Miercuri, 29 septembrie 2010, Amalia Enache, Iulia Vantur, vedete Pro TV, Liana Buzea (Let’s Do It, Romania!), Korodi Attila si Dragos Bucurenci au prezentat rezultatele unui studiu national despre voluntariat si au dezvelit Monumentul Voluntarului Necunoscut. Conform studiului realizat de GfK Romania, numarul tinerilor care au facut voluntariat in ultimii 6 ani s-a dublat, iar interesul pentru protectia mediului a crescut dramatic in acesti ani, de la 8% la 51%.

Monumentul Voluntarului Necunoscut a fost creat si inaugurat de MaiMultVerde si GfK Romania pentru toti tinerii care au ales si vor mai alege sa iasa din multime facand voluntariat in folosul celorlalti.

Asociatia MaiMultVerde si-a propus inca de la infiintare, in anul 2008, sa construiasca o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. De-a lungul celor doi ani si jumatate de activitate, in proiectele organizatiei s-au implicat peste 12.000 de voluntari. Pentru a afla daca interesul romanilor pentru activitatile de voluntariat a crescut, cati dintre tinerii romani s-au implicat in proiecte de voluntariat si care au fost cauzele pe care le-au imbratisat, a fost realizat un studiu cu sprijinul GfK Romania. Pentru comparatie s-au folosit informatii din sondajul „Tanar in Romania” realizat de Gallup Organization Romania pentru British Council in anul 2004.

Rezultatele studiului „Activitati de voluntariat - Comportament si perceptii” sunt surprinzatoare:
-29% dintre tinerii romanii au desfasurat activitati de voluntariat in diverse domenii in ultimul an – o crestere de peste 50% comparativ cu 2004 cand se inregistrase doar 13%
- 40% dintre tinerii care nu au facut voluntariat sunt interesati sa faca acest lucru in viitor
- 51% dintre tineri au ales protectia mediuluica activitate de voluntariat.
- MaiMultVerde este a treia organizatie sau proiect de mediu ca notorietate mentionata de respondenti.

Aceste rezultate au fost prezentate in cadrul unui eveniment organizat in Piata Presei Libere, in cadrul caruia s-a amplasat, pe soclul fostei statui a lui Vladimir Ilici Lenin, si inaugurat Monumentul Voluntarului Necunoscut, un omagiu adus de MaiMultVerde, voluntarilor mai vechi, mai noi si viitori din Romania. Instalatia artistica este un simbol al tanarului care hotaraste sa se desprinda din multime si sa faca voluntariat in sprijinul celorlalti. Monumentul este realizat din materiale naturale (papura) de sculptorul Dumitru Cosma, dupa un concept semnat de Gelu Florea, si instalat cu sprijinul Sima VM Impex SRL.

Monumentul Voluntarului Necunoscut va ramane timp de o saptamana pe soclul din Piata Presei Libere, dupa care va fi amplasat intr-un parc din Bucuresti.

Amalia Enache, prezentatoarea Stirilor Noptii de la Pro TV, si Iulia Vantur, prezentatoarea emisiunii „Dansez pentru tine” si a Stirilor Pro TV din diminetile de week end, care s-au implicat in mai multe proiecte de voluntariat alaturi de MaiMultVerde, s-au alaturat si de aceasta data organizatiei pentru a sarbatori voluntarii din Romania in cadrul acestui eveniment, impreuna cu alti voluntari.
Dragos Bucurenci, presedintele MaiMultVerde, a prezentat impreuna cu Violeta Bahaciu, GfK Romania, studiul si rezultatele acestuia, iar Amalia Enache si Iulia Vantur au dezvelit Monumentul  Voluntarului Necunoscut si au vorbit despre experientele lor de voluntariat. De asemenea, a fost prezent la eveniment si Korodi Attila, fost Ministru al Mediului si Dezvoltarii, implicat in proiecte de voluntariat alaturi de organizatii de protectia mediului.

Cu aceeasi ocazie, Dragos Bucurenci i-a multumit Lianei Buzea si voluntarilor implicati in proiectul „Let’s Do It Romania!” pentru ceea ce el a numit „actul de nastere al unei Romanii normale”.

Declaratii de presa:
„Faptul ca voluntariatul a devenit din fenomen sporadic o epidemie nationala e un semn ca societatea romaneasca, in ciuda crizei economice, incepe sa se insanatoseasca”,a declarat Dragos Bucurenci, presedintele Asociatiei MaiMultVerde.

„Ne bucuram ca am putut sa ne implicam alaturi de MaiMultVerde in acest proiect de sustinere a voluntariatului in Romania si sa descoperim ca din ce in ce mai multi tineri au nu numai o perceptie imbunatatita fata de astfel de activitati, dar s-au produs modificari substantiale la nivel de comportament, de implicare efectiva”, a declarat  Violeta Bahaciu, Knowledge Research Manager GfK Romania.


***
Note pentru jurnalisti
Asociatia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro), organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii doi ani de functionare, 2008 si 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieti, a strans 262 de tone de deseuri, a deschis primul centru de inchiriat biciclete din Bucuresti, Cicloteque, a derulat doua campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii doi ani a depasit 1.800.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.

Mai multe informatii:
Anamaria Bogdan, Director de comunicare Asociatia MaiMultVerde, tel. 0755 224816, email anamaria.bogdan@maimultverde.ro