Luna iunie 2013 marcheaza sfarsitul proiectului de dezvoltare a economiei sociale si de integrare in campul muncii a 150 de persoane vulnerabile social. 6 intreprinderi sociale au fost infiintate in 5 din cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei: Bucuresti - Ilfov, Centru, Nord - Est, Sud - Vest Oltenia si Sud Muntenia, care au asigurat 150 de noi locuri de munca pentru persoane vulnerabile social.

Asociatia React a anuntat luni in cadrul unei conferinte incheierea perioadei de implementare a proiectului “Dezvoltarea economiei sociale prin infiintarea si dezvoltarea de intreprinderi sociale” si atingerea obiectivelor prevazute de acesta.

Astfel, prin proiect au fost infiintate 6 intreprinderi sociale ce deruleaza activitati in domeniul reciclarii si prelucrarii hartiei, al serigrafiei, al reciclarii de mase plastice si in domeniul serviciilor de tip call center. Acestea au fost deschise in Bucuresti, Craiova, Piatra Neamt, Sibiu si Targoviste si au fost dotate cu utilaje specifice activitatii desfasurate (mese serigrafice, prese de transfer termic, plotere, masini de caserat, embosat, stantat, biguit, instalatii de spalat si reciclat deseuri din polietilena etc.).

90 de persoane cu dizabilitati si 60 persoane beneficiare de ajutor social au fost angajate in cadrul intreprinderilor sociale ce se reunesc sub brandul "Fabrica de Bine". In vederea unei integrari profesionale de succes, cei 150 de angajati au participat la cursuri de formare profesionala, consiliere psihologica si de grup, consiliere de cariera si asistare la locul de munca.

Pe parcursul celor 32 de luni de implementare a proiectului, 5 Centre de Resurse Regionale au promovat incluziunea sociala si conceptul de economie sociala ca instrument flexibil si durabil pentru dezvoltarea economica. De asemenea, acestea au sprijinit infiintarea si dezvoltarea celor 6 intreprinderilor sociale si au acordat suport in consolidarea capacitatilor, competentelor, cunostintelor si stimei de sine persoanelor vulnerabile social. Astfel, mai mult de 500 de persoane cu dizabilitati si persoane beneficiare de venit minim garantat au apelat la serviciile oferite de Centrele de Resurse Regionale.

“Rezultatele acestui proiect vin sa confirme inca o data angajamentul asociatiei React de a contribui la dezvoltarea durabila a comunitatilor locale. Ne propunem in perioada urmatoare sa continuam sprijinirea celor 6 intreprinderi sociale Fabrica de Bine si sa promovam capacitatea de a ocupa un loc de munca si adaptabilitatea persoanelor vulnerabile social”, a declarat Anca Stefan, managerul proiectului.

La eveniment au participat atat beneficiari ai proiectului, partenerii: Fundatia Motivation si Shaw Trust (Marea Britanie) cat si reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale active in domeniul economiei sociale, autoritati publice locale si nationale, companii si ziaristi.
Dupa finalizarea conferintei, participantii au vizitat Hartie Manuala & Print SRL unde au avut ocazia sa discute cu o parte din cele 25 de persoane vulnerabile angajate in cadrul acestei intreprinderi sociale, sa vada procesul de productie si gama de produse fabricate aici.

***
“Dezvoltarea Economiei Sociale prin Infiintarea si Dezvoltarea de Intreprinderi Sociale”, este un proiect cofinantat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN (contract nr. POSDRU/ 84/6.1/S/ 50269) prin programul operational sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investeste in oameni! si se incadreaza pe Axa prioritara 6 - Promovarea Incluziunii Sociale.
Valoarea totala a proiectului este de 18.073.582 RON, din care asistenta financiara nerambursabila insumeaza 16.698.525 RON.

Economia sociala raspunde nevoii de ocupare a fortei de munca, punand accent pe integrare sociala si nu pe asistenta sociala. Ea se bazeaza tocmai pe capacitatea membrilor unei comunitati de a se coagula si de a se constitui intr-o forma de organizare economica. Aceasta identifica si utilizeaza potentialul resurselor umane, financiare si materiale de care dispune comunitatea.

Asociatia React este o organizatie neguvernamentala, creata in 2006 pentru a veni in sprijinul actorilor societatii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact in comunitatile vizate. Organizatia activeaza in trei domenii: sanatate publica, educatie si integrare sociala, are 5 sucursale in care lucreaza mai mult de 30 de angajati si peste 200 de voluntari. Pana in prezent, Asociatia React a obtinut 9 premii de excelenta - nationale si internationale si a contribuit la salvarea a mai mult de 120.000 de vieti omenesti. www.asociatiareact.ro.


Contact:
Pentru informatii suplimentare, sunteti rugati sa o contactati pe Andreea Rotaru, manager de comunicare, telefon 0723212249, e-mail andreea.rotaru@asociatiareact.ro.