Nume proiect: Protectie pentru copiii afectati de migratia economica a parintilor
Nume organizatie: Salvati Copiii Romania
 
Sectiunea/Sectiunile
Apararea drepturilor individuale / colective
 
Date generale

Perioada in care s-a derulat proiectul: Ian / 2017 - Dec / 2018
 
Durata programului din care face parte proiectul: 2010 - continua
Numele programului din care face parte proiectul: Crestem Impreuna
 
Acoperirea geografica: Servicii de interventie directa - Pitesti/Arges, Brasov/Brasov, Bucuresti, Resita/Caras-Severin, Mangalia/Constanta, Targoviste/Dambovita (2 centre), Craiova/Dolj, Petrila, Lupeni/Hunedoara, Iasi/Iasi, Sighisoara, Targu Mures/Mures, Piatra Neamt/Neamt, Suceava/Suceava, Timisoara/Timis,Negresti/Vaslui si comunitati rurale si urbane mici din judetele mentionate. Campanie de informare, serviciu de consiliere telefonica si online – acoperire nationala

Parteneri:
Administratia Prezidentiala, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), Ministerul Educatiei Nationale (MEN), Ministerul Afacerilor Externe, Politia de Frontiera, Inspectorate Scolare Judetene si de sector (ISJ), DGASPC-uri judetene si de sector (DGASPC), Servicii Publice de Asistenta Sociala, de la nivelul primariilor (SPAS), scoli din localitatile in care se desfasoara proiectul, THE VELUX FOUNDATIONS, RCS&RDS, Metropolitan Life
 
Rezumatul proiectului:
Pentru un trai mai bun, milioane de romani au fost nevoiti sa caute un loc de munca in strainatate, lasandu-si copiii in tara. Datele oficiale ale ANPDCA indica apr. 95.000 de copii cu parintii plecati in strainatate, din care apr. 1/3 copii cu ambii/parintele unic sustinator plecat, dar conform studiilor si datelor MEN, cifrele sunt mai mari, 350.000 copii - UNICEF si aproape 160.000 – ISJ-uri(doar in sistemul educational).
 
Copiii ramasi acasa au dificultati emotionale, sociale si educationale. Totodata, lipsa reprezentantului legal determina limitarea accesului lor la servicii de sanatate, educatie si beneficii sociale. In 2013, in urma eforturilor SCR, ANPDCA a introdus in Legea Copilului o sectiune pentru protectia acestor copii. Ulterior, am initiat demersuri de promovare a obligatiilor legale nou introduse (campanii, creare Help-Line), de analiza a modului in care sunt aplicate si facilitare a aplicarii; totodata, din 2010, am oferit servicii de sprijin copiilor in 17 centre de zi. Proiectul actual urmareste reducerea impactului negativ al migratiei parintilor asupra copiilor ramasi acasa, prin acordarea de servicii de suport copiilor si reprezentantilor lor, cat si prin activitati destinate cresterii constientizarii parintilor si specialistilor cu privire la obligatiile legale ale parintilor și imbunatatirii prevederilor legale. In 2017-2018 – 1.616 copii si 1.108 adulti au beneficiat de suport, peste 3.500 apeluri/mesaje au fost primite si efectuate/transmise prin Help-Line; peste 31.000 de persoane (410 localitati) au fost informate prin caravane; 703 specialisti au participat la dezbateri; a fost realizat un ghid, a fost organizata o masă rotundă internationala,iar propunerile SCR au fost incluse de ANPDCA in proiectul de lege lansat in dezbatere in dec.2018.
 
Relevanta (context)

Contextul initierii proiectului:
Pentru a raspunde nevoilor complexe ale acestor copii vulnerabili, Salvati Copiii a dezvoltat servicii de interventie directa si de consiliere telefonica si a determinat reglementarea adecvata a protectiei lor. Punctele de pornire ale proiectului actual au fost: la nivel national, exista foarte putine servicii adaptate pentru nevoile acestora, astfel ca este o nevoie acuta de servicii de suport; noile prevederi legislative sunt insuficient cunoscute atat de parinti/apartinatori, cat si de personalul din asistenta sociala si sunt aplicate defectuos; exista o aplicare neunitara la nivelul judecatoriilor; este nevoie de o completare a acestora. Evaluarea nevoilor beneficiarilor a fost realizată prin: evaluari ale nivelului de informare, evaluari initiale si re-evaluari sociale, educationale si psihologice pt beneficiarii centrelor de zi.
 
Scopul si obiectivele:
Scop-diminuarea impactului negativ al migratiei economice a parintilor in strainatate asupra copiilor ramasi acasa. Obiective: imbunatatirea statusului psiho-social si asigurarea protectiei copiilor prin servicii de consiliere telefonica si online, la nivel national, si servicii de interventie directa (psihologica,educationala,soci ala), in 17 centre de zi; cresterea constientizarii parintilor, specialistilor cu privire la obligatiile legale ale parintilor (la plecarea ambilor parinti/parintelui unic); implementarea unitara a noilor prevederi; completarea/imbunatatirea sectiunii legislative.
 
Principalele activitati:
Activitatile principale se inscriu in cadrul urmatoarelor componente: 1/ servicii de suport pentru copii (suport educational, psihologic, social, activitati de socializare) si persoanele in grija carora au ramas/parinti (suport psihologic si juridic), in 17 centre de zi. 2/ servicii de consiliere (juridica si psiho-sociala) telefonica si online pentru parinti plecati/care intentioneaza sa plece, persoane in grija carora au ramas copiii, copii, specialisti etc., prin Help-Line (0800.070.040; www.copiisinguriacasa.ro), serviciu gratuit, unic la nivel national. 3/campanie de informare si constientizare cu privire la obligatia delegarii temporare autoritatii parintesti si efectele plecarii parintilor asupra copiilor: media (difuzare spoturi TV si radio, articole media),online, caravane de informare (preponderent in rural), distribuire materiale informare catre toate DGASPC-urile si ISJ-urile, acestea urmand sa trimita la SPAS-uri si scoli; 4/intarirea capacitatii institutiilor de a aplica legislatia - avand in vedere nevoile constatate, au fost organizate 7 dezbateri regionale si o conferinta nationala cu specialisti din asistenta sociala, educatie si justitie, a fost elaborat si diseminat un ghid de bune practici; 5/completarea legislației. Propunerile SCR de imbunatatire a prevederilor legale au fost incluse de ANPDCA in proiectul de lege lansat in dezbatere in dec. 2018. SCR a fost partener cu Adm. Prezidentiala in organizarea unei mese rotunde cu participare internationala.
 
Beneficiari:

Beneficiari directi:
Beneficiarii directi sunt selectati pe baza unor criterii stabilite in metodologia de implementare. In 2017-2018, beneficiarii directi au fost: Copii de varsta scolara cu parinti plecati la munca in strainatate -1.616 / Persoane in grija carora au ramas copiii (unul dintre parinti, bunici, alte rude) in grija carora au ramas copiii – 1.108 / Parinti plecati la munca in strainatate –240 / Parinti si alti membri ai comunitatilor in care s-au organizat caravane – peste 31.000 / Specialisti care au participat la dezbateri si conferinte - din domeniul asistentei sociale, educatiei, justitiei (din judecatorii)- 703 / Profesionisti care lucreaza in program si care au fost formati in scopul derularii activitatilor - 53.
 
Beneficiari indirecti:
Elevii scolilor in care se deruleaza activitatile directe, colegii copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate – 14.000 / Parintii elevilor din aceste scoli – 4.000 / Voluntarii implicati in program – 280 / Reprezentanti ai 41 DGASPC-uri și ISJ-uri, ai SPAS-urilor si scolilor din tara / Publicul larg.

Implicarea beneficiarilor:
Beneficiarii, copii si parinti/apartinatori au fost consultati atat in creionarea modului de interventie din proiect si a activitatilor comune care le sunt destinate (program, tip de activitate, modalitate de desfasurare), cat si in stabilirea interventiilor individuale; aceasta se face in parteneriat cu ei, in baza unui plan de interventie si a unui contract cu familia. Copiii si reprezentantii lor sunt consultati periodic si pentru realizarea campaniilor de informare.Totodata, apartinatorii si parintii sprijina implementarea proiectului participand, alaturi de echipa, la diferite activitati de promovare. Copiii, fosti beneficiari ai programului, se implica ca voluntari in organizarea activitatilor de timp liber sau educative in centre.
 
Rezultate (eficacitate)

Rezultatele proiectului:
Principalele rezultate:1/servicii de interventie directa - 1.616 copii si 1.108 persoane in grija carora au ramas copiii/parinti au beneficiat de servicii psihologice, sociale si educationale. 75% dintre copii si-au imbunatatit rezultatele scolare, 84% abilitati emotionale si sociale, in urma participarii la activitati; 2/ servicii de consiliere (juridica si psiho-sociala) telefonica si online, prin singurul serviciu de acest tip la nivel national (0800.070.040, apelabil gratuit in Romania din orice retea de telefonie si www.copiisinguriacasa.ro) - peste 3.550 apeluri/mesaje au fost primite si efectuate/transmise, 46.690 de vizitatori unici pe site; 3/campanie de informare si constientizare: campanie media (TV si radio), 31.000 de persoane din 410 localitati au fost informate prin caravane, au fost afisate materiale de informare la institutii relevante din Romania (in principal, materialele au fost distribuite catre toate DGASPC-urile si ISJ-urile, acestea urmand sa le trimita SPAS-urilor si scolilor din judete); 4/ intarirea capacitatii institutiilor de a aplica legislatia – peste 703 de specialisti si-au imbunatatit metode de interventie si au beneficiat de schimb de bune practici (7 dezbateri regionale si o conferinta nationala), a fost elaborat si diseminat un ghid de bune practici (apreciat ca foarte util), propunerile SCR de imbunatatire a prevederilor legale au fost incluse de ANPDCA in proiectul de lege lansat in dezbatere in dec. 2018. Prin desemnarea de reprezentanti legali la plecarea parintilor, copiii isi pot accesa neingradit toate drepturile.
 
Resursele umane implicate:
Echipa proiectului este formata din echipa centrelor de zi - 51 de specialisti care desfasoara activitati directe cu copiii si apartinatorii/parintii lor (asistenti sociali – cu norma intreaga initial, part-time ulterior, psihologi si cadre didactice cu jumatate de norma), echipa serviciului Help-Line care asigura servicii de consiliere telefonica si online (jurist cu norma intreaga si psiholog cu jumatate de norma) si echipa de management (cordonator proiect si asistent proiect cu norma intreaga si responsabil financiar cu jumatate de norma). 374 de voluntari s-au implicat in activitati.

Implicarea voluntarilor:
In toate centrele sunt implicati voluntari, 374 in 2017-2018, cadre didactice, studenti sau elevi de liceu, precum si elevi fosti beneficiari. Acestia ofera sprijin in desfasurarea activitatilor educative si de timp liber, printre activitatile importante fiind realizarea meditatiilor la diferite materii (profesorii de profil) si sprijinul necesar pentru suport educativ individual, si in realizarea campaniilor de informare. Cadrele didactice au fost cooptate in urma prezentarii posibilitatii voluntariatului la diferite intalniri, iar elevii/studentii in urma colaborarii cu licee/facultati.
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Partenerii la nivel national, ANPDCA si MEN, au rolul de a facilita colaborarea cu DGASPC-urile/ SPAS-urile, respectiv ISJ-urile/scolile. 
Cu sprijinul ANPDCA, a fost revizuit si transmis catre SPAS-uri setul de recomandari metodologice si instrumente pentru aplicarea legii, creat initial in 2016, preluand propunerile grupului de lucru creat de Administratia Prezidentiala; de asemenea, ghidul de bune practici a fost creat in colaborare cu ANPDCA. Rolul DGASPC-urilor este de a monitoriza fenomenul la nivel judetean si de a oferi suport metodologic SPAS-urilor. SPAS-urile au un rol esential deoarece monitorizeaza cresterea si ingrijirea copiilor cu parintii plecati in strainatate si sunt institutiile care trebuie anuntate initial de parinti cu privire la plecare si persoana desemnata pentru cresterea copilului. ISJ-urile au rolul de a monitoriza numarul elevilor cu parintii plecati la munca din judet, de a disemina informatii cu privire la bunele practici din proiect.Scolile au pus la dispozitie gratuit spatii pentru dezvoltarea centrelor de zi si informeaza familiile si copiii despre serviciile oferite,recomanda echipelor locale copii pentru a fi integrati in proiect, participa la evaluarile copiilor si orienteaza copiii catre serviciile asigurate de scoala.Toti partenerii sprijina si participa la campaniile de informare,participa la intalniri periodice de lucru locale si si-au asumat,in functie de rolul specific,sa contribuie la asigurarea sustenabilitatii proiectului.
 
Buget
Bugetul total al proiectului: 2.335.746 lei
 
Contributiile in natura:
Contributiile in natura sunt reprezentate, in principal, de spatiile in care isi desfasoara activitatea echipa de management a proiectului. Totodata, copiii au beneficiat de alimente, produse igienico-sanitare, servicii medicale, precum si activitati de timp liber, in urma donatiilor efectuate de diverse companii si a sprijinului autoritatilor locale.
 
Evaluare

Obstacole majore intampinate:
Principalul obstacol pentru realizarea de catre parinti a procedurii de delegare temporara a autoritatii parintesti il reprezinta cunostintele insuficiente ale personalului din SPAS-uri, indeosebi din mediul urban mic si rural, cu privire la procedura. Transmiterea de materiale de informare, de recomandari metodologice si instrumente utile, acordarea de servicii de consiliere prin linia Help-Line au fost modalitati de lucru cu personalul din SPAS-uri, pentru a depasi acest obstacol. Totodata, reticenta parintilor legata de contactul cu o institutie judiciara, in paralel cu temerea cu privire la o eventuala decadere din drepturi, odata anuntata plecarea in strainatate, a reprezentat unul din principalele obstacole pentru respectarea de catre acestia a obligatiilor legale. Informarea juridica corecta a ajutat la depasirea acestui obstacol.
 
Lectii invatate:
Importanta analizarii continue a modului de aplicare a prevederilor legale si a consultarii tuturor actorilor implicati, pentru evaluarea eficientei normei legale conform scopului si interesului pentru care aceasta fost conceputa, in cazul de fata protejarea drepturilor copilului prin asigurarea reprezentarii legale. Importanta aducerii la aceeasi masa a reprezentantilor autoritatilor publice locale implicate in protectia drepturilor copilului, institutiilor scolare si instantelor de judecata, pentru a crea un canal de comunicare mai facil si a identifica problemele care creeaza piedici in derularea procedurilor. Importanta instruirii persoanelor cu atributii de asistenta sociala din SPAS-uri pentru oferirea de sprijin adecvat copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate.
 
Calitatile proiectului:
Proiectul reprezinta o continuare a activitatilor anterioare ale SCR, avand ca scop respectarea drepturilor copiilor cu parintii plecati, prin asigurarea reprezentarii legale. Serviciul de consiliere gratuit, unic in tara, asigura suport la nivel national, pentru solutionarea/ameliorarea problemelor copiilor, parintii, apartinatorii. Campania de constientizare promoveaza respectarea prevederilor din sectiunea introdusa in Legea Copilului in 2013 in urma demersurilor SCR, iar propunerile de completare a sectiunii, realizate in 2017 in urma analizei impactului legii au fost incluse in totalitate in noul proiect de modificare a L. Copilului (ANPDCA, dec. 2018). SCR a contribuit la discutarea temei la nivel international, prin prezentarea interventiei specifice si a unor recomandari, in cadrul unei reuniuni a doua sub-comitete ale Cons. Europei si prin sustinerea metodologica a organizarii unei mese rotunde cu participare internationala (sub auspiciul Presedintelui Romaniei).
 
Comunicare

Planul de comunicare: 
Offline – A doua conferinta de amploare nationala pe tema copiilor singuri acasa, cu prezenta media/ 7 Dezbateri regionale, cu prezenta media / Ora de Caligrafie - organizata de PiArtVision cu sprijinul SCR, lectie de caligrafie in care copiii singuri acasa au avut „colegi” personalitati ca Mihai Sora, Maia Morgenstern, Ana Barton, Marius Manole, Amalia Enache, Ligia Deca/Difuzare spot TV si radio / Aparitii media ale reprezentantilor organizatiei&reportaje despre fenomen, ilustrand si interventia SCR (France 24,France 2,La Croix,ZDF,Mainichi Shimbun,Digi 24–Jurnal pentru Copii,Din interior,campania Mov Craciun,PRO TV,Realitatea TV,Antena 1, Radio Romania - Antena Satelor,Cultural,RFI,Digi FM,ziare.com,vice.com etc.)/ Postere,flyere distribuite/afisate in institutii relevante.
Online – site proiect, site SCR, facebook, site-uri partenere.
 
 
***
Despre organizator
Salvati Copiii dezvolta programe educationale, de protectie sociala si de promovare a drepturilor copiilor, dobandind o expertiza recunoscuta la nivel national, proiectele organizatiei fiind preluate si dezvoltate ca exemple de bune practici. Directiile prioritare sunt reducerea mortalitatii infantile, facilitarea accesului la educatie pentru copiii din comunitati vulnerabile, protectia copiilor impotriva oricaror forme de violenta, abuz si promovarea drepturilor copilului in randul copiilor.