Centrul de Resurse în Fotografie prezintă, pe 15 iunie, de la ora 19:00, vernisajul expoziției “Female gaze on sexuality and femininity”. În cadrul evenimentului ce va avea loc la Is This Art? Gallery (Str. Popa Tatu 68, București), Ilina Schileru și Virginia Lupu își vor prezenta lucrările realizate pe parcursul rezidenței artistice derulate în ultimele luni de CdRF, care a avut ca temă sexualizarea femeii și a feminității în cadrul unei minorități din România.

Perspectivele celor două artiste chestionează tabloul complex al dinamicilor de putere, violenței și stereotipurilor de gen, traversând (auto)obiectivizarea, influențele (religioase, culturale, sociale sau politice) care duc la interiorizarea și perpetuarea unor atitudini girate de un sistem depășit ori a unor prejudecăți și idei nerealiste despre sex, sexualitate și iubire.

Ilina Schileru documentează, de douăzeci de ani, probleme precum egalitatea de gen și drepturile femeilor și ale lucrătoarelor casnice, într-o zonă rurală, nu departe de un fost oraș industrial, din sud-estul României.

„În practica mea artistică folosesc diverse medii, de la desen la pictură, fotografie și video la instalații cu neon, abordând subiecte din jurul ierarhiilor sociale printr-un vocabular estetic vizual, uneori integrând și o componentă participativă din partea publicului.

Rezidența CDRF a fost o oportunitate pentru a evidenția felul în care sunt percepute femeile și, cel mai important, modul în care se percep ele însele într-un mediu încă profund patriarhal.”

Virginia Lupu propune o serie de portrete ale femeilor dintr-o zonă complet diferită - cea a lucrătoarelor sexuale BDSM, care practică activitatea de Stăpâne/ Mistress/ Dominatrix.
„Am integrat o modalitate sigură și consensuală de a explora emoții dificile; activitățile BDSM și explorarea fetișurilor permit ambelor părți (atât partea dominantă cât și cea submisivă) să-și recapete relația cu corpul și cu propria sexualitate într-un mod eliberator și responsabil.”

CdRF, prin galeria “Is this art?” dorește să deschidă o discuție importantă despre privirea masculină neasumată în fotografie și arta compusă din stereotipuri patriarhale despre femei. Această rezidență a fost un prim pas în chestionarea valorii artistice a fotografiei cu femei frumoase, tinere și goale, depersonalizate și obiectificate; un prim pas în chestionarea conștientă a conceptului de “male gaze”, dar și o oportunitate pentru a sprijini vocea artistelor asupra sexualizării femeii și a feminității. Într-un final este sexualizarea femeii artă? Cum o transformăm în artă?” explică Andreea Leu - co-fondator CdRF.

Această temă atât de actuală și controversată în România secolului 21 reprezintă, în concepția CdRF, un demers curatorial de o acută necesitate, la care cele două artiste au răspuns reflexiv și personal. Prin două lupe subiective și complementare aplicate percepției și auto-percepției feminine, lucrările lor ilustrează posibile poziționări în relație cu tema sexualizării (fie ea conștient asumată sau inconștientă).

„Universul vizual creat de cele două artiste prezintă o dihotomie de percepție și ajută la crearea unei imagini mai complexe a fenomenului sexualizării. Operele de artă prezentate aici includ un amestec de acte individuale intime îndreptate în interior și în exterior, o privire exclusivă asupra sinelui. Modul grosier de prezentare a exponatelor sugerează dificultatea de a înțelege subiectul și, în același timp, amestecul celor două puncte de vedere manifestă o bogată capacitate de a genera noi dialoguri critice.”, spune Sorin Florea - Director Artistic Is This Art? Gallery.


Expoziția “Female gaze on sexuality and femininity” reprezintă o invitație la un dialog critic despre realități dificile, despre multiple reprezentări ale feminității și sexualității, despre mecanismele, regulile și modelele care direcționează și condiționează percepții și atitudini sociale, precum și despre experiențe transformatoare.

Publicul este invitat pe 15 iunie 2023, ora 19.00, la vernisajul expoziției “Female gaze on sexuality and femininity”, care va putea fi vizitată gratuit și în perioada 16 iunie - 14 iulie la Is This Art? Gallery, Popa Tatu 68.

 

***

 

Mai multe despre procesul de lucru al celor două artiste, temele abordate și universul vizual al acestora, puteți afla în cadrul unor masterclass-uri online ce vor fi susținute în perioada următoare. Primul masterclass va fi susținut de Virginia Lupu, pe 17 iunie, de la ora 12:00, iar înscrierile se pot face deja online, aici. Înscrierile pentru cel de-al doilea masterclass, susținut ulterior de Ilina Schileru, se pot face tot prin intermediul site-ului CdRF.

 

WEBSITE |FACEBOOK | INSTAGRAM

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Zile și Nopți, Cărturești, Adevărul Weekend, B365, Curatorial, IQAds, Propagarta, Spotmedia, Urban, Happ, Metropotam, Revista Atelierul, Revista Golan, The Institute, ModernismMunteanu Recomandă

Proiectul Centrul de Resurse în Fotografie este finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro