Proiectul a fost initiat in octombrie 2012 in parteneriat cu Institutul Siguranta Alimentelor, Institutul Pedagogic si Directia de Protectie a Solului din Ungaria, desfasurandu-se in oglinda si in judetul Szabolcs Szatmar Bereg. Partenerii institutiilor din Ungaria au fost implicati si in prima componenta a programului, cea educationala, prin care au fost instruite cadrele didactice, prin intermediul Inspectoratului Scolar Judetean, de asemenea partener in proiect. A doua componenta a constat in crearea infrastructurii de colectare necesare implementarii operationale a proiectului si colectarea propriu-zisa prin intermediul S.C. Alpin, un alt partener in proiect.

 La finalul acestei editii a fost organizat un concurs pe partea teoretica, cu propuneri de proiecte pentru combaterea efectelor negative ale ambroziei - parte a proiectului demarat de catre autoritatile de mediu din Romania si Ungaria - propuneri evaluate de catre un juriu international. Finaliste au fost cincisprezece scoli din ambele tari. Castigatoare au fost echipele din Liceul Tehnologic "Anghel Saligny" Turt, Liceul Teoretic Negresti Oas si Colegiul National "Ioan Slavici" si alte trei echipe din Ungaria. Scolile premiate beneficiaza din partea organizatorilor de o deplasare la Copenhaga pentru a vizita Agentia Europeana de Mediu. Acestora li se alatura echipa de la Scoala “Ion Creanga” Satu Mare, care a reusit sa colecteze cea mai mare cantitate de deseuri reciclabile in a doua etapa a proiectului “Viata pentru om, viata pentru mediu”.

 Prin cele doua componente ale programului, educationala si de colectare, adresate atat elevilor de gimnaziu si liceu, dar si cadrelor didactice, "Viata pentru mediu, viata pentru om", nu vizeaza doar constientizarea necesitatii colectarii selective, ci si generarea unui griji permanente si a unui comportament responsabil fata de mediul inconjurator in randul tinerilor.