WWF a lansat „Adopta un urs!”, prima campanie online de strangere de fonduri derulata de organizatie in Romania. Sumele obtinute vor fi utilizate pentru proiectele WWF de conservare a padurilor, „casa” ursului brun.

Instrumentul principal al campaniei este website-ul interactiv www.adoptaunurs.ro unde, in trei pasi simpli, se poate adopta simbolic un urs. Mesajul emotional face legatura intre senzatia de bucurie si confort pe care cei mai multi o aveam cand eram copii si ursuletul de plus preferat, moale si pufos, ne alina supararea si se bucura impreuna cu noi.

Purtatorii de mesaj si elementele principale ale vizualurilor campaniei sunt cinci ursuleti simpatici, care insotesc utilizatorii websiteului pe parcursul procesului de „adoptie”. Odata parcursi pasii mentionati pe website, se poate descarca un wallpaper cu ursuletul si varianta de culoare preferate.

„Am ales sa vorbim despre lucruri serioase intr-o maniera ludica si interactiva. Obiectivele noastre sunt sa transmitem mesaje de conservare a naturii, sa vorbim despre efectele pe termen lung ale distrugerii mediului natural al ursului brun si sa determinam publicul tinta sa intreprinda o actiune concreta: sa adopte un urs. Este un gest cu tripla semnificatie: pentru natura, prin fondurile pe care le alocam proiectelor de conservare, pentru o persoana draga, prin cadoul (o jucarie de calitate marca WWF) pe care il trimitem celor care adopta si prin actiunea insasi de a face o fapta buna.”precizeaza Dana Caratas, coordonatoarea proiectului.

Ursul brun este o specie reprezentativa pentru Romania, un simbol al bogatiei si diversitatii naturii, iar prezenta lui este dovada unui mediu natural sanatos si nealterat. Ursul brun are un rol extrem de important in pastrarea biodiversitatii, insa numarul exemplarelor din aceasta specie a cunoscut un declin dramatic in ultimele doua secole.

Daca in trecut ursul brun era larg raspandit in Europa, astazi specia a disparut din multe tari de pe continent. In prezent, aproximativ 14.000 de exemplare de urs brun mai pot fi gasite in Europa (fara Rusia). Dintre acestea, mai mult de 6.000 traiesc in Romania, cea mai numeroasa populatie de ursi bruni de pe continent, conform raportului IUCN „Plan de actiune pentru conservarea ursului brun in Europa” (1999).

„Cu toate acestea, amenintarile si presiunile la care este supus mediul natural in care traiesc ursii in Romania afecteaza din ce in ce mai mult aceasta specie. Dezvoltarea haotica a infrastructurii este o amenintare frecventa. Proiecte de autostrazi fara pasaje de trecere pentru animale, drumuri si partii de ski in zonele de protectie integrala din ariile naturale protejate, extinderea oraselor si a statiunilor turistice fara calcularea costurilor pe care acestea le presupun din perspectiva pierderii biodiversitatii, toate acestea reprezinta amenintari cotidiene pentru „casa” ursului brun.”, mentioneaza Dana Caratas.