Fie că ne place, fie că nu, obiceiurile de lectură ale românilor se schimbă, adaptându-se la realitățile vieții cotidiene de astăzi. Un truism care, de fapt, nu spune mare lucru ci doar ne oferă o scuză facilă pentru neimplicare. Poate fi, însă, și un motiv de reflecție și de redescoperire a rolului pe care ne dorim să îl avem în comunitate, numai dacă, prin „noi”, ne referim la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga”, o instituție care și-a construit imaginea în vremurile în care alternativele la lectura cărților tipărite erau aproape inexistente. 

Chiar dacă mulți dintre noi asociază biblioteca exclusiv cu rafturile de cărți și sălile de lectură, rolul acesteia în viața comunității poate fi unul cu mult mai important. Pentru că, de fapt, biblioteca este un loc al experiențelor împărtășite. Pentru ca Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” să poată juca un astfel de rol, este nevoie de asumare atât din partea bibliotecii, cât și a comunității.

Din fericire, Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” și-a asumat rolul și s-a deschis către comunitate, punându-se la dispoziția acesteia. Iar răspunsul comunității ploieștene este unul cât se poate de încurajator, contribuind la efortul depus de către Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga” de a se constitui într-un centru comunitar, un hub de preocupări culturale.

Unul dintre cele mai de succes exemple ale relației dintre Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” și comunitatea ploieșteană îl reprezintă colaborarea cu Asociația Un strop de fericire (AUSF – www.stropdefericire.ro), una dintre organizațiile cele mai active și cele mai implicate nu doar în Ploiești, ci și în restul județului.   

Astfel, deja de trei ani, Biblioteca pune și la dispoziția Asociației Un strop de fericire spații, materiale și logistică pentru derularea mai multor activității ce vin în sprijinul comunității. Prin proiectul său, „O altfel de școală”, AUSF desfășoară, săptămânal, o serie de ateliere educaționale adresate, cu precădere, membrilor defavorizați ai comunității. Aceste ateliere, precum „Engleza prin joc”, „Științele Pământului” sau „DigiKids”, se desfășoară în spațiile puse la dispoziție de Biblioteca „Nicolae Iorga”.

Peste 200 de copii beneficiază anual, în acest fel, de pregătire gratuită în diverse discipline școlare și, în același timp, de dezvoltarea abilităților interpersonale. Pentru mulți dintre aceștia, este singura modalitate prin care au acces la astfel de servicii. În cuvintele părinților acestor copii, „…cursurile sunt minunate pentru copiii doritori să învețe, dar și o soluție pentru părinții care nu își permit să plătească asemenea cursuri”. Sau „copilului meu îi plac cursurile susținute de dumneavoastră și, ca atare, vă mulțumim pentru ceea ce îl învățați. Sper să continue acest proiect educațional”.

Totodată, deschiderea arătată de conducerea bibliotecii permite derularea unor ateliere de educație civică, prin intermediul cărora tinerii ploieșteni învață cum să devină membrii activi și valoroși ai comunității. Datorită lor, gradul de implicare civică este în permanentă creștere, doar Asociația Un strop de fericire având peste 100 de voluntari implicați în activități permanente ce vin în sprijinul comunității. 

Prin urmare, chiar dacă lumea se schimbă, soluția nu o reprezintă întoarcerea în trecut și refuzul schimbării, ci deschiderea către nou, către nevoile actuale ale comunității. În felul acesta putem, împreună, să transformăm Ploieștiul în orașul în care ne dorim să trăim.