mai ușor, atât nouă cât și altor grupuri de inițiativă să poată derula un asemenea proiect.

Calitățile proiectului:
Proiectul nostru este unul inspirațional și un model de succes - câțiva tineri din mediul rural au reușit să își transforme visul în realitate, iar visul lor a devenit o casă pentru o întreagă comunitate de tineri. În mediul rural mai ales, numărul de centre de tineret se pot număra pe degete, iar din cele existente puține sunt active. Iar comuna noastră fiind unul din Satele Europene de Tineret, modelul nostru se propagă în comunitatea European Youth Village și ne dorim să generăm schimbarea care să ducă la crearea altor centre de tineret în mediul rural.
Altă calitate a proiectului este pornirea lui de la firul ierbii, de la o nevoie reală a comunității, amintită de nenumărate ori în decursul anilor de către tineri dar rar ascultați de autorități, și prin ambiție și multă muncă voluntară am adus la un loc voluntari, numeroase ONG-uri, autorități locale și județene și companii private - deși utopic la început, proiectul nostru a adus împreună toate componentele societății.

Planul de comunicare:

Comunicarea s-a făcut în special în mediul online, folosindu-ne de paginile de Facebook și Instagram ale Asociației Cavalerii Turnului Înclinat și cele ale programului Slimnic - Sat European de Tineret 2021-2022. Acest tip de comunicare a folosit la atragerea de voluntari din comunitatea noastră și pentru a convinge autoritățile locale și județene să ne susțină.
La nivel național, am beneficiat de promovare de către European Youth Village, prin publicarea de articole pe site-ul http://europeanyouthvillage.eu dar și pe paginile lor de rețele sociale. Această comunicare ne-a ajutat la diseminarea rezultatelor noastre către alți tineri din mediul rural din întreaga țară, încet încet Casa Cavalerilor - centrul nostru de tineret devenind un model de bune practici.


l Website proiect l


***
Despre Organizator:

Asociația Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși este o asociație de și pentru tineret, înființată în anul 2019, cu sediul în satul Rusi, comuna Slimnic, județul Sibiu, care urmărește să contribuie la dezvoltarea tinerilor și a comunității locale prin activități de educație non-formală, promovarea voluntariatului și a valorilor europene la nivel local, împuternicirea tinerilor să acționeze solidar, păstrarea tradițiilor locale, dar și promovarea educației digitale și media în mediul rural.