În perioada 20 mai – 1 iunie, Asociația Zi de BINE invită publicul la „Metamorfoze”, o instalație colaborativă de artă textilă realizată de senioarele din comunitatea #NEpierdute, care îmbină arta cu terapia și dialogul despre sănătatea mintală. Instalația artistică, creată colaborativ sub îndrumarea artistei vizuale româno-americane Megan Dominescu, aduce laolaltă lucrări individuale ce compun o tapiserie comună – o metaforă vizuală a lumii interioare feminine la vârsta a treia, unde vulnerabilitatea și forța coabitează. Expoziția este găzduită la Amzei Creative Corner (Piața Amzei 13), în parteneriat cu The Institute, prin proiectul de revitalizare urbană Cartierul Creativ.

 

Timp de două luni, senioarele din Centrul Comunitar Zi de BINE au învățat o tehnică nouă – rug hooking – și au transformat firele textile în povești vizuale. Fiecare fragment din tapiserie este rezultatul unui proces introspectiv și creativ, în care participantele au explorat atât umbrele trecutului, cât și locurile mentale unde se simt în siguranță. Lucrările surprind fragmente de gânduri, emoții și amintiri, care, puse cap la cap, spun o poveste colectivă despre cum ne putem regăsi, chiar și în momentele de nesiguranță.

 

Proiectul #NEpierdute are ca scop incluziunea socială a femeilor peste 60-65 de ani, cărora le oferim oportunități reale de dezvoltare și apartenență. Prin activități diverse, contribuim la îmbunătățirea sănătății fizice și mintale, la reducerea izolării și la recăpătarea sentimentului de a conta. Prin #NEpierdute, senioarele noastre își spun poveștile, iar noi învățăm să le ascultăm. Aceasta va fi prima lor expoziție artistică, un triumf al (re)găsirii resurselor interioare chiar și la vârsta la care lumea pare că te împinge să abandonezi într-un fotoliu”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

 

Proiectul este susținut de partenerii strategici Lidl România, Grupul E.ON România și Leroy Merlin.

Artista vizuală Megan Dominescu, cunoscută pentru lucrările sale care explorează teme personale prin mijloace tactile, a fost invitată să coordoneze această inițiativă artistică în cadrul proiectului #NEpierdute. Pornind de la relația ei personală cu textilele – moștenită de la mama, bunica și străbunica ei – Megan a lucrat îndeaproape cu senioarele din Centrul Comunitar Zi de BINE, introducându-le în tehnica rug hooking și ghidându-le în procesul de exprimare artistică și emoțională.

 

Am fost extrem de emoționată să fiu parte din acest proiect. Mă doare să văd cum femeile mai în vârstă sunt adesea lăsate în urmă. Am vrut să le arăt că și ele sunt artiste, că au dreptul să se exprime. Lucrările sunt atât de diferite între ele, și tocmai această diversitate dă forță instalației,” a declarat Megan Dominescu.

 

„Fiecare își face metrul ei. De fericire și de nefericire,” spune una dintre participante, rezumând esența proiectului: un spațiu în care fricile și bucuriile pot fi împărtășite și înțelese.

 

Expoziția poate fi vizitată între 20 mai și 1 iunie, de luni până vineri în intervalul 16:00 – 20:00, iar sâmbăta și duminica între orele 11:00 – 20:00. Vernisajul va avea loc pe 20 mai, la Amzei Creative Corner, de la ora 17:30, și va include o activare specială, un moment surpriză pregătit chiar de către autoarele instalației, o invitație la dialog despre noi înșine, prin poezie.

 

#NEpierdute este proiectul Asociației Zi de BINE dedicat sănătății mintale și emoționale a femeilor de peste 60 de ani, aflate în situații de vulnerabilitate socială și economică. Printr-un program săptămânal diversificat, proiectul oferă activități de socializare, învățare și mișcare, menite să contribuie la starea de bine și la sentimentul de apartenență. În 2024, peste 3.000 de senioare au participat la 324 de ateliere – de la dansuri și pictură, la engleză, poezie sau croșetat – însumând peste 513 ore de activități. Un grup restrâns a participat chiar și la prima lor tabără – o aventură departe de casă, fără însoțitori din familie.

 

Cei care doresc să susțină inițiativele Asociației Zi de BINE o pot face printr-un SMS cu textul „SUS” la 8845, prin donarea zilei de naștere sau completând formularul 230. Mai multe informații sunt disponibile pe www.zidebine.ro.

 

***

 

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține proiecte sociale în fiecare lună și  încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru aceastea.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.