Organizatiile semnatare condamna declaratiile sovine ale presedintelui interimar Crin Antonescu si ale premierului Victor Ponta cu privire la rata scazuta de participare la referendum in judetele cu populatie maghiara, si cerem celor doi politicieni sa retracteze afirmatiile.

Afirmatia domnului Crin Antonescu conform careia mare parte a cetatenilor de origine maghiara din Romania a boicotat referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu genereaza impresia ca cetatenii romani de etnie maghiara poarta responsabilitatea esecului campaniei de demitere a acestuia. De asemenea, consideram inacceptabile declaratiile primului ministru Victor Ponta conform carora, in stabilirea cvorumului necesar validarii referendumului, nu ar trebui luati in considerare cetatenii de etnie maghiara.

Asemenea declaratii incalca in mod flagrant principiul egalitatii de tratament, consacrat de Constitutia Romaniei si de legislatia internationala, cu atat mai mult cu cat la nivel european a fost adoptata Carta Partidelor Politice Europene pentru o Societate Nerasista, document ce are ca obiectiv eliminarea atitudinilor rasiste din discursul politic.

Mai mult, astfel de practica de prezentare a unui "tap ispasitor" pot genera atitudini ostile fata de minoritatea maghiara si sunt deosebit de periculoase in conditiile in care populatia Romaniei este extrem de polarizata de lupta politica din ultimele luni.

Dorim sa le atragem atentia domnilor Crin Antonescu si Victor Ponta ca nu doar cetateni de etnie maghiara au refuzat sa participe la referendumul de suspendare a presedintelui Traian Basescu si ca prezentarea la vot nu este o obligatie. De aceea, in calitate de presedinte interimar, nu are dreptul de a contesta decizia unor cetateni romani, indiferent de etnia acestora, de a nu vota, atata timp cat legislatia in vigoare permite aceasta optiune.

Asemenea atitudini, in special cand ele provin din partea unor lideri de opinie, sunt deosebit de periculoase la adresa valorilor ce stau la baza unei societati democratice, sens in care le reamintim celor doi lideri politici ca statutul lor ii obliga sa aiba o pozitie echidistanta, care sa respecte toate optiunile politice si care sa nu genereze atitudini sovine fata de minoritatile nationale.

Facem apel catre intreaga clasa politica sa se abtina de la a face declaratii iresponsabile care pot legitima si genera la randul lor atitudini sovine fata de minoritatile nationale din Romania.

Irina Nita, Directoare executiva, ACCEPT
Mircea Toma, Presedinte ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei
Diana-Olivia Hatneanu, Director executiv APADOR-CH
Ioana Avadani, Director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent
Iustina Ionescu, ECPI - Centrul Euroregional pentru Initiative Publice
Oana Preda, Director executiv, CeRe
Violeta Alexandru, Institutul pentru Politici Publice
Eugen Crai, Director executiv, Roma Education Fund Romania
Marian Mandache, Director executiv Romani CRISS