In contextul in care fondurile existente in acest moment in Romania, in special cele structurale, lasa prea putin loc pentru abordarea dezvoltarii comunitare cu scopul de a crea și/sau a sprijini dezvoltarea structurilor de societate civila la nivel local, «PACT pentru COMUNITATE» promoveaza și sustine iniţiativa membrilor comunitaţilor rurale şi urbane mici și medii (pana in 30.000 de locuitori) din sudul Romaniei.

Daca reprezinti o organizatie comunitara, un grup informal de cetateni cu initiativa la nivel local sau o organizatie locala non-profit din sudul Romaniei și vrei sa produci schimbare in comunitatea in care traiești, aplica pana pe 5 septembrie la programul de finantare PACT pentru COMUNITATE, lansat de Fundatia PACT.

«PACT pentru COMUNITATE» este o continuare a programului de baza al Fundatiei PACT, «Invatare, Participare, Incredere», programul de dezvoltare de organizatii comunitare in sudul Romaniei. Astfel, ca program central extins, «PACT pentru COMUNITATE» se adreseaza comunitatilor mici și medii din zone rurale și urbane din sudul tarii: atat grupurilor comunitare informale constituite din membri voluntari cu initiativa ai comunitaţilor locale, cat și organizaţiilor comunitare active existente (care fie detin personalitate juridica, fie sunt inca grupuri comunitare informale), dezvoltate prin programele și proiectele Fundatiei PACT, precum și organizatiilor locale mici ale societatii civile, constituite conform legii asociatiilor și fundatiilor.

Prin aceast apel de proiecte ne adresam organizaţiilor cu sediul la nivel local, care actioneaza in judetele din sud (Argeș, Calarași, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman), sud-est (Buzau, Braila, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea) şi sud-vest (Mehedinti, Gorj, Valcea, Dolj, Olt) ale Romaniei.

Suma totala a finantarilor alocate in cadrul acestei prime runde a Programului «PACT pentru COMUNITATE» se ridica la 40.000 USD.

Primul apel de cereri de finantare din acest fond, are 4 linii de finantare diferite:
•    Proiecte derulate in parteneriat – in cadrul acestei componente se vor finanta proiecte care vizeaza dezvoltarea capacitatii de lucru in parteneriat a organizatiilor comunitare, fie ele
grupuri de initiativa informale sau ONG constituite formal, prin proiecte de dezvoltare comunitara, antreprenoriat social și cultural sau alte forme ale economiei sociale.
•    Schimburi de experienta și vizite de studiu – in cadrul acestei componente se vor finanta vizite de studiu și/sau schimburi de experienta intre comunitati locale, la nivel national, in beneficiul organizatiilor comunitare sau locale mici care vizeaza dezvoltarea comunitatii de care apartin.
•    Servicii – in cadrul acestei componente se vor finanta proiecte ce vizeaza dezvoltarea capacitatii organizationale (interne și de lucru participativ cu comunitatea, cu factori relevanti la nivel local/judetean și micro-regional) a organizatiilor comunitare active sau a altor organizatii locale.
•    Antreprenoriat social și cultural, economie sociala – acesta componenta vizeaza initiativele de antreprenoriat social, cultural și alte forme ale economiei sociale dezvoltate de organizatii comunitare sau de alte ONG locale active in domeniul vizat, precum și de grupuri informale din comunitate.

Cererile de finantare impreuna cu anexele necesare se gasesc pe  http://www.pactpentrucomunitate.ro/aplica/.


Programul de finantare „PACT pentru COMUNITATE” este dezvoltat de Fundatia PACT cu sprijinul Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust – www.ceetrust.org ).

Parteneri și parteneri media:
Reper21 (prin proiectul de responsabilitate sociala in randul societatii civile „Societal”), Radio France International (RFI), Radio Romania Actualitati, Romania Pozitiva, Eurodesk, Calendar Evenimente, InspireBusiness, StiriONG, CSRevolution.

Fundatia PACT contribuie la dezvoltarea sustenabila a comunitatilor prin promovarea initiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilitatii sociale. Oferim instruire, consultanta, facilitare și mica finantare grupurilor interesate sa deruleze proiecte comunitare și afaceri sociale sau culturale pentru dezvoltarea comunitatilor pe care le reprezinta. Pana in prezent, am finantat 95 de proiecte comunitare in comunitaţi mici şi mijlocii din sudul Romaniei, am facilitat crearea a peste 150 de parteneriate şi am imbunataţit viaţa a peste 6.000 de persoane din medii dezavantajate.
www.fundatiapact.ro , www.pactpentrucomunitate.ro .