Vineri, 30 Martie 2012, ora 12.00, sediul A.N.C.A.A.R. Iasi din str. Apelor (Punct Termic T.Vladimirescu 1).  

Ziua de 2 Aprilie a fost declarata, la data de 18 decembrie 2007, de catre Natiunile Unite, Ziua Internationala pentru Constientizarea Autismului.

Pentru marcarea acestei zile Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania – filiala Iasi, impreuna cu Fundatia Star of Hope Romania si Fundatia Ancora Salvarii, organizeaza la Iasi cea de-a IV-a editie a campaniei “Arata ca iti pasa!”, care va cuprinde urmatoarele evenimente:

Deschiderea campaniei – Conferinta de presa – 30.03.2012 – ora 12.00 – sediul A.N.C.A.A.R. Iasi

Inaugurarea spatiului unde functioneaza centrul pentru tinerii cu autism, prezentarea rezultatelor din campaniile anterioare si a activitatilor din acest an. Invitati – mass- media locala, parteneri campanie, sponsori. 

1.  01.04. 2012, ora 19:30 (Primaria Iasi)– iluminarea in albastru (la ora 20.00) (actiune comuna cu mai multe orase din tara: Bucuresti, Craiova, Baia Mare, Cluj, Timisoara, Bacau, Brasov, Focsani, Oradea)
In 2011, Iasul s-a alaturat marilor orase ale lumii in campania „Light It Up Blue”. Initiativa face parte dintr-o actiune internationala de folosire a culorii albastru in incercarea de a atrage atentia asupra autismului.
In acest an, alaturi de Palatul Roznovanu care gazduieste Primaria Iasi, vor fi iluminate in albastru si Universitatea „Petre Andrei” din Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa”, Universitatea „Al.I.Cuza”, Camera de Comert si Industrie Iasi.

Inaintea aprinderii luminilor, Corul de copii al Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” – Musik’Art va interpreta imnul campaniei – muzica compusa de Mihaela si Cristian Garlea.

2. 02.04.2012, ora 12:00 - 13:00, Mars organizat pe traseul Piata Palatului Culturii – Piata Unirii Iasi 

Vor fi impartite materiale informative, iar participantii la mars (elevi, studenti, parinti, copii si tineri cu autism) vor purta pancarte pe care vor fi scrise mesaje cu impact puternic, privitoare la persoanele cu autism si la viata acestora. La ora 13:00, in Piata Unirii se vor ridica spre cer numeroase baloane multicolore, simbolizand diversitatea in care traim. (actiune comuna cu mai multe orase din tara).

La ora 18:00, la Motel Bucium,  va avea loc seara caritabila ce are ca scop strangerea de fonduri destinate imbunatatirii calitatii vietii persoanelor cu autism din Iasi. Prin aceasta actiune ne propunem ca, in continuare, si in acest an sa sustinem financiar activitatile din cadrul centrului pentru tineri, care exista deja intre proiectele A.N.C.A.A.R. Iasi. Vor participa copiii de la Palatul Copiilor, pregatiti de doamna Anca Apetroaie, copiii de la Academia Show, pregatiti de doamnele Ligia Grozdan si Cosmina Paraschiv, cei din clubul de gimnastica aerobica GIMNIS, prof. Bogdan Banta, solistii vocali Sara Guzel si Diana Vartolomei, studentii de la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi, departament Teatru, prof. Ligia Grozdan si Oana Sandu si micutele balerine din trupa Wanna Dance, prof. Oana Gherghel. Seara va fi moderata de Horia Gumeni de la TVR Iasi iar invitatul special al serii este domnul Mihai Popistasu, participant la “Vocea Romaniei”.

La sfarsitul serii se vor acorda premiile concursului de desene “Deseneaza in albastru despre autism” la care au participat elevii Liceului pentru deficienti de vedere “Moldova “ din Targu Frumos, prof. Liliana Iftode.

Tot in aceasta seara va fi prezentata cartea “Suflete in culori” care cuprinde randurile unei mame cu un copil diagnosticat cu autism. Fondurile stranse in urma vanzarii cartii vor fi donate asociatiei de parinti. 

3. 03 aprilie intre orele 9.00 si 12.00, la Scoala Speciala “Constantin Paunescu”, locatia din str.Brindusa, unde functioneaza clasele pentru copiii cu autism, se vor desfasura ateliere de lucru (desene pe teme legate de autism folosind culoarea albastru si incondeierea oualor din ghips). Vor participa parintii elevilor cu autism si elevi de la Grupul Scolar “V. Madgearu”, Scoala “N.Iorga” si Scoala “Stefan cel Mare” din Dancu.

4. 05. – 06. aprilie 2012 conferinta “Autismul – Oamenii speciali de langa noi”
Conferinta este destinata atat parintilor care au copii diagnosticati cu autism, cat si specialistilor care, prin natura profesiei, intra in contact cu astfel de copii.
Lectorii principali ai conferintei sunt doi specialisti din Olanda, Bert van de Meeberg si Anke van Wijk, cu experienta de 20-30 de ani in lucrul cu persoane cu autism. Prezentarile din cadrul conferintei vor fi interactive, cu exemple practice si se vor efectua vizite in diferite locatii in care se desfasoara activitati cu copii diagnosticati cu autism.


Parteneri: Primaria Iasi, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Universotatea “Petre Andrei” din Iasi, Irina Schrotter, ProImage, Patronatul Sfera, Rodotex, Academia Show, Motel Bucium, Clubul GIMNIS, Louise.
Parteneri media: TVR Iasi, Ziarul de Iasi, Radio Hit, Glare, Avantaje, Belva.ro
Campania este sustinuta de: CRISTINA NICHITA  

Detalii la telefon 0729 914094 – Carmen Gherca – presedinte A.N.C.A.A.R. Iasi