Andrei Gligor a incheiat sambata o cursa cum n-a mai fost alta in Romania: 3.600 de kilometri alergati pentru a ajuta Asociatia Inima Copiilor sa stranga fondurile necesare cumpararii unui scanner de retina pentru nou-nascutii de la Spitalul Marie Curie.

Finalul acestei curse spactaculoase a fost un maraton alergat pe 23 februarie chiar pe santierul noii Sectii de terapie intensiva pe care Inima Copiilor o construieste si care va fi, in curand, gazda scannerului retinian pentru care Andrei a alergat.

Pe parcursul celor 42 de kilometri si 195 de metri ai maratonului, Andrei a fost insotit, intr-un maraton-stafeta de numerosi prieteni: au alergat pe banda alaturi de el campionul mondial la gimnastica Marian Dragulescu, dubla campioana olimpica la gimnastica, Monica Rosu, Doctorul Catalin Cirstoveanu - Seful sectiei de terapie intensiva, atleti amatori de prim-plan si multi prieteni inimosi. Andrei a purtat de altfel, pe tricoul de alergare, numele tuturor celor care au ajutat la strangerea banilor.

Vreme de 8 luni, Andrei a “vandut” unul cate unul cei 3.600 de kilometri alergati de el pentru a strange cei 29.000 de Euro de care este nevoie pentru a cumpara scannerul retinian. RetCam Fundus Camera inseamna salvarea de la orbire a sute de copiii - in special a celor nascuti prematur - care vor putea primi diagnosticul precis si tratamentul corect inainte ca afectiunile lor oftalmologice sa duca la dezlipiri de retina sau orbire. Cel putin 200 de copii vor fi diagnosticati anual, iar tratamentul corect va salva vederea acestor copii care vor putea sa traiasca vietile pe care le merita.

Mai este nevoie de doar 10.000 de Euro pentru a putea cumpara RetCam. Kilometrii facuti deja de Andrei sunt in continuare “de vanzare”, pentru donatori individuali sau companii, pe site-ul campaniei, www.andreigligor.ro. Daca demersul lui Andrei vi se pare folositor, puteti face o mica donatie pe site - orice gest, oricat de mic in aparenta, inseamna enorm pentru copii.

Andrei spera stranga toti banii cat de curand, pentru ca, la vara, cand Inima Copiilor va incheia constructia noii Sectii de terapie intensiva, RetCam sa fie printre aparatele de top folosite de exceptionalii medici ai sectiei.

Evenimentul a fost, de altfel, si un prilej pentru a vizita, in premiera, viitoarea cladire a Sectiei de Terapie intensiva nou-nascuti pe care Asociatia Inima Copiilor o construieste in parteneriat cu Fundatia Vodafone si cu mult-mult ajutor de la multi prieteni. Sectia, care va fi gata anul acesta, are aproximativ 1.600 mp impartiti pe 4 niveluri si va putea primi de doua ori mai multi pacienti, in conditii mult mai bune decat ii permite spatiul in prezent.

Mai multe detalii pe: www.andreigligor.ro si pe www.facebook.com/andreigligor.ro

***
RetCam

Pentru a putea aborda corect si eficient problema afectiunilor retiniene la copii, Spitalul de copii Marie Curie din Bucuresti are nevoie de un scanner retinian performant.
RetCam Fundus Camera va fi folosit pentru diagnosticarea precisa si precoce a copiilor - in special a celor nascuti prematur - inainte ca retinopatiile de care sufera sa se agraveze, ducand la dezlipiri de retina si chiar orbire.

RetCam Fundus Camera culege informatii detaliate de pe retina, imagini ce vor fi analizate de medici - local sau la distanta, prin telemedicina - pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului optim. Impreuna cu alte dispozitive care exista la Marie Curie (oftalmoscopul, laserul retinian), RetCam va fi folosit de doi medici competenti si instruiti, pentru salvarea de la orbire a sute de copii.
Scannerul va intra in dotarea Sectiei de terapie intensiva nou-nascuti de la Spitalul Marie Curie din Bucuresti si va fi folosit pentru examinarea a cel putin 200 de nou-nascuti in fiecare an, dar va fi utilizat cu eficienta si pentru pacienti de varste mai mari.

Andrei Gligor
Andrei Gligor, un atlet de 35 de ani, membru al RoClub Maraton, a practicat de mic diverse sporturi pentru propria sanatate. A inceput sa alerge pe distante lungi la inceputul lui 2011, prima lui cursa de 42.195 km, pentru care s-a pregatit cu perseverenta vreme de 7 luni, fiind chiar Maratonul Clasic din Atena.

A participat la alte 5 maratoane in Romania, Londra, Roma, numeroase curse si crosuri, cea mai lunga dintre ele fiind cursa de 70 de kilometri a Transmaratonului, organizata in 2012 pe Transfagarasan.

S-a alaturat in 2012 Asociatiei Inima Copiilor participand la campania „In pas cu Paul“ si a continuat sa sustina cauza nou-nascutilor cu probleme si prin proiectul care s-a incheiat sambata, 23 februarie, proiect in urma caruia, la Spitalul Marie Curie va ajunge un scanner de retina performant. Capatul cursei lui Andrei ar fi trebuit sa fie Sahara Marathon – proiectul nostru s-a numit “Andrei Gligor pana in Sahara” – dar, cum turbulentele din Algeria au amanat cursa din desert, nu puteam gasi un loc mai potrivit pentru acest maraton final, decat viitoarea Sectie de terapie intensiva nou-nascuti de la Marie Curie.

Asociatia Inima Copiilor
Asociatia Inima Copiilor este o asociatie non-profit pentru ajutoarea copiilor, in special a celor cu probleme cardiace. Cele mai recente proiecte Inima Copiilor sunt: constructia si dotarea primului Departament de cardiochirurgie dedicat exclusiv copiilor si modernizarea Sectiei de cardiologie de la Spitalul de copii Marie Curie din Bucuresti.

In vara lui 2012, Inima Copiilor a inceput, in parteneriat cu Fundatia Vodafone, extinderea si modernizarea Sectiei de Terapie intensiva nou-nascuti la acelasi spital. Sectia noua va deveni functionala in 2013.
www.inimacopiilor.ro / www.facebook.com/asociatia.inima.copiilor