Sambata, 7 iulie 2012, in parcul Cismigiu din Bucuresti, Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT) a organizat prima actiune din cadrul Caravanei Alcohelp, prin care isi propune sa ii informeze pe oameni despre pericolele abuzului de alcool.

Calatoria Alcohelp, organizata in parteneriat cu Heineken Romania, a inceput sambata, 7 Iulie, in Bucuresti. Caravana va ajunge in urmatoarele luni in zone urbane si rurale din 4 regiuni ale tarii (Moldova, Dobrogea, Oltenia si Transilvania).

La Bucuresti, specialistii ALIAT in adictii si voluntarii parteneri sau aflat sambata, intre 09.30 si 17.00, in Parcul Cismigiu, intrarea din B-dul Mihail Kogalniceanu. Ei au oferit consiliere si materiale informative tuturor persoanelor interesate si au discutat despre consecintele pe care le are consumul abuziv de alcool. Vizitatorii si-au putut evalua consumul de alcool prin completarea unui chestionar AUDIT de auto-evaluare a consumului de alcool. Voluntarii au oferit informatii despre www.alcohelp.ro, prima platforma  on-line de consiliere si interventie de tip e-health adresata persoanelor cu un consum problematic de alcool.

“Rezultatele Caravanei Alcohelp de anul trecut, precum si concluziile cercetarii pe care am realizat-o despre serviciile medicale pentru persoanele cu un consum problematic de alcool au demonstrat ca exista o nevoie urgenta de interventie pentru aceste persoane si pentru cei apropiati lor. Din acest motiv, am hotarat sa continuam Caravana Alcohelp si in 2012. Editiile trecute ale Caravanei ne-au aratat ca astfel de inteventii specializate in mijlocul comunitatilor sunt cu adevarat utile. Caravana Alcohelp ne ajuta sa intram in contact direct cu acei oameni care ar putea avea nevoie de ajutorul nostru, sa ii cunoastem personal. Ajungem astfel sa observam indeaproape problemele specifice legate de consumul abuziv de alcool, in zone din toata tara. Incepem Caravana anul acesta in Bucuresti, pentru ca in urmatoarele luni sa ajungem in 4 regiuni din Romania. Oamenii vor putea sa isi evalueze propriul consum de alcool. Noi le vom vorbi despre urmarile negative ale unui consum abuziv de alcool si despre ce pot face pentru a le gestiona”, a declarat Eugen Hriscu, Director Stiintific ALIAT, medic specialist psihiatru, formator in domeniul dependentei de substante.

“Prin parteneriatul pe care il avem cu ALIAT– sub forma programului Alcohelp – urmarim sa oferim solutii concrete care sa vina atat in ajutorul persoanelor cu un consum problematic de alcool, cat si in ajutorul apropiatilor acestora. Continuarea din acest an a Caravanei Alcohelp este una dintre aceste solutii si are 2 obiective: sa promoveze consumul responsabil de alcool si sa ofere sprijin si indrumare. Credem cu tarie ca, aceste actiuni repetate vor da rezultate pe termen lung. In viitor, vom continua parteneriatul cu ALIAT, ca parte a agendei noastre de sustenabilitate “Brewing a Better Future”,a declarat Onno Rombouts, Managing Director HEINEKEN Romania.

 
***
Despre Alcohelp
In ultimii 2 ani, Caravana Alcohelp a ajuns in 34 de localitati din zone urbane si rurale din Romania. Aproximativ 14.800 de materiale informative, despre efectele si masurile care trebuie luate in cazul consumului problematic de alcool, au ajuns la vizitatori. 2000 de persoane si-au evaluat consumul de alcool si au primit consiliere de la specialistii ALIAT, in cadrul Caravanei Alcohelp. Caravana Alcohelp este extensia offline a platformei www.alcohelp.ro, care ofera informatii importante persoanelor cu un consum problematic de alcool. In ultimii 2 ani, 45.000 de persoane au accesat platforma si peste 1.700 de persoane au completat chestionarul online de auto-evaluare a consumului de alcool. Dintre acestia, 47% au parcurs toti pasii programului Alcohelp.

Beneficiarii potentiali ai programului Alcohelp sunt persoane din mediul urban si rural, cu acces la internet. Acestia se impart in trei categorii: o prima categorie direct vizata o constituie persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 44 de ani, pentru care proiectul are valoare curativa, o alta categorie sunt cei pentru care beneficiul este de preventie, in special in randul adolescentilor, precum si o a treia categorie de persoane cu varste de peste 44 de ani pentru care platforma va functiona ca o poarta de acces in sistemul specializat de ingrijiri.

www.alcohelp.ro contine instructiuni prin care i se explica utilizatorului pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a beneficia de acest serviciu, un chestionar de auto-evaluare a gradului de periculozitate a consumului de alcool,  informatii cu privire la consumul de alcool, un forum, posibilitatea contactarii prin e-mail a unui specialist, instrumente de auto-monitorizare a situatiilor de risc si serviciile specializate pentru tulburarile legate de consumul abuziv de alcool. Platforma garanteaza confidentialitatea si anonimatul beneficiarilor si este un serviciu oferit gratuit. Avantajul este ca respecta in totalitate programul clientului, acesta putand accesa programul oricand doreste si putandu-l parcurge in propriul sau ritm, fara a necesita deplasarea la o anumita locatie.

 
Despre ALIAT
Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomanilor (ALIAT) este o organizatie non-guvernamentala si non-profit, o asociatie de profesionisti in sanatate mintala (psihiatri, psihologi, asistenti sociali), fondata in 1993, care desfasoara activitati in domeniul prevenirii si tratamentului problemelor legate de consumul de alcool. In prezent, in ALIAT lucreaza peste 20 de specialisti angrenati in diverse proiecte de prevenire si tratament ale abuzului si dependentei de substante.

 
Despre HEINEKEN Romania
Parteneriatul dintre HEINEKEN Romania si ALIAT face parte din agenda de sustenabilitate a companiei HEINEKEN, “Brewing a Better Future”.

HEINEKEN este cel mai mare producator de bere din Europa si ocupa locul 3 in lume in ceea ce priveste volumele. HEINEKEN Romania face parte din Grupul HEINEKEN si detine cel mai diversificat portofoliu de marci care acopera toate segmentele pietei de bere din Romania: Heineken, Silva, Ciuc Premium, Ciuc Natur Radler, Golden Brau, Neumarkt, Bucegi, Edelweiss (import), Zipfer (import), Amstel (import), Birra Moretti (import), Krusovice (import), Foster’s (import), Strongbow (import), Sol (import), Desperados (import), Gösser, Schlossgold, Gambrinus, Harghita si Hategana. HEINEKEN Romania are patru fabrici in: Miercurea Ciuc, Constanta, Craiova, Targu Mures si 1.100 angajati.

 

Sursa: actionamresponsabil.ro