De cinci ani, pe 2 Aprilie, organizatiile mondiale si nationale, specialistii in autism si parintii isi unesc fortele intr-o initiativa comuna cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului.  Scopul evenimentelor  este  de  a promova  o mai buna intelegere a autismului si de a creste nivelul de constientizare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism si ale familiilor acestora.

In Bucuresti, Ziua Internationala de Constientizare a Autismului este marcata de urmatoarele evenimente:

 ora 11.00 -  in Piata UniversitatiiParcul Coltea, zeci de parinti si copii, voluntari, specialisti si persoane publice construiesc impreuna funda puzzle multicolora, simbol international al autismului.

 ora 12.00 – din Piata Universitatii spre Piata Unirii - mars de solidaritate cu persoanele cu autism, la finalul caruia sunt lansate sute de baloane albastre

 orele 11:00 - 17:00 -  Piata Unirii - Initiativa  experiment Zona gri:  bucurestenii au ocazia sa se transpuna in pielea unei  persoane cu autism, pentru a afla astfel cum se simte aceasta intr-o societate care o izoleaza si o stigmatizeaza.  Actiunea incearca sa sensibilizeze trecatorii asupra faptului ca, persoanele cu autism traiesc zi de zi intr-o zona obscura, guvernata de “reguli“ deseori neloiale: ignorarea si privarea de drepturi elementaredreptul de a merge la o scoala de masa, dreptul de a frecventa medii sociale tipice etc. Cei solidari pot semna si o petitie pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism, cu accent pe dreptul de a fi integrati corect in gradul de handicap dupa ce implinesc 18 ani.

 in noptile de 1-2 si 2-3 aprilie - sunt luminate in albastru 5 cladiri din Bucuresti: Palatul Parlamentului, Ateneul Roman, Palatul Victoria, Arcul de Triumf si Hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Aceasta activitate face parte dintr-o miscare internationala – Light It Up Blue, initiata de organizatia americana Autism Speaks in anul 2011.

Actrita Manuela Harabor, ea insasi mama a unui copil cu autism si sustinatoare a cauzei, a declarat cu ocazia evenimentelor: “Ma bucura faptul ca in acest an am reusit sa ne mobilizam mult mai multi si mult mai unitar pentru a marca aceasta zi de constientizare a autismului. Astfel, zeci de organizatii din toata tara fac acest mars si au initiat activitatile de iluminare in albastru a cladirilor marcante din toata Romania. Astfel, suntem si noi parte a campaniei internationale. Speram insa ca aceasta sa nu fie unica zi in care sa fim alaturi cu totii de persoanele afectate de autism si sa le intelegem nevoile. Și mai speram ca anul viitor, autoritaile si institutiile sa fie dispuse sa ne ajute si cu resurse proprii in campania de iluminare in albastru a cladirilor, aratandu-ne astfel ca sunt alaturi de copiii nostri.”

Concomitent, actiuni  similare de solidarizare cu persoanele cu autism au loc in mai multe orase din tara:  Bacau, Baia Mare, Brasov, Cluj, Craiova, Focsani, Iasi, Oradea, Timisoara, s.a.m.d

Autismul este o tulburare grava de dezvoltare, de natura neurobiologica, ce afecteaza individul in trei arii: comunicare, relationare si adaptarea simturilor la mediu. Autismul are o incidenta in crestere alarmanta, de curand in Statele Unite ultimele cercetari relevand faptul ca 1 din 88 de copii este diagnosticat cu o tulburare din spectrul autismului (sursa Autism Speaks). In Romania, insa, nu exista o statistica oficiala, care sa reflecte realitatea.

Evenimentele din Bucuresti sunt organizate de: Asociatia Invingem Autismul, Autism Romania, Fundatia Romanian Angel Appeal, Centrul Horia Motoi, Asociatia Help Malin, Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania, Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata, Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism, Fundatia Copii in Dificultate, Centrul Don Orione, Asociatia Puzzle Romania, Centrul New Odyssey.

SustinatoriFundatia Vodafone, Cocor, AVS, Luxten, Hotel JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Spectacular, Coprint, Blu Party, Balon d’or, Digi 24, PosterCom, the Group Foundation.

 

Pentru mai multe informaţii, va rugam contactati:

Andreea Sorescu, Invingem Autismul, 0745 079 129, andreea.sorescu@invingemautismul.ro

Liuba Iacoblev, Autism Romania, 0731 816 880, liuba.iacoblev@gmail.com

Adelaide Katerine Tarpan, Romanian Angel Appeal, 0724 371 352, Adela.Tarpan@raa.ro