Nume proiect: VotDiaspora.ro
Nume organizatie: Code4Romania
 
Sectiunea/Sectiunile
Comportament civic si participare publica
Proiecte si campanii de voluntariat
 
Perioada in care s-a derulat proiectul: ianuarie / 2019 - decembrie / 2019
 
Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei: Internationala
 
Parteneri: n/a
 
Rezumatul proiectului: 
VotDiaspora.ro este unul din proiectele centrale ale Code for Romania și unul dintre primele proiecte dezvoltate pro bono în regim de voluntariat de comunitatea Code for Romania. Pornind de la o nevoie stringentă a Diasporei românești, anume necesitatea de a cunoaște procedurile de vot în străinătate, proiectul a digitalizat și transformat un manual anevoios al alegătorului într-un site intuitiv. Din 2016, VotDiaspora.ro.ro a fost folosit la fiecare rundă de alegeri sau referendum și a evoluat într-o platformă complexă care permite votanților din diaspora să identifice cea mai apropiată secție de votare, să își planifice ruta precum și să obțină informații despre modalitățile de vot posibile. 
 
Importanța VotDiaspora.ro.ro e cu atât mai mare cu cât, în ultimii ani, am putut asista la o serie de probleme electorale grave ce au avut loc în țările în care locuiesc sau lucrează foarte mulți români. Iregularitățile electorale din 2014 și 2019 au dus la proteste, anchete și la o modificare totală a infrastructurii electorale pentru cetățenii din afara țării. VotDiaspora.ro.ro s-a născut în 2016 din dorința de a minimiza pe cât posibil problemele de la alegerile din 2014. Astăzi este un site ce oferă o serie de informații fundamentale pentru cetățeni și una din aplicațiile de bază din ecosistemul Electoral al Code for Romania.
 
La alegerile prezidențiale din 2019 site-ul VotDiaspora.ro.ro a avut peste 400.000 accesări din care 300.000 vizitatori unici, iar mare parte dintre vizitatori au folosit site-ul pentru a planifica ruta până la cea mai apropiată secție de vot. Site-ul a a avut peste 450 mențiuni în mass-media online.
 
În anul 2020 România va trece atât prin alegeri locale cât și prin alegeri parlamentare, la cele din urmă Diaspora fiind din nou așteptată la vot.
 
Contextul initierii proiectului:
O parte semnificativă a populației României locuiește în afara țării încă din anii 90. Numărul românilor diasporeni a crescut semnificativ de când România a intrat în Uniunea Europeană. Mulți dintre cetățenii români din străinătate au păstrat legăturile culturale cu țara, fiind cetățeni activi din punct de vedere civic și politic. În ciuda acestei creșteri semnificative a populației din străinătate până la ultimele alegeri secțiile de vot din Diaspora erau alocate după o serie de liste a populației cu reședința în străinătate din anii 90. Drept urmare atât în 2014 cât și în primăvara lui 2019 au existat nereguli semnificative și numere mari de cetățeni români ce nu și-au putut exercita dreptul de vot.
 
Scopul si obiectivele proiectului:
Obiectivul principal VotDiaspora.ro.ro e de a oferi cetățenilor români din străinătate o platformă cu date la zi despre locația secțiilor de vot, pentru a îi ajuta să aleagă secțiile cele mai apropiate, precum și informații esentiale privind procedura de vot. Printre obiectivele secundare ale proiectului se numără:
#Popularizarea votului în diaspora
#Simplificarea orientării către cele mai apropiate secții de vot 
#Facilitarea sesizării neregulilor observate
#Promovarea metodelor de vot alternativ
 
Principalele activitati:
Născut din dorința de a oferi cetățenilor o metodă de a evita probleme electorale precum cele de la alegerile din 2014, proiectul Fiecare Vot a fost inițiat înaintea alegerilor parlamentare din 2016 ca o metodă de a simplifica informațiile oferite de stat la acel moment într-un format digital. O primă etapă de cercetare a identificat potențialele probleme cu care votanții din diaspora se puteau confrunta. Printre acestea, necunoașterea procesului de vot și necunoașterea locațiilor tuturor secțiilor de vot. În primă fază pentru a digitaliza ghidul electoral pus la dispoziție de autorități am folosit un website responsive făcut după standarde din domeniul UX. Proiectul a condensat un manual anevoios de peste 30 de pagini într-un site accesibil, cu informație concisă, prezentată grafic și la un nivel de înțelegere a textului mediu (fără jargon sau formulări greu de înțeles). Proiectul a fost extins semnificativ în 2018-2019, VotDiaspora.ro.ro fiind folosit pentru o serie de trei evenimente electorale: Referendumul din 2018, Alegerile Europarlamentare și Referendumul din 2019 precum și Alegerile Prezidențiale din 2019. Site-ul a fost redezvoltat ca o platformă civică cea mai folosită funcționalitate este însă harta interactivă cu ajutorul căreia cetățenii din diaspora din diaspora pot identifica unde se află cele mai apropiate secții de vot și își pot calcula ruta.
 
Beneficiarii direcți sunt votanții români din diaspora estimați la cca 4-5mil ce au prin VotDiaspora.ro.ro o sursă sigură de informare cu privire la procedurile de vot, secțiile din apropiere și metodele de vot alternativ. Este estimat un număr total de peste 3mil de români în diaspora.
 
Beneficiari indirecți: Cetățenii români ce votează și sistemul democratic din România care beneficiază de participarea unor categorii de votanți implicați civic dar care adesea întâmpină dificultăți în exercitarea dreptului la vot.
 
Implicarea beneficiarilor: 
Site-ul VotDiaspora.ro.ro a avut peste 400.000 acesări la alegerile prezidențiale din 2019 a fost vizitat de către un număr de peste 300.000 de utilizatori unici, în proporție de peste 80% din diaspora. Mulți dintre utilizatorii VotDiaspora.ro.ro au devenit susținători, discutând despre site pe rețele de socializare sau urmărind pagina de Facebook. Când serverele VotDiaspora.ro.ro au fost suprasolicitate din cauza votului din străinătate în două tururi a câte 3 zile fiecare mulți dintre utilizatori au devenit donatori, ajutându-ne să păstrăm proiectul sustenabil. Peste 900.000 de Români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale din 2019, ceea ce înseamnă că mare parte dintre cei ce au votat (350.000) s-au informat folosind VotDiapsora.ro.
 
Rezultatele proiectului: 
# trei scrutine pe parcursul cărora site-ul a fost utilizat;
# 449,210 afișări;
# 25% dintre votanții din diaspora s-au informat din VotDiaspora.ro pentru Europarlamentare 2019 (94.000 utilizatori unici ai platformei vs 375.000 votanți Alegeri Europarlamentare 2019) 
# 20% dintre votanții din diaspora s-au infomrat din VotDiaspora.ro pentru alegereile Prezindțiale 2019 (185.000 utilizatori unici ai platformei vs 940.000 votanți Alegeri Prezidențiale 2019)
# 779 gb de trafic;
# 47 mențiuni pozitive presă generalistă;
# 17 mențiuni pozitive agregatoare;
# +5.000.000 reach;
# 2.000euro donații primite de la utilizatori;
# 404 ore de muncă pro bono.
 
Proiectul VotDiaspora.ro a avut o prezență extrem de mare pe rețelele sociale, mai ales între grupurile din diaspora și a ajuns una dintre platformele de bază pentru cetățenii din diaspora în căutare de informații sigure despre procedurile de vot sau locațiile secțiilor organizate de stat.

Resursele umane implicate:
Olivia Vereha - Coordonator - jumătate de normă
Radu Stefanescu - Technical Lead - jumătate de normă
Alexandra Stefanescu - Development - voluntar
Robert Badea - Development - voluntar
Catalin Zmole - Development - voluntar
Andrei Ionita - Infrastructura - voluntar
Catalin Bindea - Planning Comunicare - voluntar
Adriana Spulber - Social Media - voluntar
Catalina Coca - Social Media - voluntar
 
Implicarea voluntarilor:
Marea majoritate a echipei proiectului (9pers) a livrat activitățile cuprinse în proiect în regim pro-bono. Toate persoanele menționate la punctul anterior sunt membri și/sau voluntari ai Code for Romania care activează în unul sau mai multe proiecte ale organizației. Moment de cotitură în proiect; costul de utilizare a hărții interactive datorat numărului foarte mare de accesări a depășit valoarea pe care o aveam previzionată. Astfel, printr-un efort unic de strângere de fonduri din comunitate am reușit să securizăm o sumă importantă pentru proiect cât și sprijin din partea Google Maps.
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului: N/A
 
Buget: 17 500 lei
 
Contributii in natura:
$3,176.72 noiembrie reprezentând Factură Google Maps - plată servicii hartă europarlamentare, sumă care a fost ulterior decontată de către Google în urma unui efort disperat de crowdfunding public
 
Obstacole majore intampinate:
Cele mai mari obstacole întâlnite pe parcursul anului 2019 au fost cele legate de costurile de server. În mod normal costurile de server ale proiectului sunt modeste dar printr-o combinație de popularizare a site-ului pe canale social media către utilizatori noi și numărului foarte mare de utilizatori ce cunoșteau deja site-ul VotDiaspora.ro a ajuns să aibă un număr total de peste 400.000 de accesări. Acest număr ridicat de accesări hartă a dus la costuri exorbitante de server, în total peste 2.300 de dolari în perioada, costuri ce riscau să pună în dificultate continuarea proiectului. Un alt obstacol întâmpinat a fost transformarea paginii de Facebook a proiectului într-un call center informal pentru românii din diapora care solicitau clarificări asupra procesului de vot.
 
Lectii invatate in urma implementarii proiectului:
VotDiaspora.ro a fost și este pentru Code for Romania un proiect de “infrastructură”. Acest lucru înseamnă că e un proiect pe care îl considerăm fundamental pentru sănătatea societății din România, motiv pentru care este întreținut și menținut de Code for Romania. Cu toate acestea ne-a arătat că un proiect poate fi o victimă parțială a propriului succes, echipa neanticipând succesul pe care site-ul l-a avut între românii din afara țării, nici costurile suplimentare generate de prelungirea procedurilor de vot în Diaspora la trei zile. Grație comunității din jurul Code4Romania și VotDiaspora.ro.ro, cât și datorită susținerii in-kind primită în ultimul moment de la Google proiectul și-a acoperit costurile. Dacă ar trebui să începem proiectul din nou, am încerca să obținem susținere fermă și scalabilă pe partea de infrastructură digitală.

Calitatile proiectului:
Proiectul VotDiaspora.ro.ro a devenit un punct crucial de informare pe subiectul votului pentru românii de pretutindeni. Acesta nu doar că oferă informații într-un format facil și concis dar le oferă acestora o hartă updatată rapid a tuturor locațiilor unde își pot exercita dreptul la vot. Mai mult, site-ul VotDiaspora.ro.ro prin pagina sa de Facebook a generat o comunitate electorală diasporană care folosește pagina de Facebook pentru a împărtăși experiențele de vot dar mai ales pentru a semnaliza diverse abuzuri sau iregularități la vot, asigurându că acestea vor fi mai departe popularizate de comunitate sau de către pagina de Facebook a proiectului.
 
Planul de comunicare: 
Prin natura audienței, diaspora românească, planul de comunicare al proiectului VotDiapsora.ro a fost concentrat pe mediul online.
Acțiunile de comunicare au cuprins: 
- Newsletter catre ONG-uri;
- Newsletter extern catre comunitatea Code for Romania;
- Facebook, Instagram, Linkedin posts;
- Mesaje în grupurile de Facebook cu comunități de diasporă;
- Comunicate de presă;
- Informări de presă
- Media pitching.
 
 
***
Despre organizator
Code for Romania este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2016 cu scopul de a rezolva probleme din societatea românească cu ajutorul tehnologiei. În cei patru ani de activitate, Code for Romania a adus împreună o comunitate de peste o 1.600 de voluntari din IT, cercetare și UX, din țară și din diaspora, și a livrat zeci de soluții digitale viabile în colaborare atât cu societatea civilă cât și cu instituții publice din România. Toate soluțiile Code for Romania sunt open source.