Reteaua internationala de scoli “aces” da startul unui nou concurs de proiecte.

aces - Academia Scolilor din Europa Centrala organizeaza pentru a cincea oara un nou concurs de proiecte dezvoltate in parteneriat de scolile din regiune. In linie cu Anul European al Voluntariatului, tema editiei de anul acesta este: “Sa construim punti de legatura in societate - fii voluntar in comunitatea ta!”

Elevi care vin in ajutorul colegilor cu dificultati la invatatura, concerte in case de batrani, tineri si varstnici implicandu-se deopotriva in initiative pentru protectia mediului inconjurator sau impotriva discriminarii – iata doar cateva din activitatile care pot face parte dintr-un proiect international de voluntariat intre scoli. Unul dintre obiectivele Anului European al Voluntariatului 2011 este acela de a creste vizibilitatea activitatilor de voluntariat si de a-i pune in valoare  pe cei care le desfasoara. Oricine poate fi voluntar si, pe langa satisfactia personala, voluntariatul ofera si importante oportunitati de invatare.

Scolile din Romania sunt invitate sa se inscrie in concurs!
Scolile si liceele din toate orasele din Romania, cu elevi cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, sunt invitate sa se inscrie in competitie, alaturi de scoli din alte 14 tari din Europa. Propunerile de proiecte pot fi trimise pana la data de 30 aprilie 2010. Dupa aceasta data, un juriu international va evalua si selecta cele mai bune proiecte, care vor fi inscrise in editia aces 2011/2012 si vor fi premiate cu o bursa. Pe parcursul etapei de implementare, au loc intalniri internationale intre delegatii ale scolilor partenere, in cadrul carora participantii primesc sprijin suplimentar pentru dezvoltarea proiectelor. Pentru a ajuta scolile sa-si gaseasca « partenerul ideal » de proiect, in conformitate cu interesele si cerintele comune, un motor de cautare online este disponibil pe www.aces.or.at. Scolile vor implementa in parteneriat ideea comuna de proiect.

aces - Academia Scolilor din Europa Centrala
Reteaua de scoli aces a fost creata in 2006 de catre Fundatia ERSTE. In colaborare cu asociatia non-profit VČELÍ DOM (Slovacia), Interkulturelles Zentrum (Austria) este unitatea coordonatoare a acestei initiative. Obiectivul aces este acela de a aduce laolalta profesori si elevi din scolile din Europa centrala si de sud–est, depasind astfel granitele geografice, pentru a participa in parteneriat la competitia de proiecte. Initiativa este sustinuta de Ministerele Educatiei din toate tarile participante. La editiile precendente desfasurate pana in prezent au luat parte aproximativ 16.000 elevi si 2000 profesori.

Tema concursului de proiecte:“Sa construim punti de legatura in societate - fii voluntar in comunitatea ta!
Termenul limita pentru inscrieri:30 aprilie 2011
Tari participante: Albania, Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia.


***
Fundatia ERSTE isi desfasoara activitatea in regiunea Europei Centrale si de Sud-Est unde, impreuna cu partenerii sai, implementeaza numeroase proiecte pentru binele public. Infiintata in anul 2003, Fundatia si-a inceput activitatea doi ani mai tarziu, dezvoltand trei programe: Dezvoltare Sociala, Cultura si Europa. Fundatia ERSTE este succesorul legal al primei Case de Economii Austriece, “Erste oesterreichische Spar-Casse”, cu o traditie de peste 190 de ani, si este actionarul majoritar al Grupului Erste. Cele doua misiuni ale sale provin din aceasta veche traditie: Fundatia ERSTE asigura viitorul Grupului Erste ca si companie independenta si isi investeste dividendele anual in activitati pentru binele public., Pentru mai multe informatii, vizitati  www.erstestiftung.org


Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizatie independenta non–profit cu sediul in Viena, Austria. Din anul 1987, IZ sprijina parteneriatele internationale intre scoli, cooperarea internationala in domeniul educatiei, activitatile desfasurate de tineri la nivel international, precum si educatia interculturala si managementul diversitatii in Austria si in strainatate. Proiecte importante precum aces sau YouthNET promoveaza dialogul intercultural dintre tarile din Uniunea Europeana si tarile din estul si sud–estul Europei. Din ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agentia Nationala pentru programul Uniunii Europene “Tineret in actiune”. In prezent 21 de persoane lucreaza pentru IZ, fiind sprijinite de un comitet executiv si un board de conducere onorific. Pentru mai multe informatii, vizitati www.iz.or.at


VČELÍ DOM este o asociatie non–profit infiintata in mai 2009 la Bratislava,  care dezvolta idei si initiative care ajuta societatea sa faca fata provocarilor unei Europe noi si unite. Asociatia joaca un rol activ in descoperirea resurselor existente si crearea unora noi care sa poata stimula viata culturala si sociala din Slovacia, dar si in alte tari, in special din centrul si sud–estul Europei. VČELÍ DOM are ca scop dezvoltarea de strategii, crearea de platforme si retele si sprijinirea, promovarea si organizarea de proiecte pentru binele public in Slovacia si in strainatate. Intarirea societatii civile si dialogul in interiorul Europei este un obiectiv important al asociatiei VČELÍ DOM. Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul www.vcelidom.sk.


Contact: Interkulturelles Zentrum, Reinhard Eckert: reinhard.eckert@iz.or.at, Tel: +43 (0)1/586 75 44
Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul www.aces.or.at

Persoana de contact (presa):
Graffiti PR (Romania): Mariana Oprea: Tel: 0730 202 354; E-mail: mariana.oprea [at] graffitipr.ro