Sambata, 15 septembrie, Stirile Kanal D si Asociatia Invingem Autismul lanseaza campania „Ajuta un copil cu autism sa mearga la scoala!” Astfel, telespectatorii Kanal D pot sprijini copiii afectati de autism prin donatii de 2 Euro la numarul de sms 8842 (valabil in retelele Cosmote, Orange si Vodafone).

Incidenta tulburarilor din spectrul autismului a crescut in mod alarmant. Conform statisticilor internationale, 1 din 100 de copii este afectat. Autismul este o tulburare neurobiologica severa, care afecteaza comunicarea, relationarea si integrarea senzoriala a individului. Fara interventie, riscul este ca acea persoana sa ramana izolata toata viata si dependenta de sprijinul altei persoane.

Unul dintre obiectivele campaniei „Ajuta un copil cu autism sa mearga la scoala!” este de a determina autoritatile sa sustina serviciile dedicate copiilor cu autism. Totodata, campania doreste sa sensibilizeze publicul larg la aceasta problematica, facilitand, astfel, integrarea scolara si sociala a persoanelor cu autism – in acest moment exista numeroase prejudecati care functioneaza ca adevarate bariere in calea integrarii. Vedetele Stirilor Kanal D – Christian Sabbagh, Simona Patruleasa, Silvia Ionita, Raluca Lazarut si Bianca Ionita - se vor implica personal in aceasta campanie. Ele va vor tine la curent, pe tot parcursul campaniei, cu materiale emotionante despre provocarile zilnice prin care trec familiile care au copii cu autism si organizatiile neguvernamentale care sunt nevoite sa se autosustina pentru a oferi servicii pentru persoanele afectate de aceasta tulburare.

„Nu putem sta nepasatori cand stim ca acesti copii au o sansa si ca aceasta se poate pierde daca nu actionam cat mai repede. Sunt tata si pot sa imi imaginez prin ce trec acei parinti care isi vad micutii intr-un fel de prizonierat permanent. Se poate face ceva astfel incat acesti copii sa se integreze, sa mearga la scoala, sa se joace cu cei de-o seama cu ei, sa aiba o viata implinita si sa devina independenti mai tarziu, ca adulti. Impreuna ii putem ajuta pe acesti copii sa se integreze atat la scoala, cat si in societate, de asemenea, ii putem sprijini pe cei care deja depun eforturi uriase pentru a-i salva pe acesti micuti de la izolarea in care se afla”,
a declarat Christian Sabbagh.   

Copiii cu autism invata mult mai greu decat ceilalti, care au o dezvoltare tipica, iar interventia, deci educatia lor, trebuie sa fie intensiva. Toate aceste servicii sunt oferite de catre personal specializat, dupa un plan amanuntit, iar progresele apar in timp. Daca acum 20 de ani se considera ca autismul este o boala incurabila, programele specializate de interventie au in prezent rezultate vizibile astfel ca tot mai multi copii cu autism au sansa la o viata independenta.

“Integrarea in scoala este necesara si posibila, dar acest lucru presupune activitati suplimentare de pregatire, cu personal specializat in interventii specifice pentru copiii cu autism, care pot costa si peste 1000 Euro pe luna. Totodata, este absolut necesara informarea si formarea cadrelor didactice, care sunt inca nepregatite sa primeasca elevi cu autism in clasele lor, dar si schimbarea mentalitatii parintilor celorlalti copii.”a declarat Andreea Sorescu, directorul executiv al Asociatiei Invingem Autismul.

“Dincolo de terapia care poate da rezultate spectaculoase, copiii cu autism trebuie sa mearga la scoala, alaturi de cei de o varsta cu ei. Pentru asta este nevoie de multa rabdare, de intelegerea si de sustinerea adultilor. Autismul nu este o boala, acesti copii sunt minunati, au extraordinar de multe de oferit, sunt foarte inteligenti si au capacitatea sa devina persoane independente. Trebuie doar sa le fim alaturi si sa le dam o sansa! Haideti sa spargem impreuna zidul indiferentei! Printr-un sms la 8842, fiecare dintre noi poate ajuta un copil cu autism sa mearga la scoala”, a declarat Simona Patruleasa.

In afara reportajelor si dezbaterilor din cadrul Stirilor Kanal D si a emisiunilor “Draga mea Prietena” si “Drept la tinta” de la Kanal D, campania Ajuta un copil cu autism sa mearga la scoala! implica si organizarea in fiecare sambata, in perioada 22 septembrie – 13 octombrie, la Vitantis Shopping Center, a unor ateliere de joaca intre copii cu autism si copii cu dezvoltare tipica. La aceste ateliere, desfasurate in parteneriat cu Jucariada, vor participa vedetele Kanal D.  Pe 22 septembrie, copiii de la centrul Invingem Autismul, sprijiniti de terapeutii lor, vor prezenta pentru prima data in public un dans pe care l-au pregatit aproape zinic si care va fi o surpriza inclusiv pentru parintii lor. Alaturi de ei vor fi si copiii de la Contra Punct cu dansuri si cantece.

De asemenea, va fi lansata la Bucuresti, Cluj si Iasi, in parteneriat cu Editura Frontirea si Librariile Carturesti, cartea In zbor barba nu creste. Cartea este un mic jurnal care povesteste cu umor si optimism intamplari adevarate traite de Horia Rizea, un baiat de 13 ani, alaturi de Kiti, sora sa cu autism. Lansarea va fi insotita de o expozitie de fotografie-eseu despre Horia Rizea si familia sa, realizata de fotograful Andrei Pungovschi, si de sesiuni de lectura in scoli din cele 3 orase.

Nu in ultimul rand, va fi promovata o petitie online ce are ca scop sensibilizarea autoritatilor statului in a sprijini inclusiv financiar terapiile pentru persoanele cu autism. Campania de strangere de semnaturi este sustinuta de FEDRA - Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist, din care Asociatia Invingem Autismul face parte. FEDRA este prima federatie de acest tip din Romania, care are ca membri in principal organizatii de parinti si se doreste a fi o voce puternica si unitara a organizatiilor de profil din Romania, avand ca scop crearea si pastrarea unui mediu adecvat pentru stimularea si sprijinirea persoanelor.

Fondurile stranse in urma campaniei Stirilor Kanal D si Invingem Autismul vor ajuta la pregatirea  specializata pentru scoala a copiilor care beneficiaza de serviciile Centrului Invingem Autismul  si la formarea a 100 de cadre didactice din tara din gradinite si scoli de masa in metode de predare pentru copiii cu autism.


Doneaza 2 Euro la sms 8422 si ajuta un copil cu autism sa mearga la scoala!



Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
Maria Popescu, Communication and PR Manager - Kanal D,  maria.popescu@kanald.ro; tel: 0721204605
Oana Varlan, Coordonator fundraising si comunicare – Asociatia Invingem Autismul oana.varlan@invingemautismul.ro
tel: 0741 198 290