Nume proiect: Generatii - Centrul Comunitatii
Organizator: Fundatia Principesa Margareta a Romaniei
 
Sectiunea/Sectiunile
Servicii de asistenta sociala
Premiul Special pentru INOVATIE
 
Date generale
 
Perioada in care s-a derulat proiectul
Data de incepere a proiectului
Ian / 2017
Data de incheiere a proiectului
Dec / 2017
 
Acoperire geografica: Regionala
 
Parteneri: Asociatia Diaconia Ajutor International Brasov, Fundatia Comunitara Brasov, Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau, Fundatia Comunitara Bacau,Fundatia Crestina Diakonia - Centrul de zi pentru copii ce provin din familii defavorizate, Fundatia Buckner, Asociatia Multifunctionala Filantropia - Centrul de zi Sf. Spiridon, Asociatia Bunul Samaritean, Asociatia Ortodoxa Sf. Vasile Cel Mare - Centrul de zi Speranta Galati, Fundatia Cuvantul Intrupat - Centrul Comunitar
 
Rezumatul proiectului:
Folosind metodologia intergenerationala si implicand actori locali pentru finantare si dezvoltare de servicii sociale, proiectul transforma centre de zi de tip after-school in centre comunitare intergenerationale. Acestea implica copii din familii modeste si varstnici care vor sa fie activi, pentru rezolvarea problemelor sociale cu care se confrunta ambele categorii. Centrele de zi asigura asistenta sociala si sprijin educational copiilor care provin din medii defavorizate, intr-o maniera practica, inovativa, eficienta, bazandu-se pe solidaritatea dintre generatii. In cadrul acestui proiect membrii comunitatii, voluntari de toate varstele si cu diverse profesii, varstnici care isi doresc o viata activa, sunt implicati in activitatile zilnice alaturi de echipa specializata, contribuind la imbunatatirea situasiei sociale si scolare a copiilor. 

In baza Metodei intergenerationale dezvoltate la Centrul Generatii din Bucuresti, si folosind sprijinul local al Fundatiilor Comunitare, in 2017 am transformat 10 centre de zi de tip after-school in centre comunitare care:
1. au implicat voluntari varstnici ca resursa in activitatea lor si folosesc Metoda intergeneraţionala
2. au elaborat un plan de activitati integenerationale, conform manualului intergenerational 
3. au asigurat asistenta sociala de foarte buna calitate beneficiarilor lor;

Rezultatele proiectului:
470 de copii si-au imbunatatit semnificativ rezultatele scolare.
145 de vârstnici s-au implicat in activitati de voluntariat;
4 Organizatii neguvernamentale au primit sprijin financiar si consultanta in dezvoltarea activitatii.
 

Relevanta (context)

Contextul initierii proiectului:
Proiectul Generatii - Centrul Comunitatii a fost implementat, pornind de la experienta de lucru cu voluntari seniori in sprijinul copiilor saraci, castigata la primul Centru Generatii din sectorul 6, infiintat in 2007. In anul 2015, am creat un Manual Intergenerational, cu scopul de a implementa aceasta abordare in cat mai multe comunitati din tara. Persoane varstnice care doresc sa aiba o viata activa si sa devina utili se pot implica astazi in activitatile zilnice ale centrelor de zi din tara. Rezultatele satisfacatoare, ne-au convins ca in 2017 sa extindem metodologia in alte 3 judete din tara. Energia copiilor și experiența vârstnicilor fac echipă bună in cadrul acestor centre. Atunci cand copii din familii modeste si varstnici care vor sa fie activi se intalnesc in cadrul acestor centre, ceea ce rezultă este o comunitate puternica.
 
Scopul si obiectivele:
Proiectul a urmarit implementarea metodologiei de lucru intergenerationale in cadrul a 9 centre sociale, cu sprijinul organizatiilor locale și prin implicarea comunității, atat pentru asigurarea serviciilor sociale, cat si pentru asigurarea unei parti din finantare. Generatii - Centrul Comunitatii:
- implica voluntari varstnici in activitatea lor - 145
- folosesc metode intergenerationale, in baza manualului creat de FPMR
- asigura asistenta sociala de foarte buna calitate beneficiarilor lor - 470
- realizeaza local campanii sau evenimente de strangere de fonduri.
 
Principalele activitati:
Proiectul a actionat in paralel in Bucuresti si în alte 3 judete din tara selectate impreuna cu partenerul nostru - Fundatia Comunitara locala. Centrul Generatii din București a servit drept centru pilot, atat pentru realizarea manualului de „metodologie intergenerationala”, cat si pentru efectuarea unor schimburi de experienta pentru personalul si voluntarii din centrele locale pe parcursul proiectului.
1. Identificarea unor centre de zi tip after-school cu beneficiari copii, conform criteriilor definite de proiect. Organizatiile locale au trimis propuneri pentru dezvoltarea activitatilor cu caracter intergenerational si atragerea persoanelor varstnice ca voluntari, precum si a activitatilor de strangere de fonduri din comunitate;
2. Training si schimb de experienta cu personalul și voluntarii organizațiilor locale; 
3. Implementarea planului de activitati intergerationale si de strangere de fonduri din comunitate. Monitorizarea, vizite, rapoarte si comunicarea periodica a acestora;
4. Concluzii si extragerea unor modele de bune practici pentru extinderea metodei in alte comunitati.

Beneficiari:
 
Beneficiari directi:
Beneficiari directi - 470 de copii ce provin din medii defavorizate (familii afectate de saracie, familii monoparentale, risc de abandon scolar etc). Copiii au fost motivati sa se implice in cadrul proiectului prin crearea unui program de activitati atractive pe care le-au desfasurat impreuna cu voluntarii varstnici (ateliere creative, ateliere vocationale, excursii etc).Copiii sunt de scoala primara si gimnaziala, cu varsta cuprinsa ȋntre 6 si 16 ani, din Bucuresti și alte 5 judete din tara; 145 de varstnici din Bucuresti si alte 5 judete din țara; 4. Organizatii neguvernamentale care detin un centru de zi de tip after-school.
 
Beneficiari indirecti:
Beneficiari indirecti: -2170 de membri ai comunității (voluntari, părinți, parteneri sociali, profesori, etc.).
 
Implicarea beneficiarilor: 
Contributia beneficiarilor in implementarea proiectului a constat in promovarea proiectului in randul apropiatilor sau prin testimoniale in mass-media.
 
Rezultate (eficacitate)

Rezultatele proiectului:
470 de copii de scoala primara si gimnaziala, cu varste cuprinse intre 6 şi 16 ani, din Bucuresti si alte 3 judete din tara primesc ajutor la materiile unde intampină probleme,isi fac temele la after-school si isi imbunatatesc astfel rezultatele scolare. 
- 470 de copii sunt ajutati să se integreze social si sa castige incredere in propriile forte.
- 145 de varstnici din Bucuresti si alte 5 judete din tara isi gasesc utilitatea prin participarea la diferite activitati, realizand saptamanal 6 ore de voluntariat in beneficiul copiilor din orasul lor. Asftfel ei evită singuratatea, depresia si izolarea 
- 10 organizatii nonguvernamentale noi care detin un centru social de tip after-school au adoptat metoda intergenerationala si au invatat sa atraga ajutorul comunitatii atat pentru servicii, cat si pentru finantare.
- 5 comunitati au fost informate despre posibilitatea implicarii intr-un proiect de voluntariat intergenerational si despre metodele intergenerationale de a gasi solutii la problemele lor.
 
Resursele umane implicate:
1 Project Manager;
9 Coordonatori de proiect;
9 Asistenti sociali;
9 Psihologi;
9 Responsabili financiari;
De mentionat este faptul ca psihologii, coordonatorii de proiect si asistentii sociali au avut si rolul de coordonatori de voluntari.
 
Implicarea voluntarilor:
Proiectul a atras un numar de 200 de voluntari dintre care 145 au fost voluntari varstnici (60-86 de ani). Implicarea lor a constat in participarea in cadrul activitatilor intergenerationale (ateliere creative, excursii,ateliere vocationale sprijin in realizarea temelor sau meditatii individuale etc) impreuna cu copii din medii defavorizate. Un lucru esential a fost si experienta pe care voluntarii varstnici au impartasit-o copiilor
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Raiffeisen Bank - partener finantator
SC Johnson Wax - partner finantator
Johnson & Johnson - sponsor
Damen Galati - sponsor
Farmexpert - sponsor
Sofmedica - sponsor
Fundatia Comunitara Galati - implementare
Fundatia Comunitara Mures - implementare
Fundatia Comunitara Covasna - implementare
Fundatia Comunitara Bacau - implementare
Fundatia Comunitara Brasov - implementare
Fundatiile Comunitare vor colecta de fonduri de la nivel local si vor indruma centrul in activitatea de strangere de fonduri.
-Recomandarea de organizatii locale cu experienta care detin centre de zi tip after-school
-Realizarea in parteneriat cu centrul after-school local a unei colecte de fonduri pentru acoperierea a 50% din suma necesară pentru implementarea activitatilor
-Cresterea capacitatii organizatiei locale (centrul after-school) de comunicare si de strangere de fonduri pentru asigurarea continuarii proiectului pe termen mediu
-Sprijin pentru cresterea implicarii comunitatii locale in activitatile centrului after-school (organizarea de evenimente in comunitate, atragerea de voluntari, atragerea de finantare si donatii in obiecte, haine de la indivizi si firme)
-Sprijin local si monitorizare pentru implementarea activitatilor din cadrul proiectului in acord cu obiectivele propuse de beneficiar.
 
Buget: 2 783 000 Lei
 
Contributiile in natura: Nu a fost cazul.
 
 
Evaluare

Obstacole majore intampinate:
Proiectul este gandit ca un prim pas in schimbarea modului de lucru cu copiii in centrele afterschool de la nivel national. Dorinta Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei este ca metoda intergenerationala sa fie extinsa in cat mai multe zone din tara si sa fie asimilata ca o metoda eficienta de lucru in parteneriat cu membrii comunitatii locale.

Suntem constienti de faptul ca succesul acestui proiect depinde de masura in care metodologia este apreciata si aplicata la nivel local. Impactul vizat este insa mult mai profund. Comunitatea este cea care trebuie sa se identifice cu activitatile organizatiei locale si trebuie sa o sustina. De aceea punem un accent ridicat pe parteneriatul local, comunicarea locala si strangerea de fonduri din comunitate.
 
Lectii invatate:
In fiecare etapa de implementare am incercat sa dezvoltam strategii pentru sustenabilitatea proiectului. Cea mai importanta lectie asimilata este legata de lucrul cu persoanele varstnice, care sunt o resursa importanta pentru comunitate si pe care am invatat sa ii respectam si valorizam, oferindu-le un prezent demn. De asemenea, am incercat sa gasim solutii pentru a sprijini ONG-urile din comunitatile mici in aplicarea strategiilor pentru strangerea de fonduri.
 
Calitatile proiectului:
Ceea ce deosebeste Centrele Comunitare Generatii de alte centre de zi este abordarea intergeneratională: activitatile ce au loc in centre au ca scop stimularea solidaritatii si interactziunii intre generatii, schimbul de valori si cunostinte intre cei tineri si cei varstnici.
Energia tinerilor si experienta varstnicilor fac echipa buna, rezultand o comunitate mai puternica, ai carei membri se respecta si se ajuta reciproc, o comunitate in care nu exista discriminare pe baza de varsta, etnie sau provenienta sociala.
 
Copiii și tinerii invata sa respecte batranetea, gasesc in varstnici caldura bunicilor pe care i-au pierdut sau pe care nu i-au avut niciodata, invata din experienta si povestile de viata ale seniorilor.

Varstnicii care participa la activitatile centrelor ca si voluntari uita de singuratate si se simt mai utili, mai activi, regasesc gustul de a trai, se molipsesc de pofta de viata.
 

Comunicare
 
Planul de comunicare: 
- Conferinta Nationala “Bune Practici pentru o batranete frumoasa” la TNB pentru 150 specialisti, de Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice; 
- Emisiune "Poveste dupa poveste" la TVR difuzata in 11 iunie
- Materiale promo tiparite: 250 brosura A4 Raport Anual
- 4 articole dedicate in newsletter-ul FPMR catre 10.000 contacte; 
- postari lunare pe facebook pe pagina FPMR cu 70.000 fani si pagina Centrul Generatii
 
Resurse/ Articole aparute in presa
Despre proiect l Centrul Generatii l Raport anual
 
 
***
Despre organizatie
Fundația Principesa Margareta a României este una din organizațiile non-guvernamentale de elită care contribuie la dezvoltarea societății civile din România.De-a lungul celor 28 de ani de activitate, Fundația a dezvoltat numeroase proiecte durabile în domeniul educației, dezvoltării comunității, societății civile, sănătății și culturii, proiecte ce și-au adus contribuția la reînnoirea spirituală și socială a României.