Nume proiect: Fondul de Urgenta pentru Spitale si Comunitatile Rurale in contextul pandemiei COVID-19
Nume organizatie: Salvati Copiii Romania

Sectiunea/Sectiunile
Sănătate

Perioada în care s-a derulat proiectul: februarie / 2020 - decembrie / 2020

Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei:
Națională

Parteneri: Ministerul Sanatatii, 131 de spitale si 79 de cabinete de medicina de familie, Directiile de Sanatate Publica Judetene si DGASPC-urile din cele 14 judete, primariile din cele 42 de localitati, cabinetele medicilor de familie din cele 42 de localitati. Sponsorii din cadrul proiectului: Farmaciile Catena, Kaufland Romania, Garanti BBVA Group, Penny Market Romania, B.C.R, Libris.ro, Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", Oriflame, Pfizer, GSK, EDPR Romania, Alliance Healthcare Romania, Asociatia Environ, Kimberly-Clark, Asociatia Club Sportiv "RO Club Maraton", DPD Romania a asigurat transportul gratuit a materialelor sanitare si echipamentelor medicale catre spitale.

Rezumatul proiectului:
De la debutul starii de urgenta Salvati Copiii s-a implicat in sprijinirea spitalelor si comunitatilor prin intermediul Fondului de Urgenta pentru Spitale si Comunitati. Am extins si securizat compartimentul de primiri urgenta-IOMC pentru ingrijirea a 50.000 de copii anual, am echipat cu materiale de protectie si echipamente indispensabile: Maternitatea Bucur - prima maternitate Covid, Spitalul Judetean de Urgenta "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava, unde zeci de cadre medicale au fost contaminate cu SARS-CoV2 si zeci de pacienti si-au pierdut viata si cabinete de medicina de familie din judet, zece ventilatoare de suport respirator de la Spitalul Clinic de Urgenta ”Bagdasar-Arseni” au fost reparate pentru a asigura suportul respirator al pacientilor grav afectati. In total, 57 unitati medicale si de ingrijire pacienti si 79 cabinete de medicina de familie au fost sprijinite in lupta contra pandemiei, 6.800 de cadre medicale au fost sustinute cu peste 273.609 echipamente si materiale de protectie in valoare de 1 milion de euro. SCR a solicitat Guvernului masuri imediate de prevenirea contaminarii personalului medical cu SARS-Cov2.

Expertii nostri au intervenit in comunitatile rurale defavorizate pentru sprijinirea familiilor izolate si a gravidelor separate de copii, facilitand accesul la servicii socio-medicale, consiliere pentru sanatate, controale si vaccinare, acompanierea la serviciile socio-medicale, decontarea transportului, alimente si medicamente. 64.000 de mame din 74 de spitale au fost sustinute emotional in timpul pandemiei, au beneficiat de sesiuni de educatie cu privire la ingrijirea nou-nascutilor, importanta imbratisarilor si combaterea depresiei postpartum si au beneficiat de kit-uri de ingrijire a nou-nascutilor.

Contextul initierii proiectului:
Pandemia a vulnerabilizat sistemul medical, iar medicii s-au aflat in imposibilitatea de a trata pacienti grav bolnavi si au riscat sa se contamineze ei insisi cu virusul SARS-Cov2. Totodata, pandemia a acutizat nevoile persoanelor vulnerabile din zonele defavorizate, multe familii ramanand in izolare, fara venituri si fara acces la servicii socio-medicale. Multe mame au fost despartite la nastere de bebelusii lor si au avut nevoie de suport emotional si sprijin pentru ingrijirea nou-nascutilor. Pentru a rezolva aceste probleme am activat Fondul de Urgenta pentru Spitale si Comunitati, am evaluat starea gravidelor si a copiilor din zonele rurale, medicii au fost consultati cu privire la nevoile urgente si am creat o retea de solidaritate la care au contribuit companii, persoane fizice, mass-media, influenceri si voluntari.

Scopul si obiectivele proiectului:
Scop: sustinerea de urgenta a medicilor si a sistemului medical destinat ingrijirii copiilor afectat de criza COVID-19 cu echipamente medicale si materiale de protectie si sustinerea gravidelor si copiilor din zonele rurale aflati in izolare.

Obiective: dotarea spitalelor cu echipamente medicale si de protectie, facilitarea accesului gravidelor la controalele medicale, imbunatatirea nutritiei si igienei gravidelor, mamelor care alapteaza si copiilor din zonele rurale defavorizate, sustinerea emotionala a mamelor din spitale si suport pentru a-si ingriji optim copiii.

Principalele activitati:
Pentru sprijinirea sistemului medical si a beneficiarilor din comunitatile rurale grav afectati de pandemia de Covid-19, Organizatia Salvati Copiii a activat mecanismul Fondul de Urgenta pentru Spitale si Comunitati. Am intervenit prompt pentru a raspunde nevoilor sistemului medical si am mobilizat comunitatea pentru a se implica in sustinerea medicilor aflati in prima linie de lupta. Am tinut constant legatura cu medicii si am dotat de urgenta unitati medicale ce deserveau cel mai mare numar de pacienti si aveau cele mai multe cazuri de infectari cu aparatura vitala pentru salvarea copiilor si materiale de protectie indispensabile, in valoare de 1 milion de euro. Organizatia a solicitat Guvernului luarea de masuri imediate de prevenire a contaminarii cu SARS-Cov2 a personalului medical din maternitati si a reprezentat un sport constant pentru medici. Echipele de experti au intervenit in comunitatile rurale defavorizate pentru sprijinirea familiilor izolate si a gravidelor separate de copii, facilitand accesul la servicii socio-medicale, sprijinind familiile ramase fara venituri si intermediind legatura dintre persoanele vulnerabile si autoritati. Mai mult, 64.000 de mame din 74 de spitale au fost sustinute emotional in timpul pandemiei, au avut alaturi specialisti care le-au explicat cu ajutorul brosurilor si a sesiunilor video cum cum sa isi ingrijeasca optim nou-nascutii, cum sa depaseasca emotiile negative si au beneficiat de kit-uri de ingrijire a nou-nascutilor.

Beneficiari directi: Beneficiari directi - 2020: 88.500 de copii, 66,500 de mame si gravide, 6.800 de medici 22.000 de copii sustinuti cu ajutorul echipamentelor medicale si 6.800 medici care au avut echipamentele de protectie necesare si aparatura necesara salvarii copiilor (ventilatoare, incubatoare, pulsoximetre, echipamente de protectie etc). 64.000 de mame din 74 de spitale care si-au ingrijit mai bine copiii datorita sesiunilor de educatie medicala desfasurate in spitale si a kit-urilor cu produse de ingrijire a nou-nascutului, 64.000 de copii care au fost mai bine ingrijiti de mamele lor. 2.000 de mame, 500 de gravide si 2.500 de copii 0-5 ani - din 42 de comunitati rurale, carora li s-a facilitat accesul la servicii socio-medicale, au fost inscrisi la medicul de familie, au fost vaccinati si monitorizati.

Beneficiari indirecti: Beneficiari indirecti 2020: 13.600 de medici si asistente de au beneficiat de aparatura medicala donata si de echipamentele de protectie, 66.000 de persoane rudele copiilor salvati cu ajutorul echipamentelor medicale, 10.000 de persoane - rude ale beneficiarilor sustinuti in comunitatile rurale defavorizate prin pachete cu alimente, pachete igienico-sanitare, medicamente, decont de transport la medic, donatii etc.

Implicarea beneficiarilor:
Mamele copiilor salvati si cadrele medicale au fost implicate in campaniile de comunicare in vederea sensibilizarii publicului cu privire la lipsa aparaturii medicale si a echipamentelor de protectie din spitalele din Romania in timpul pandemiei si modalitatile de sustinere a Fondului de Urgenta, totodata medicii au contribuit la crearea materialelor de informare. Beneficiarii din zonele rurale au devenit persoane resursa in urma sesiunilor individuale de consiliere si au diseminat informatiile primite in comunitatea in care locuiesc. Stabilirea interventiilor individuale s-a realizat in parteneriat cu beneficiarii, in baza unor planuri de interventie si a unui contract cu familia. Autoritatile locale au fost consultate cu privire la ameliorarea politicilor publice ce privesc sanatatea mamei si copilului.

Rezultatele proiectului:
Pentru a veni in ajutorul sistemului medical greu incercat in perioada pandemiei, Salvati Copiii a dotat 57 de spitale si 79 de cabinete de medicina de familie cu echipamente de protectie si aparatura performanta. 22.000 de nou-nascuti au fost ajutati sa supravietuiasca, 6.800 de medici au fost sprijiniti in lupta contra pandemiei cu peste 273.609 echipamente si materiale medicale indispensabile. Au fost mobilizate resurse in valoare de 1 milion de euro. Prin intermediul echipelor locale din 14 judete am oferit suport integrat pentru 7500 de beneficiari: 2.500 copii 0-5 ani, 2.000 mame, 500 de gravide si gravide minore, 2.500 de adolescenti si parinti si am sustinut autoritatile locale din 42 de comunitati defavorizate. 98% dintre gravide au mers la control, 99% dintre copii au fost vaccinati, 100% dintre gravide si copii au fost inscrisi la medicul de familie. 64.000 de mame din 74 de maternitati au beneficiat de sesiuni de educatie medicala si suport emotional si au fost sprijinite prin kit-uri de ingrijire a nou-nascutului, iar 16200 au beneficiat de sesiuni de educatie medicala video. Am realizat parteneriate cu Ministerul Sanatatii si institutiile locale care s-au implicat alaturi de noi in rezolvarea problemelor la nivel local in ceea ce priveste sanatatea mamei si a copilului. Au fost implicati 2.500 de specialisti, medici, reprezentanti ai autoritatilor locale, jurnalisti, parinti, reprezentanti ai companiilor, voluntari si influenceri. Toti au creat alaturi de noi o retea de solidaritate pentru sustinerea urgenta a sistemului medical si a persoanelor vulnerabile.

Resursele umane implicate:
In cadrul Fondului de urgenta pentru spitale si comunitati au fost implicati 80 de experti locali angajati in comunitatile rurale (asistenti sociali, asistenti medicali, psihologi). Alaturi de acestia a lucrat echipa nationala de coordonare a programului de reducere a mortalitatii infantile formata din: coordonator national, asistent coordonator, coordonator departamentul de fundraising, director financiar si coordonator comunicare.

Implicarea voluntarilor:
Au fost implicati voluntari in: dotarea spitalelor cu echipamente necesare supravietuirii copiilor si materiale pentru protejarea medicilor, distribuirea de kit-uri suport pentru nou-nascuti in spitale, campanii de strangere de fonduri pentru achizitionarea echipamentelor, campanii de promovare a Fondului de urgenta pentru spitale, evenimente caritabile sau de strangere de fonduri, sesiuni de consiliere in zonele rurale defavorizate si sustinerea beneficiarilor, centralizarea datelor in vederea elaborarii de materiale informative.

Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Salvati Copiii a asigurat organizarea, gestionarea si managementul, a evaluat si monitorizat indeplinirea obiectivelor si a indicatorilor proiectului, a elaborat materiale de informare si a finantat o parte din activitati cu implicarea directa a Presedintelui Executiv. Medicii au colaborat prin selectarea celor mai potrivite echipamente medicale necesare salvarii copiilor, au contribuit la organizarea evenimentelor cu scopul de a stimula membrii comunitatii sa se implice in promovarea cauzei campaniei, au informat mamele in cadrul sesiunilor de educatie medicala, au oferit o baza stiintifica pentru realizare de materiale informative. In comunitati: DSP-urile au asigurat accesul la reteaua medicala si au sprijinit promovarea pe plan local, DGASPC-urile au colaborat in cazurile cu suspiciuni de abuz in familie, o persoana din fiecare primarie a tinut legatura cu echipa, participand la referirea cazurilor de familii vulnerabile, la instrumentarea dosarelor pentru obtinerea beneficiilor si prestatiilor sociale sau la masuri de ocupare in munca. Medicii de familie si personalul cabinetelor medicale au participat la sustinerea gravidelor, mamelor si copiilor mici, la consilierea pentru vaccinare, planificarea vizitelor la specialisti, educatie pentru sanatate, inclusiv sanatatea reproducerii. Sponsorii din cadrul proiectului au asigurat finantarea activitatilor si sustinerea continuarii activitatilor, iar Ministerul Sanatatii a asigurat cadrul legal pentru desfasurarea proiectului.

Buget: 7.388.967 lei

Contributii in natura:
Pentru desfasurarea activitatilor din cadrul proiectului au fost puse la dispozitie spatiile birourilor, precum si logistica necesara: calculatoare si autoturisme, atat de la nivelul Secretariatului General, cat si la nivelul sediilor filialelor Salvati Copiii. De asemenea, echipa de management national, serviciile de contabilitate si de resurse umane de la nivel national si local au desfasurat activitatile specifice necesare pentru proiect, gratuit, fara costuri administrative. Campaniile locale au fost realizate prin eforturi proprii ale echipelor filialelor Salvati Copiii, iar voluntarii Salvati Copiii au fost implicati pentru buna desfasurare a proiectului. DPD Romania a transportat gratuit echipamentele medicale si de protectie la spitale, iar Carrefour a sustinut cu pachete cu alimente familiile vulnerabile din zonele rurale.

Obstacole majore intampinate:

Criza de echipamente medicale si echipamente de protectie (ventilatoare, incubatoare, dezinfectanti, masti, combinezoane) a ingreunat viteza de raspuns la nevoile spitalelor. Activarea Fondului de Urgenta pentru Spitale si comunitati si a retelei de solidaritate a facut ca acestea sa ajunga in timp util in sectii si sa asigure salvarea copiilor si protectia medicilor. In mediul rural, problemele cu care se confrunta beneficiarii s-au acutizat si a fost nevoie de o interventie integrata a echipelor de specialisti pentru a continua facilitarea accesului la servicii socio-medicale pentru persoanele vulnerabile. Mamele si gravidele au fost informate individual, au beneficiat de suport nutritional, au fost acompaniate la medic, li s-a decontat transportul, au fost indrumate pentru a se inscrie la medicul de familie si pentru a vaccina copiii.

Lectii invatate in urma implementarii proiectului:
Este importanta crearea si mentinerea unei retele care sa gaseasca solutii pentru lipsurile din sistemul de sanatate. Eforturile Salvati Copiii in cadrul Fondului de Urgenta pentru Spitale si Comunitati au fost sustinute de medici, persoane fizice, companii, autoritati si mass-media, care au intervenit prompt pentru sprijinirea copiilor si medicilor. Alte lectii: importanta interventiei integrate si personalizate pe nevoile beneficiarilor, lucrul in echipa multidisciplinara si colaborarea cu autoritatie locale in zonele defavorizate. Acest tip de interventie s-a dovedit a fi vital pentru rezolvarea problemelor medico-sociale complexe cu care se confrunta mamele, gravidele si copiii sub 5 ani din aceste zone, probleme ce s-au acutizat in timpul izolarii si care au avut nevoie de un raspuns rapid din partea expertilor locali.

Calitatile proiectului:
Calitatea Fondului de Urgenta pentru Spitale si Comunitati a constat in viteza de raspuns a organizatiei la nevoile spitalelor si flexibilitatea in organizarea activitatilor pentru a raspunde nevoilor urgente generate de pandemie. Puncte forte: reteaua de medici si furnizori, implicarea expertilor locali ce cunosc realitatile locale din zonele rurale defavorizate care au asigurat interventia prompta in cazul gravidelor, mamelor si copiilor vulnerabili, caracterul integrat si individualizat de asistenta a beneficiarilor si capacitatea de a deservi un numar mare de beneficiari aflati in situatii de izolare. Reteaua de suport creata a generat o implicare a multor actori relevanti: medici, familiile copiilor, companii, persoane publice, autoritati din domeniul sanatatii, voluntari, influenceri, mass-media ce au determinat implicare si solidaritate fara precedent pentru a veni in sprijinul medicilor, al pacientilor si al persoanelor vulnerabile aflate in izolare.

Planul de comunicare:
Offline: am colaborat cu presa centrala si locala pentru promovarea Fondului de urgenta pentru spitale, promovand spoturile radio si tv. Au fost mediatizate interviuri, articole pentru promovarea strangerii de fonduri. Am colaborat cu presa centrala si locala pentru promovarea evenimentelor locale si centrale de constientizare (Realitatea TV, Pro Tv, TVR, Digi 24, Antena 1, Radio Romania, RFI etc) ce s-au bucurat de o larga audienta. Au fost distribuite si afisate materiale de informare pentru promovarea Fondului de Urgenta pentru Spitale si Comunitati in cadrul institutiilor alaturi de care am colaborat: cabinete de medicina de familie, maternitati, primarii, DGASPC-uri, DSP-uri. Online: site-ul SCR; Facebook, site-uri partenere (ziare.com , Forbes), Instagram – cu ajutorul a 30 de influenceri: Andreea Raicu, Amalia Nastase, Irina Rimes.

l Web site proiect l

***
Despre organizator
Salvati Copiii este o organizatie neguvernamentala, asociatie de utilitate publica, non-profit, democratica, neafiliata politic sau religios. Construim programe sociale, politici publice si practici solide in beneficiul copilului din Romania. In 31 de ani de activitate, am intervenit activ in societate, identificand solutii pentru protejarea si sprijinirea copiilor vulnerabili. Am creat retele de solidaritate si peste 2.570.000 de copii au fost implicati in programele si campaniile noastre.