In contextul revizuirii legii fundamentale, Coalitia pentru Mediu din Romania (CMR) face un apel la participare publica catre toti cetatenii interesati de acest proces de imbunatatire a constitutiei din perspectiva starii mediului din Romania. Sunt necesare puncte de vedere si propuneri de revizuire pentru un mediu protejat chiar prin Constitutie.

Propunerile pot fi transmise pana in data de 8 mai 2013, ora 17.00, pe adresa secretariatului CMR secretariat_coalitie@ecopolis.org.ro


”Este nevoie de o schimbare fundamentala a modului in care tratam mediul in Romania. Semnalele de alarma pe care CMR si organizatiile de mediu le trag necontenit sunt neputincioase fara o protectie legala extinsa. Dreptul la un mediu curat si la sanatate nu poate continua sa fie optional”
sustine Costel Popa, presedinte Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si membru in Comitetul Reprezentativ CMR.

Propunerile inaintate vor fi puse in discutie la dezbaterea publica O Constitutie (mai) verde pe marginea schimbarilor fundamentale necesare in domeniul protectiei mediului inconjurator programata pentru data de vineri 10 mai 2013.

Obiectivul principal al acestei duble consultari il reprezinta formularea unor propuneri punctuale si precis articulate de revizuire a Constitutiei Romaniei, prin trimitere directa la articolele existente sau prin elaborarea de noi articole. In textul actualei Constitutii, prevederi legate de protectia mediului se gasesc doar in doua articole: 35, din capitolul “Drepturile, libertatiile si indatoririle fundamentale” si respectiv articolul 135 din capitolul “Economia si finantele publice”. 

Pentru formularea eficienta de propuneri de revizuire, CMR pune la dispozitie si un formular care poate fi completat online sau transmis prin email.

Opiniile colectate de la cetateni vor fi sintetizate de catre Comisia de Initiere a dezbaterii publice, intr-un raport  care va fi facut public, intr-o conferinta de presa, in data de 14 mai 2013 si prin intermediul paginii www.coalitiapentrumediu.ro, cu o zi inainte de inceperea Forumului Constitutional in Parlament. Raportul va fi transmis, de asemenea, tuturor participantilor la procesul de formulare a propunerilor  precum si decidentilor politici cu responsabilitati in procesul revizuirii legii fundamentale.

Pentru mai multe informatii va rugam sa il contactati pe Ionut Ruscea, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, tel: 0721 89 35 52.