In cadrul Forumului Constitutional organizat de Asociatia Pro Democratia (APD) – Clubul Timisoara si Liga Apararii Drepturilor Omului (LADO), Asociatia Ador Copiii a inaintat propunerea introducerii a doua noi articole in revizuirea Constitutiei Romaniei.

Acestea sunt:
Sectiunea Familia Art. 48
(4) Fiecare copil, aflat sub o masura speciala de protectie, are dreptul la o familie permanenta indiferent de etnie, varsta, sex sau stare de sanatate.
Sectiunea Protectia copiilor si a tinerilor Art.49

(6) Autoritatile publice au obligatia sa contribuie la asigurarea conditiilor pentru respectarea dreptului copiilor parasiti la o familie permanenta, indiferent de etnie, varsta, sex sau stare de sanatate.

Obiectivele vizate de propunerile inaintate sunt:
Dreptul la o familie permanenta trebuie sa fie un drept fundamental al copiilor parasiti.
Scaderea costurilor de ingrijire/copil institutionalizat suportate de la bugetul de stat.
Scaderea numarului de copii blocati in sistemul de protectie sociala.
Dezvoltarea copiilor integrati in familii permanente la adevaratul lor potential.
Aplicarea legislatiei in vigoare in domeniul adoptiei interne, in beneficial copiilor parasiti.
Ridicarea gradului de conștietizare fata de dreptul copiilor parasiti la o familie, la dezvoltare, la educatie, la un viitormai bun.

Propunerile pentru cele doua articole mai sus prezentate și inaintate Forumului Costitutional sunt sustinute si de Asociatia Pro-Adopt.


Parlamentul Romaniei a demarat procedurile de revizuire a Constitutiei Romaniei, proces ce se va desfasura pe parcursul anului 2013 si se va finaliza cu un referendum. Forumul Constitutional reuneste organizatiile societatii civile, cetateni, universitati, comunitati locale, precum si alte organizatii interesate, activand in colaborare cu Comisia Comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei. Acesta va aborda la nivel national temele constitutionale intr-un cadru de dezbatere care sa unifice si sa puna in valoare sfera competentei in materie (dreptul constitutional sau stiintele sociale) cu sfera opiniilor si optiunilor civice si individuale.

Dezbaterea „Drepturile si libertatile cetateanului in relatia cu autoritatile statului – a fost organizata de Asociatia Pro Democratia (APD) – Clubul Timisoara si Liga Apararii Drepturilor Omului (LADO), – Filiala Timis in calitate de parteneri locali ai Forumului Constitutional 2013 iar ADOR Copiii a fost reprezentata de consilier juridic Iuliana Buliga.

Asociatia Ador Copiii este acreditata de Oficiul Roman pentru Adoptii si acorda asistenta pentru familiile din Romania care isi doresc sa adopte un copil, promovand totodata si drepturile copilului.

Misiunea Asociatiei Ador Copiii este aceea de a milita pentru ca fiecare copil parasit sa aiba dreptul la o familie indiferent de etnie, religie, varsta sau stare de sanatate.

Contact:

Simona Czudar
Director Executiv Asociatia Ador Copiii
Telefon: 0746-281-151, 0737-019-161
E-mail: office@adorcopiii.com, simona.czudar@adorcopiii.com
Web: www.adorcopiii.com