Fundatia PACT – Parteneriat pentru Actiune Comunitara si Transformare lanseaza programul de finantare «PACT pentru COMUNITATE» prin care membrii comunitatilor locale mici si medii din sudul tarii pot accesa fonduri pentru proiecte si servicii de dezvoltare a comunitatii lor.

In contextul in care fondurile existente in acest moment in Romania lasa prea putin loc pentru abordarea dezvoltarii comunitare cu scopul de a crea si/sau a sprijini dezvoltarea structurilor de societate civila la nivel local, «PACT pentru COMUNITATE» promoveaza si sustine iniţiativa membrilor comunitaţilor rurale şi urbane mici si medii (pana in 30.000 de locuitori) din sudul Romaniei.

«PACT pentru COMUNITATE» este o continuare a programului de baza al Fundatiei PACT, «Invatare, Participare, Incredere», de dezvoltare de organizatii comunitare in sudul Romaniei. Ca program central extins, «PACT pentru COMUNITATE» se adreseaza comunitatilor mici si medii din zone rurale si urbane din sudul tarii: atat grupurilor comunitare informale constituite din membri voluntari cu initiativa ai comunitaţilor locale, cat si organizaţiilor comunitare active existente (cu personalitate juridica sau grupuri comunitare informale), dezvoltate prin programele si proiectele Fundatiei PACT, ca si organizatiilor locale mici ale societatii civile, constituite conform legii asociatiilor si fundatiilor.

Prin aceast apel de proiecte ne adresam organizaţiilor non-profit si grupurilor informale constituite la nivel local, care actioneaza in comunitati mici si medii din judetele din sud (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman), sud-est (Buzau, Braila, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea) şi sud-vest (Mehedinti, Gorj, Valcea, Dolj, Olt) ale Romaniei.

Suma totala a finantarilor alocate in cadrul acestei prime runde a Programului «PACT pentru COMUNITATE» se ridica la 40.000 USD.

Primul apel de proiecte din acest fond are 4 linii de finantare diferite:

•    Proiecte derulate in parteneriat – in cadrul acestei componente se vor finanta proiecte care vizeaza dezvoltarea capacitatii de lucru in parteneriat a organizatiilor comunitare, fie ele grupuri de initiativa informale sau ONG constituite formal, prin proiecte de dezvoltare comunitara, antreprenoriat social si cultural sau alte forme ale economiei sociale; suma maxima alocata pentru proiectele finantate in cadrul acestei componente este de 3000 USD.

•    Schimburi de experienta si vizite de studiu – in cadrul acestei componente se vor finanta vizite de studiu sau schimburi de experienta intre comunitati locale, la nivel national, in beneficiul organizatiilor comunitare sau locale mici care vizeaza dezvoltarea comunitatii de care apartin; suma maxima alocata pentru proiectele finantate in cadrul acestei componente este de 2000 USD.

•    Servicii – in cadrul acestei componente se vor finanta proiecte ce vizeaza dezvoltarea capacitatii organizationale (interne si de lucru participativ cu comunitatea, cu factori relevanti la nivel local/judetean si micro-regional) a organizatiilor comunitare active sau a altor organizatii locale; suma maxima alocata pentru proiectele finantate in cadrul acestei componente este de 2500 USD.

•    Antreprenoriat social si cultural, economie sociala – acesta componenta vizeaza initiativele de antreprenoriat social, cultural si alte forme ale economiei sociale dezvoltate de organizatii comunitare sau de alte ONG locale active in domeniul vizat, precum si de grupuri informale din comunitate; suma maxima alocata pentru proiecte finantate in cadrul acestei componente este de 3000 USD.

Cererile de finantare, impreuna cu anexele necesare, se depun electronic (exclusiv) la adresa pactpentrucomunitate@fundatiapact.ro pana la data de 5 septembrie 2012 (inclusiv), ora 24.00. Mai multe informatii pe www.pactpentrucomunitate.ro.


Programul de finantare „PACT pentru COMUNITATE” este dezvoltat de Fundatia PACT cu sprijinul Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (www.ceetrust.org).

Parteneri si parteneri media: Reper21 (prin proiectul de responsabilitate sociala in randul societatii civile „Societal”), Radio France International (RFI), Romania Pozitiva, Eurodesk, Calendar Evenimente, InspireBusiness, StiriONG, CSRevolution.


***
Despre Fundatia PACT
Contribuim la dezvoltarea sustenabila a comunitatilor prin promovarea initiativelor locale si regionale, a parteneriatului si a responsabilitatii sociale. Oferim instruire, consultanta, facilitare si mica finantare grupurilor si organizatiilor interesate sa deruleze proiecte comunitare si afaceri sociale sau culturale pentru dezvoltarea comunitatilor pe care le reprezinta. Pana in prezent, am finantat 95 de proiecte comunitare in comunitaţi mici şi mijlocii din sudul Romaniei, am facilitat crearea a peste 150 de parteneriate şi am imbunataţit viaţa a peste 6.000 de persoane din medii dezavantajate.

Persoana de contact:

Ioana Traista, Manager Comunicare & PR
+40 723 334 645
ioana.traista@fundatiapact.ro