Bienala Timisoreana de arhitectura – Beta 2022, pana pe 23 octombrie

Cea de-a patra editie a Bienalei Timisorene de arhitectura – Beta 2022 s-a deschis pe 23 septembrie, cu vernisajul expozitiei principale, ‘Another Breach in the Wall’, curatoriata de Daniel Tudor Munteanu si Davide Tommaso Ferrando, expusa in Palatul stefania (Piata Romanilor nr. 1), un spatiu abandonat in interiorul unei cladiri de patrimoniu din cartierul Fabric, recuperat de Beta 2022 ca spatiu expozitional. Pana pe 23 octombrie, bienala aduce publicului diverse formate de evenimente, atat clasice, cat si informale si experimentale: conferinte si dezbateri, workshop-uri, tururi ghidate, expozitii, seri de cinema si lansari de carte iar programul complet este disponibil pe https://betacity.eu/.

In 2022, bienala isi propune sa discutia despre Oras ca fiind un bun comun, iar tema aleasa si seria de evenimente din cadrul Beta va investiga relatia fiecaruia locuitor cu spatiul urban, incurajand publicul sa fie un actor activ in spatiul urban si sa isi recastige, in mod responsabil, dreptul la oras.

Expozitia principala,‘Another Breach in the Wall’ reuneste interventii ce au ca scop sa demonstreze cum spatiul urban (mediul in care ne intalnim, ne jucam, dezbatem, protestam, colaboram, avem grija unii de altii, etc.) poate fi produs de oricine caruia i se ofera instrumentele si agenda potrivite. Astfel, nu doar arhitecti si urbanisti sunt responsabili de aceste interventii, dar oricine care, singur sau in grup, adopta o abordare creativa si critica a orasului, transformand modul in care acesta este locuit :designeri, artisti, activisti.

Distribuita de-a lungul unui traseu urban de 22 km prin unsprezece cartiere din Timisoara, ‘Another Breach in the Wall’ prezinta peste 140 de lucrari din intreaga lume si lucrari de: Andrés Jaque, Brad Downey, Brandlhuber+, Cindy Sherman, Dan Perjovschi, Jens Haaning, JR, Matilde Cassani, NL Architects, Pezo von Ellrichshausen, Pier Vittorio Aureli, Raumlabor Berlin sau Theo Deutinger. Multe dintre lucrarile din expozitie, in special cele din spatiul public, sunt replici care vor fi oferite orasului ca un cadou, permitand cetatenilor sa si le insuseasca dupa bunul plac, extinzand in acelasi timp mostenirea bienalei dincolo de perioada sa limitata de expunere.

De asemenea, pornind de la ideea curatoriala conform careia bienalele sunt menite in primul rand sa activeze orasele care le gazduiesc, expozitia va stabili relatii neasteptate cu cetatenii, care o vor intalni in mediul lor cotidian, de-a lungul traseului urban intitulat ‘Un arhipelag de micronatiuni’, ce reuneste19 instalatii de mari dimensiuni ce isi propun sa fie niste enclave in inima orasului ale caror povesti pun in discutie unele dintre starile critice care caracterizeaza orasul contemporan.

Printre evenimentele din cadrul bienalei se numara Expozitia – concurs Beta 2022, in cadrul careia cele 25 de lucrari – exemple de buna practica in domeniul arhitecturii – si 12 eseuri fotografice – selectate in cadrul unui concurs deschis in euroregiune (Romania, Ungaria, Serbia) de catre un juriu internaţional, vor fi expuse in spaţiul public din Timisoara, in perioada 29 septembrie – 18 octombrie.

Tururi ghidate, indoor si outdoor, secondate de momente artistice, vor avea loc in cartierele Fabric, Cetate, zona Garii de Nord dar vizand si cladiri de invatamant: cladirea Liceului de Arte Plastice (atelier al grupului de avangarda Sigma si fost Liceu Israelit), complexul Facultaţii de Mecanica, opera a arhitectului Duiliu Marcu, Universitatea de Vest, lucrare de referinţa a arhitectului Hans Fackelmann alaturi de cladirea Colegiului Naţional de arta Ion Vidu.

Invitatii bienalei care vor participa la discutii, mese rotunde sunt jurnalistul si criticul de arhitectura Philippe Tretiack, Liam Ross – cofondator ESALA Projects si Christopher Roth, producator de film, co-autor al proiectului Architecture after Politics, arh. Vlad Gaivoronschi, vicepresedinte OAR Timis 2022-2026, Fundatia Archaeus, initiatorii platformei de educatie conceputa pentru clasele de liceu vocational, arte si arhitectura din Romania Arhitect’tool si autorii proiectului Triplex Confinium, ce a luat nastere in cadrul primei editii Beta unde s-au pus bazele colaborarii euroregionale intre scolile de arhitectura din DKMT(zona ce cuprinde judetele Timis, Caras-Severin, Arad si Hunedoara din Romania, judetele Csongrád, Bács-Kiskun din Ungaria si provincia Vojvodina din Serbia).

Pe durata evenimentului vor avea loc si proiectii de film documentar printre care „Legenda Casei H”, despre unul dintre cele mai spectaculoase proiecte arhitecturale din Romania, „Fair Play Day”, ce prezinta atmosfera Campionatului de fotbal care a devenit traditie in Fabric si o serie de filme in relatie cu tema editiei curente Beta, prezentate in parteneriat cu festivalul de film UrbanEye – Arta in dialog.

In fiecare marti din perioada de desfasurare a bienalei, publicul este invitat la o serie de evenimente de activare a bibliotecii Beta, in care vor fi abordate subiecte referitoare la tema bienalei si explorate in expozitia Another Breach in the Wall.

Organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania, Filiala Teritoriala Timis si Facultatea de Arhitectura din Timisoara, Beta 2022 vine cu o serie de instrumente prin care incurajeaza publicul sa fie un actor activ in spatiul urban si sa isi recastige, in mod responsabil, dreptul la oras. Programul complet al bienalei este disponibil pe https://betacity.eu/.

Organizatori: OAR Timis, Facultatea de Arhitectura din Timisoara (FAUT)

Co-finantatori: OAR prin Timbrul de Arhitectura, PMT prin Centru de Proiecte

Cu sprijinul:
- sponsorilor: Caparol, Blaser, Isolair, Xella Ytong, Reynaers, Wienerberger, Kingspan, Holver, Girod, Constructim, Petro Vaselo, Austrotherm

- si al partenerilor: FITT - Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis, Forumul Cultural Austriac, Asociatia Temporar - Tur de Arhitectura, Fundatia Art Encounters, Typopassage, Retim, Timpark, CFR, SDM, Horticultura, Enel, Iulius Town, Asociatia de la patru, De-a Arhitectura, Kek, Institutul Cultural Francez, LINA, Citizenit, Studio Citadelle, Universitatea de Vest, UAS, UrbanEye, Cetatean de Traian, OneTwo Taproom, PUNCH, Fundatia Archaeus, Consiliul Judetean, FABER, Penitenciarul Timisoara, Forumul Cultural Austriac, Fri-el buildings

Parteneri Media: Radio Guerrilla, Radio Timisoara, AGERPRES, Igloo, Zile si Nopti, Modernism, Curatorial, Zeppelin, The Institute, Propagarta, Scena9, Iqads, Spotmedia, Observator Cultural, PRwave, TION, Stiri de Timisoara, Agenda