Vineri, 13 iulie 2012, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), organizatorul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), a demarat noua editie a proiectului Caravana Filmelor TIFF/ Operation Kino, in cadrul caruia filmele de la festival vor fi proiectate in diferite orase.

Proiectul se desfasoara impreuna cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo si Istanbul, alaturi de Reelport, unul dintre principalii actori de pe piata digitala de film din Europa. Intreg proiectul este sprijinit de programul MEDIA Mundus al Uniunii Europene.

A 4-a editie a Caravanei se va desfasura in intervalul 13 iulie - 6 septembrie 2012 si va cuprinde 9 destinatii: Constanta (13-15 iulie), Mangalia (20-22 iulie), Sibiu (27-29 iulie), Cluj (3-5 august), Iasi (10-12 august), Brasov (24-26 august), Bistrita (28-30 august), Oradea (31 august - 2 septembrie), Timisoara (4-6 septembrie). Proiectiile  se desfasoara in aer liber, iar accesul va fi gratuit.

Printre filmele ce vor fi proiectate in cadrul Caravanei TIFF 2012 / Operation Kino se numara:

- Cumplit de fericita / Happy, happy, in regia lui Anne Sewitsky, comedie ce a obtinut Marele Premiu Sundance 2011;

- Our Grand Despair / Marea noastra disperare, productie turceasca nominalizata la Ursul de Aur - Festivalul International de Film Berlin 2011;

- Children of Sarajevo / Copii din Sarajevo, film cu care Aida Begic a obtinut Premiul special al juriului, sectiunea Un Certain Regard,
Cannes 2012;

- Tilt (drama romantica in regia lui Victor Chouchkov), filmul pe care Bulgaria l-a inscris la Premiile Oscar 2012, sectiunea cel mai bun film strain.

De asemenea, putem mentiona Gianni si femeile/ Gianni e le Donne, o comedie italiana semnata de Gianni di Gregorio, cu Kitty Cepraga intr-un rol extrem de provocator sau The Best Exotic Marigold Hotel/ Hotelul Marigold, de John Madden, jurnalul aventurilor amuzante ale unor pensionari britanici, care decid sa se retraga la batranete intr-un hotel din exotica Indie, pe care materialele promotionale il prezinta ca fiind cel mai opulent si frumos loc de pe pamant.

Pe lista titlurilor prezentate in cadrul Caravanei se regasesc si cele mai recente productii autohtone, precum Despre oameni si melci, cel mai recent film al lui Tudor Giurgiu, care a deschis oficial TIFF 2012 si va avea lansarea oficiala pe marile ecrane in aceasta toamna, Visul lui Adalbert, o comedie neagra semnata de o Gabriel Achim, sau Tatal Fantoma, in regia lui Lucian Georgescu, cu Marcel Iures intr-un rol deopotriva impresionant si inedit.

In decursul celor 3 editii de succes ale proiectului Caravana Filmelor TIFF, publicul s-a dovedit extrem de receptiv la initiativa APFR. Astfel, in 2011, peste 25.000 de spectatori au ales sa se bucure de filmele prezentate in Caravana.

Mai multe detalii despre calendarul Caravanei TIFF 2012 si programul din fiecare oras, vor fi disponibile in curand pe site-ul www.tiff.ro

Sustinut de: Digi (RCS & RDS)
Recomandat de: KissFM
Parteneri media: Zile si Nopti, CineFan, Hipmag, Metropotam.

Sursa: webpr.ro