Open call pentru primul eveniment cultural de videomapping din Târgu Neamț, care va oferi publicului local un circuit vizual creat prin video maparea fațadelor ale clădirilor cu semnificație pentru comunitate.

Centrul Educațional de Arte Performative CEVA a lansat apelul deschis pentru proiectul artistic multimedia “Portret colectiv efemer” destinat artistelor și artiștilor vizuali cu interese în zona videomapping-ului.

Artiștii selecționați vor avea de realizat șase concepte de videomapping pentru crearea unui circuit stradal multimedia pe tema „freelancer-ul din micul urban”. Vor fi incluse 6 clădiri cu semnificație pentru viața comunității din orașul Târgu Neamț, în perioada 10-11 septembrie 2022. Artiștii vor avea ca punct de plecare cercetarea de teren realizată în cadrul proiectului de către antropoloaga Mădălina Muscă și videograful Tiberiu Cimpoeru.

“Portret colectiv efemer” este primul eveniment cultural din orașul Târgu Neamț și din județul Neamț care va oferi publicului local un circuit vizual creat prin video maparea fațadelor și a spațiilor exterioare ale clădirilor cu semnificație pentru istoria locală și viața comunității - Gara CFR, Piața Centrală, Casa Culturii “Ion Creangă” Târgu Neamț, Clubul Copiilor, Centrul de prelucrare a lemnului Fructe de Pădure și Muzeul de Istorie și Etnografie.

Spațiile selectate reprezintă puncte centrale în istoria recentă a orașului, fiind abordată tema funcției sociale din perspectiva muncii pe care oamenii locului o au în raport cu aceste instituții. Astfel, tema circuitului de instalații vizuale este legată de “muncă”. Mai exact, de ceea ce înțelegem prin “muncitorul pe cont propriu” (așa cum este el descris în statisticile de specialitate) sau în limbaj comun actual, a “freelancerului”, a persoanei integrate pe piața muncii fără un angajament pe termen lung - muncitorul independent, liberul profesionist, lucrătorul freelance.

Înscrierea se realizează în două etape: prin completarea unui formular (aici), urmând apoi formularea unui concept artistic pe baza documentării preexistente.
Apelul este destinat atât artiștilor și grupurilor cu experiență, cât și studenților, iar dezvoltarea conceptelor finale va fi coordonată de artistul Andrei Cozlac.

“Portret colectiv efemer” este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizator: Asociația OV 05
Implementat de: Centrul educational de arte performative CEVA.
Parteneri: Asociația Frilensăr.ro, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Universitatea de Arte “George Enescu” Iași.

***

DESPRE CEVA
Centrul Educațional de Arte Performative CEVA este un spațiu de creație și gândire critică care-și propune (încă din 2018) să reactiveze din punct de vedere cultural comunitatea locală și să ofere perspective profesionale adolescentelor și adolescenților implicați. CEVA folosește instrumente specifice teatrului și artelor performative (spectacole, festivaluri, expoziții, instalații vizuale, concerte etc.) pentru a cerceta teme importante din societatea contemporană, corelându-le cu realitățile concrete ale comunității nemțene. CEVA a pornit de la Comunitate, Educație, Viitor și Artă, acestea reprezentând direcțiile activităților pe care centrul le desfășoară împreună cu adolescenții implicați