Invitatie la conferinta de presa, marti, 19 martie, 11:00.

„…Si?! Ai adoptat?! Nu? Nu inca?! Dar de ce?! Sunt atat de multi copii abandonati! Si am auzit ca s-a schimbat si legea, acum e usor sa adopti!” – aceasta este fraza-standard pe care o aud de la cunoscuti cele mai multe dintre persoanele atestate pentru adoptie din Romania.

Aproape nimeni nu intelege cum se face ca, in contextul avalansei de stiri despre copii neglijati sau parasiti, aflati in grija statului, de cele mai multe ori in situatie de deficit afectiv si de lipsa de stimularesute de cetateni romani cu atestat de adoptie asteapta lungi perioade de timp fara a putea adopta. Uneori, unii dintre acestia chiar renunta la ideea de a adopta, nemaigasind motivatia de a se reatesta dupa ce primul atestat expira fara a le fi fost prezentat niciun copil adoptabil.

In conditiile in care in Romania adoptia ramane un subiect daca nu tabu, atunci macar „discret”, iar multe dintre persoanele atestate se temsa povesteasca public despre dificultatile si frustrarile cu care se confrunta, o persoana atestata pentru adoptie (Nicoleta Cristea-Brunel, 35 de ani, coordonatoarea Asociatiei SOS Infertilitatea) decide organizarea unei conferinte de presa pentru a oferi mass-media informatii si a raspunde la intrebari despre realitatile procesului de adoptie in Romania, din perspectiva insider-ului.

Nicoleta Cristea-Brunel, persoana atestata pentru adoptie, a solicitat de curand, in temeiul Legii 544/2001, informatii de interes public detinute de Oficiul Roman pentru Adoptii, si doreste sa puna la dispozitia presei aceste cifre recente si in mare parte suprinzatoare.

In urma cu aproape un an, pe 7 aprilie 2012, intra in vigoare noul cadru legislativ privind adoptia in Romania, menit sa fluidizeze procesul de adoptie. Insa in conformitate cu informatiile furnizate de catre Oficiul Roman pentru Adoptii, in anii 2009 - 2011 au fost declarati adoptabili intre 1730 si 1921 de copii / anual, in baza unei legi unanim considerate defectuoase; iata, insa, ca in perioada 7.04.2012 – 04.03.2013, deci in cele 11 luni de la schimbarea legii pana in prezent, doar 778 de copii au devenit adoptabilisemnificativ mai putini decat in anii anteriori!

Nu mai putin de 61.656 de copii sa aflau in grija statului la finele anului 2012, dintre care 4.215 copii cu varsta sub doi ani. In acelasi timp, in Romania exista 1.351 de persoane sau familii atestate pentru adoptie, insa pentru cele mai multe dintre acestea adoptia se transforma dintr-un vis frumos intr-o lunga asteptare, generatoare de deceptie si frustrare.

Va asteptam marti, 19 martie 2013, de la ora 11:00, pentru a va povesti pe larg, pentru ca subiectul „adoptie” sa revina pe agenda publica din Romania, in interesul superior al copilului. Si-au anuntat prezenta si va vor oferi testimoniale si voluntari implicati direct in activitatile cu copii abandonati.

Conferinta de presa va avea loc in Cladirea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, pe B-dul Regina Elisabeta nr. 52, aflata intre Piata Kogalniceanu si Bd. Schitu Magureanu), Bucuresti.  

Va asteptam cu interes, va promitem statistici la zi si testimoniale sincere si va rugam sa ne confirmati participarea la e-mail contact@vremsaadoptam.ro sau la telefon 0721 92 9737.

 
Echipa SOS Infertilitatea
www.vremsaadoptam.ro