Ziua Rosiei Montane este un eveniment care promoveaza patrimoniul cultural pe care Rosia Montana il adaposteste, alaturi de rolul sau in istoria comunitatii locale. Este accentuata, totodata, necesitatea protejarii si punerii in valoare a acestui peisaj cultural amenintat de un proiect minier in cariera deschisa.
 
Evenimentul propune publicului un program care acopera numeroase activitati, de la proiectii de lung si scurtmetraje, expozitii foto sau de obiect si dezbateri despre patrimoniul Rosiei Montane si miscarile sociale de aparare si sustinere a zonei, pana la ateliere, piese de teatru si concerte. 
 
Documentarul “Noul El Dorado” (r. Tibor Kocsis, 2004), unul dintre cele mai semnificative filme care surprinde inceputurile prezentei companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation in zona, alaturi de scurtmetrajele „Cetatea de Aur a Rosiei Montane” (r. Adrian Steclaci,1957), „Romania-Geamana” (r. Tica Darie, 2013) sau „Toamna Romaneasca” (r. Matei Budes, 2014) sunt doar cateva dintre proiectiile cuprinse in programul Zilei Rosiei Montane din cele peste 20 de orase.
 
In Bucuresti, la Muzeul National al Taranului Roman, va avea loc expozitia „Rosia Montana. Memoria Obiectelor”, organizata de Asociatia Arhitectura. Restaurare. Arheologie, o invitatie de a descoperi obiectele purtatoare ale memoriei celor care au locuit acele parti ale Muntilor Apuseni. Expozitia va fi alcatuita din exponate oferite de locuitorii Rosiei Montane, obiecte uitate prin poduri sau pivnite, altele utilizate zi de zi; obiecte obisnuite sau exceptionale, caracteristice unor ocupatii, unui mod de viata; obiecte profane sau de cult, obiecte memoriale, impreuna cu marturiile detinatorilor despre insemnatatea lor.
 
Publicul clujean este invitat la piesa de teatru „Foc de voie” sustinut de studioul de teatru REACTOR de creatie si experiment, iar in Iasi, copiii prezinta o altfel de perspectiva asupra situatiei de la Rosia Montana in cadrul expozitiei „Rosia Montana din suflet de copil”, organizata de Asociatia Mai Bine.
 
Numeroase concerte vor intregi programul Zilei Rosiei Montane cu trupe precum Trei Parale, Ad Hoc, Crowd Control, Silent Strike cu Dan Basu, DJ ZO, Electric Brother, Aud Band, Firma, Simion Bogdan Mihai, precum si multi artisti locali.
 
Ziua Rosiei Montane 2015 se va desfasura in peste 20 de orase din Romania si strainatate: Aiud, Alba Iulia, Bucuresti, Cluj Napoca, Rosia Montana, Sibiu, Turda, Oradea, Baile Herculane, Craiova, Timisoara, Targoviste, Iasi, Constanta, Bacau, Bruxelles, Toronto, Paris, Munchen, Londra, Breda si Chisinau.
 
Rosia Montana adaposteste vestigii de o valoare exceptionala, marturii care atesta evolutia activitatii miniere de-a lungul a peste doua milenii. Peisajul cultural al Rosiei Montane, modelat de mineritul traditional, practicat aici inca din Epoca Bronzului si cu dezvoltari succesive in perioada Romana, Evul Mediu si Epoca Moderna este unul dintre cele mai reprezentative din Europa.  
 
Vestigiile preistorice care atesta mineritul de suprafata, sistemul vast de exploatari subterane inceput in perioada dacica, in sec. I a. Chr. si extins pana recent in anii '70, elementele supraterane care le corespund - micile halde de steril, taurile, targul minier, coastele de stanca, canalele de dirijare a apei sau zonele de prelucrare cu steampuri sunt caracteristici de o valoare universala. 
 
Rosia Montana este amenintata de un proiect minier aurifer care ar presupune dinamitarea si transformarea in pulbere a celei mai mari parti a sitului cultural. In sprijinul opozitiei comunitatii locale la proiectul minier propus de Rosia Montana Gold Corporation s-au aratat de-a lungul timpului sute de mii de oameni din intreaga lume, institutii si foruri internationale, personalitati publice, care si-au manifestat opinia pentru respingerea proiectului minier.  
 
Pentru mai multe informatii despre Ziua Rosiei Montane, Raluca Dan, tel. 0728 357 367, e-mail: raluca.elena.dan@gmail.com sau pe site-ul www.ziuarosieimontane.ro  si www.rosiamontana.org