„Daniela are 18 ani si este voluntara la Centrul Comunitar „La Vale” al Fundatiei Cuvantul Intrupat din Galati. De doua ori pe saptamana ajuta la lectii copiii din clasele I-IV. Face asta dupa-amiaza, cand termina cursurile. Nu este insa un voluntar ca toti ceilalti: ea stie mai bine ca oricine dintre educatorii si voluntarii de la Centru cat inseamna sa primesti ajutor atunci cand ai nevoie de el. La aceeasi masa, in aceeasi sala cu ferestre largi si cu peretii decorati cu desene viu colorate ale copiilor, in urma cu cativa ani ea era cea care primea indrumare la lectii. Astazi este in clasa a XII-a si printre putinii copii din cei noua ai familiei care au ajuns la liceu. Multi dintre fratii ei nu au trecut de clasa a IV-a. A crescut si a decis sa dea mai departe mana de ajutor primita aici in anii trecuti, a decis sa fie la randul ei sprijin pentru copiii din Valea Orasului care astazi au nevoie de sustinere ca sa continue scoala. 
Nu este foarte usor sa vorbim despre „rezultate”, „obiective indeplinite” sau „indicatori atinsi” atunci cand ne referim la oameni. Nu este atat de usor sa „masori” cat s-au schimbat oamenii sau cum au crescut. Si poate tocmai de aceea a investi in vietile unor copii vulnerabili poate parea nu foarte profitabil. Cu toate acestea, povestea Danielei, consecventa, seriozitatea si angajamentul ei, ne arata astazi ca a meritat din plin sa o sprijinim sa creasca si sa ia decizii bune pentru viata ei”, David Chronic, coordonator regional, Cuvantul Intrupat

„Loredana, o fata de clasa a V-a, unul din cei 40 de copii ce vin zilnic la Centrul Comunitar “La Vale”, in timpul ei de joaca la calculator a ales sa caute idei de felicitari. A fost impresionata de cat de multe modele a gasit, iar a doua zi a venit hotarata sa invete tot ce tine de ea pentru a putea face o felicitare deosebita mamei ei de 8 martie. Faptul ca a putut sa caute informatia pe care o dorea, ca a putut vedea cat de usor poate sa gasesca ceea ce are nevoie, a uimit-o. Inspirata de atatea modele, a facut o felicitare pe care a terminat-o cu mainile ei, iar aceasta experienta a fost un mod concret prin care a putut invata si vedea rezultatele imediate ale efortului ei de a invata. Poate pentru multi copii de 12 ani a cauta o informatie pe internet este o banalitate, o obisnuinta. Pentru atat de multi altii, copii ca Loredana, care nu au un calculator acasa si nici persoane care sa-i sprijine, este mare lucru. M-a impresionat mult entuziasmul si bucuria ei. A fost ca si cand pentru ea s-ar fi deschis o lume cu infinite posibilitati”, Laurentiu Archip, educator, Fundatia “Cuvantul Intrupat”  

„De 8 martie, Sorin mi-a adus o felicitare desenata, decupata si lipita de el, acasa. L-am intrebat cine l-a ajutat sa o faca si, cu o bucurie ce se revarsa parca direct din inima lui, mi-a spus: „Cu mama! Mama a stat langa mine cat am desenat-o!”. In cele mai multe din familiile printre care lucram nu este pretuit la adevarata valoare timpul petrecut impreuna cu copilul, iar a desena ceva impreuna poate parea o pierdere de vreme. Pentru Sorin, acest baietel de 9 ani, a fost o bucurie si o mare dovada de dragoste. Speram doar sa putem gasi cele mai bune moduri de lucru cu familiile si parintii, astfel incat sa inteleaga ce rol semnificativ au in vietile copiilor lor”, Valerica Archip, director programe  

Nu stim cum alegi tu sa-ti investesti timpul liber si experienta, dar stim cu siguranta ca un copil are nevoie de ajutorul tau la lectii, iar o fetita ca Loredana ar putea invata de la tine cum sa foloseasca calculatorul. Mai stim ca multi parinti, ca mama lui Sorin, au nevoie sa invete cum sa-si creasca mai bine copiii. De aceea te invitam sa ni te alaturi si sa devii voluntar „Cuvantul Intrupat”. Nu-ti promitem sa fie intotdeauna usor sau simplu sa lucrezi cu copii, dar stim ca putine lucruri se compara cu bucuria pe care ti-o poate aduce implicarea ta in vietile lor. 

De asemenea, nu stim daca ai redirectionat cei 2% din impozitul tau pe anul trecut. Este greu de spus cum ar folosi statul acesti bani daca alegi sa nu ii redirectionezi catre o organizatie neguvernamentala. Te invitam sa ni te alaturi si sa decizi ca macar 2% din impozitul tau sa fie investit corect si folosit cu responsabilitate si chibzuinta. 
Tot ce ai de facut este sa completezi formularul 230 daca in 2012 ai avut venituri din salariu sau formularul 200 daca ai avut venituri din activitati independente (inchirierea bunurilor, profesii liberale etc.) Asigura-te apoi ca formularul tau ajunge pana la 25 mai la Administratia Financiara de care apartii. Daca nu ai timp sa mergi personal, contacteaza-ne si ne ocupam noi de depunerea acestuia. 

Datele pentru completarea formularului sunt:
Denumire entitate nonprofit: Fundatia Cuvantul Intrupat
Cod de identificare fiscala: 13840808
Cont bancar (IBAN): RO 28 RNCB 0141 0328 6937 0001 
Si putem sa-ti spunem la ce am folosi noi, Fundatia Cuvantul Intrupat, aceasta suma:
• Ajutam 40 de copii in fiecare zi, din familii vulnerabile din Valea Orasului, cu: masa de pranz, indrumare la lectii, educatie, acces la dus cu apa calda, acces la servicii medicale (medicamente, investigatii medicale, ochelari de vedere, etc.).
• Sustinem 8 copii din comuna Tudor Vladimirescu in acelasi fel.
• Sprijinim 30 de copii prin activitati saptamanale de socializare si dezvoltare de abilitati.
• Oferim anual o tabara la munte pentru 20 de copii.
• Sprijinim familiile si parintii sa devina mai responsabili si mai pregatiti sa aiba grija de copiii lor, prin: alfabetizare, dezvoltarea abilitatilor parentale, servicii de asistenta sociala, seminarii tematice (despre sanatate, cresterea si educarea copilului etc)
• Lucram cu adolescentii, ii sustinem sa finalizeze scoala, sa fie capabili sa gaseasca un loc de munca si sa aiba o viata responsabila si implinita.
• Recrutam, instruim si implicam anual peste 50 de voluntari romani si straini, in lucrul cu persoanele vulnerabile.

Asadar, trebuie doar sa vrei sa fii parte la schimbarea pe care ne-o dorim in comunitatea noastra si la un viitor mai bun pentru copiii din familii vulnerabile, pentru ca moduri in care te poti implica sunt destule si putem gasi impreuna si altele.

Anca-Aurora Chiosea
Responsabil Comunicare
Fundatia Cuvantul Intrupat
Strada Dogariei, nr. 111, Galati
0236-411695
www.cuvantulintrupat.com
info@cuvantulintrupat.com