De astazi, 15 ianuarie 2010, Centrul Mures al ADV Romania reia sesiunile de informare pe tematica HIV/SIDA, prevenirea consumului de droguri si infectiile cu transmitere sexuala in randul persoanelor private de libertate in mai multe penitenciare.

Primul penitenciar unde educatorii pentru sanatate ai Fundatiei „Alaturi de Voi” Romania - Centrul Mures si-au propus sa sustina campanii de informare, educare, constientizare pe tema HIV/SIDA si consumul de droguri este penitenciarul Tg.Mures. Pentru vineri au fost planificate mai multe sesiuni cu persoanele private de libertate care doresc sa obtina mai multe informatii din acest domeniu.

Se vor transmite informatii de baza privitoare la transmiterea infectiei cu HIV, modalitatile de prevenire a infectarii cu HIV, statistici nationale si mondiale, consumul de droguri si riscurile sale etc. Tinerii din penitenciarul Tg.Mures vor putea viziona filmul „Oameni intre oameni”, care exemplifica aspectele psihosociale ale acestei boli, spoturi pentru combaterea discriminarii persoanelor seropozitive si a consumului de droguri si spoturi pentru incurajarea unui comportament sexual fara riscuri. Persoanele private de libertate vor fi incurajate sa isi faca testul HIV, fiind o categorie cu risc crescut de a contacta aceasta infectie.

La final vor fi distribuite carti de joc cu informatii despre HIV/SIDA si droguri, prezervative si lubrifianti.

In 2010, specialistii ADV Romania vor lucra in 16 penitenciare din tara (Aiud, Bacau, Bistrita, Botosani, Braila, Galati, Gherla, Focsani, Iasi, Miercurea-Ciuc, Poarta Alba, Tichilesti, Tg. Mures, Tg. Ocna, Tulcea si Vaslui).

Activitatile se desfasoara in cadrul proiectului ”Initiativa 38 – proiect de prevenire HIV/SIDA in penitenciare”, pentru al treilea an consecutiv, proiect finantat prin Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, TBC si Malariei prin Fundatia Romanian Angel Appeal. In primii doi ani de proiect au beneficiat de informatii pe aceste teme si au avut acces la efectuarea unui test HIV gratuit un numar de 7300 persoane private de libertate din 19 penitenciare din tara cu care ADV Romania a avut incheiate acorduri de parteneriat.

Pana in data de 30 iunie 2010, data finalizarii proiectului, estimam ca vor primi informatii despre HIV/SIDA, prevenirea consumului de droguri si transmiterii infectiilor sexuale, aproximativ 5.000 persoane private de libertate.

Mai multe informatii despre proiect puteti obtine la numerele de telefon 0265-254987 si 0757-110253 sau email: advms@alaturidevoi.ro, persoana de contact Carmen Speranta Ciulea, director centrul Mures al ADV Romania.