Ziua de 2 Aprilie a fost declarata, la data de 18 decembrie 2007, de catre Natiunile Unite, Ziua Internationala pentru Constientizarea Autismului.

Pentru marcarea acestei zile Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania – filiala Iasi, impreuna cu Fundatia Star of Hope Romania si Fundatia Ancora Salvarii, au organizat la Iasi cea de-a IV-a editie a campaniei “Arata ca iti pasa!”, care a cuprins o serie de evenimente avand ca obiective:

#    Cresterea gradului de vizibilitate a problematicii autismului in societatea romaneasca
#    Cresterea sanselor de integrare socio-profesionala a persoanelor diagnosticate cu autism
#    Strangere de fonduri pentru sprijinirea integrarii tinerilor cu autism

Astfel, si in acest an, Iasul s-a alaturat marilor orase ale lumii in campania „Light It Up Blue”. Initiativa face parte dintr-o actiune internationala de folosire a culorii albastru in incercarea de a atrage atentia asupra autismului.

Ca atare, au fost iluminate in albastru Palatul Roznovanu care gazduieste Primaria Iasi, Universitatea „Petre Andrei” din Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa”, Universitatea „Al. I. Cuza” si Camera de Comert si Industrie Iasi.

Ca un fapt inedit, anul acesta a fost lansat si un imn al campaniei, daruit noua de Mihaela si Cristian Garlea si interpretat de Corul de copii al Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” – Musik’Art .
In ziua de 2 Aprilie a avut loc un mars organizat pe traseul Piata Palatului Culturii – Piata Unirii, la care au participat in jur de 300 de persoane, copii, elevi, studenti, care au fost alaturi de copiii si tinerii cu autism. Impreuna au ridicat spre cer baloane multicolore, simbolizand diversitatea in care traim.

La ora 18:00, la Motel Bucium, a avut loc o seara caritabila, pentru strangerea de fonduri destinate imbunatatirii calitatii vietii persoanelor cu autism din Iasi. Prin aceasta actiune ne-am propus ca, in continuare, si in acest an sa sustinem financiar activitatile din cadrul centrului pentru tineri, care exista deja intre proiectele A.N.C.A.A.R. Iasi. Suma obtinuta din cumpararea invitatiilor si generozitatea celor prezenti a fost de 21.222 lei.
Au participat copiii de la Palatul Copiilor, pregatiti de doamna Anca Apetroaie, copiii de la Academia Show, pregatiti de doamnele Ligia Grozdan si Cosmina Paraschiv, cei din clubul de gimnastica aerobica GIMNIS, prof. Bogdan Banta, solistii vocali Sara Guzel, Daria Bahrim si Diana Vartolomei, studentii de la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi, departament Teatru, prof. Ligia Grozdan si Oana Sandu si micutele balerine din trupa Wanna Dance, prof. Oana Gherghel. Seara a fost moderata de Horia Gumeni de la TVR Iasi iar invitatul special al serii a fost domnul Mihai Popistasu, participant la “Vocea Romaniei”.
La sfarsitul serii au fost acordate premiile concursului de desene.

“Deseneaza in albastru despre autism”, la care au participat elevii Liceului pentru deficienti de vedere “Moldova” din Targu Frumos, prof. Liliana Iftode.

In cadrul aceleiasi seri, a fost prezentata cartea “Suflete in culori” care cuprinde randurile unei mame cu un copil diagnosticat cu autism.
Si copiii cu autism au marcat aceasta zi prin atelierele de lucru (desene pe teme legate de autism folosind culoarea albastru si incondeierea oualor din ghips), desfasurate la Scoala Speciala “Constantin Paunescu”, locatia din str.Brindusa, unde functioneaza clasele pentru copiii cu autism. Au participat parintii elevilor cu autism si elevi de la Grupul Scolar “V. Madgearu”, Scoala “N.Iorga” si Scoala “Stefan cel Mare” din Dancu.
Saptamana dedicata autismului s-a incheiat cu conferinta “Autismul – Oamenii speciali de langa noi”, desfasurata in zilele de 5 si 6 Aprilie la Universitatea Petre Andrei din Iasi. Conferinta a fost destinata atat parintilor care au copii diagnosticati cu autism, cat si specialistilor care, prin natura profesiei, intra in contact cu astfel de copii, 120 de persoane participand in total la cele doua zile de conferinta si la vizitele de lucru. Lectorii principali ai conferintei au fost doi specialisti din Olanda, Bert van de Meeberg si Anke van Wijk, cu o experienta de peste 20 de ani in lucrul cu persoanele afectate de autism.

Multumim si pe aceasta cale tuturor partenerilor si sponsorilor evenimentelor, precum si celor care au fost alaturi de noi in aceasta campanie.

Parteneri : Primaria Iasi, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Universitatea “Petre Andrei” din Iasi, Irina Schrotter, ProImage, Patronatul Sfera, Rodotex, Academia Show, Motel Bucium, Clubul GIMNIS, Louise

Parteneri media: TVR Iasi, Ziarul de Iasi, Radio Hit, Glare, Avantaje, Belva.ro

Campania a fost sustinuta de: CRISTINA NICHITA 
Detalii la telefon 0729 914094 – Carmen Gherca – presedinte A.N.C.A.A.R. Iasi