„Majoritatea filmelor prezentate in cadrul editiei din acest an a CinePOLSKA infatiseaza povesti reale. Privindu-le, poti cunoaste evenimente putin cunoscute din istoria Poloniei si Europei, dar si oameni care au participat la ele.” – spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucuresti, care organizeaza CinePOLSKA in Romania. „Unele dintre filmele alese de noi au batut recordul la frecventa – au fost vizionate de peste 2 milioane de spectatori. In cadrul CinePOLSKA vrem sa aratam ce fel de teme ii intereseaza pe regizorii polonezi si care dintre ele atrag publicul. Am speranta ca multumita acestei selectii publicul roman ne va cunoaste mai bine.” – adauga Agnieszka Skieterska.

CinePOLSKA incepe pe 27 noiembrie, la ora 20.00, cu filmul „Dumnezeii”, o poveste despre Zbigniew Religa, un cardiochirurg eminent, care in anii ’80 ai secolului al XX-lea a pus, prin fortele proprii, bazele unui program de transplant de inima in Polonia. Filmul, realizat in stil hollywoodian de tanarul regizor Łukasz Palkowski, a obtinut premiul cel mare la prestigiosul Festival de Filme Artistice Poloneze din Gdynia, Polonia.

Al doilea film din program este „Jack Strong”, in regia lui Władysław Pasikowski, unul dintre cei mai buni regizori de filme de actiune din Polonia.

Filmul prezinta istoria reala a lui Ryszard Kukliński, un ofiter polonez, care dorind sa salveze lumea de la izbucnirea celui de-al treilea razboi mondial a transmis americanilor documente secrete din Tratatul de la Varsovia, riscandu-si propria viata si pe cea a familiei sale. Din cauza acestor actiuni, Kukliński a fost nevoit sa fuga din Polonia comunista cu ajutorul serviciilor americane.

Tinerii de astazi, cu sistemul lor de valori si cu modul in care relationeaza intre ei sunt portretizati de Anna Kazejak in filmul „Promisiunea”. Tragedia prezentata aici este urmarea unei intelegeri radicale a unor valori precum fidelitatea, devotamentul si curajul, dar si a barierelor in comunicarea dintre adulti si tineri.

Proiectia de filme artistice poloneze de la Bucuresti este si un bun prilej pentru a vedea una dintre cele mai importante superproductii poloneze din ultimii ani - „Varsovia 44” -, povestea epica a unei generatii de tineri care in perioada Poloniei aflate sub ocupatie germana au participat la Revolta de la Varsovia din anul 1944. Regizorul Jan Komasa, in varsta de doar 34 de ani, si-a luat o sarcina foarte grea, si anume aceea de a intra in dialog cu deja clasicul cinematografiei mondiale - „Canalul” lui Andrzej Wajda. Filmul lui Komasa se adreseaza publicului tanar de astazi si vorbeste despre eroismul tinerilor din trecut folosind un limbaj, o imagine si o muzica familiara spectatorului contemporan.

In cadrul CinePOLSKA spectatorii vor putea vedea si „Fotograful” lui Waldemar Krzystek, un film politist cu istoria recenta pe fundal. Dincolo de actiunea tensionanta, regizorul prezinta in filmul sau mecanismele aversiunii si fricii intre doua popoare inrudite, dar si oameni care nu vor sa se supuna acestor mecanisme.

Zilele Filmului Polonez la Bucuresti se incheie pe 6 decembrie cu o comedie pe care criticii o compara cu o „ciocolata amara”. „Cetateanul” lui Jerzy Stuhr, cunoscut actor si regizor, rade de mitologia istorica a Poloniei. Stuhr insusi, interpretand rolul principal al cetateanului obisnuit, „cenusiu”, care se strecoara printre evenimentele din Polonia ultimilor 50 de ani, se uita la polonezi cu ochi aspru si critic, dar cu inima deschisa. Provoaca si anima. Filmul a obtinut la festivalul de film din Gdynia premiul special pentru curajul de fi a abordat teme dificile.

Proiectiile CinePOLSKA sunt organizate de Institutul Polonez din Bucuresti si Asociatia Cineastilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Arta Cinematografica si in colaborare cu Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti.
In primavara lui 2016 filmele prezentate in cadrul CinePOLSKA vor putea fi vazute si in alte orase din Romania. 

Informatii practice:
• CinePOLSKA se desfasoara in weekendurile 27-29 noiembrie si 4-6 decembrie 2015, la cinematograful Elvira Popescu (adresa: Bd. Dacia nr. 77);
• Toate proiectiile incep la ora 20.00, iar biletele pot fi cumparate de pe pagina eventbook.ro sau la casa de bilete a cinematografului;
• Filmele au subtitrare in limba romana;
• Programul CinePOLSKA si informatii despre filme: www.culturapoloneza.ro 
Filmele din program: 
27.11.2015, ora 20.00
DUMNEZEII / Bogowie
Polonia, 2014, 115 min.
Regia: Łukasz Palkowski
Scenariul: Krzysztof Rak

Distributia: Tomasz Kot, Magdalena Czerwińska, Piotr Głowacki, Kinga Preis s.a.
Un film despre viata profesorului Zbigniew Religa, care a realizat, cu succes, primul transplant de inima in Polonia anilor `80. Un omagiu adus acestui om remarcabil care a indraznit sa lupte cu un tabu moral, cultural si religios, transplantul de inima fiind perceput ca un act impotriva naturii.
„In biografia lui Zbigniew Religa - „Dumnezeii” -, premiata cu „Leul de aur” la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia, cel mai mult surprinde curajul de a vorbi cu usurinta si ironie despre chestiuni de viata si moarte. Foarte buna s-a dovedit a fi ideea de a privi tara paralizata de legea martiala prin ochii unui chirurg intors din America, nevoit sa faca fata neputintei, urateniei si mentalitatii incorsetate din acea perioada.” - Janusz Wróblewski, „Polityka”
 
28.11.2015, ora 20.00
JACK STRONG
Polonia, 2014, 120 min.
Regia si scenariul: Władysław Pasikowski
Distributia: Marcin Dorociński, Maja Ostaszewska, Dagmara Domińczyk, Ireneusz Czop s.a.
Colonelul Ryszard Kukliński are acces la cele mai secrete documente ale Tratatului de la Varsovia. Atunci cand afla despre planurile ascunse care pot declansa Al Treilea Razboi Mondial, incepe sa colaboreze cu serviciile secrete CIA, misiunea lui fiind aceea de a actiona dinauntrul sistemului sovietic. Transmitand documente secrete americanilor, el stie ca isi pune viata in pericol, dar si pe cea a familiei sale.
„Este de admirat modul in care Kukliński este construit ca un antierou. Ca o persoana normala, prezentata intr-un context extrem de dificil si stresant, care de multe ori ezita si este pe punctul de a ceda. De asemenea, nu putem trece cu vederea secventa de final, atunci cand Kukliński fuge impreuna cu familia din Polonia comunista. Chiar daca cunoastem finalul foarte bine, aceasta secventa lunga produce batai rapide ale inimii, desi contine scene cu cea mai lenta urmarire de masini din istoria cinematografiei.” - Hubert Orzechowski, „Newsweek Polska”

29.11.2015, ora 20.00
PROMISIUNEA / Obietnica
Polonia, Danemarca, 2014, 93 min.
Regia: Anna Kazejak
Scenariul: Anna Kazejak, Magnus von Horn
Distributia: Eliza Rycembel, Mateusz Więcławek, Andrzej Chyra, Dawid Ogrodnik s.a.
Lila si Janek, elevi de liceu, fac parte din generatia care comunica indeosebi prin intermediul retelelor Skype si Facebook. Impreuna cu prietenii sai, acestia isi traiesc viata la capacitate maxima - merg la petreceri, beau alcool si fumeaza marijuana. Atunci cand Lila se desparte in mod neasteptat de Janek, acuzandu-l ca a tradat-o, baiatul trebuie sa plateasca scump pentru greseala facuta. Daca va indeplini promisiunea facuta Lilei, viata lor se va schimba total.
„Un film despre prima iubire, dar si despre o fata care tine foarte mult la principii. Asemeni majoritatii adolescentilor, Lila vede lumea in alb-negru, dar si ca adultii si cei de o varsta cu ea fac foarte usor concesii, evita problemele. Ea insa vrea sa-si traiasca viata diferit, aceasta intransigenta a ei conducand intr-un final la consecinte tragice.” - Jacek Marczyński, „Rzeczpospolita”

4.12.2015, ora 20.00
VARSOVIA 44 / Miasto 44
Polonia, 2014, 122 min.
Regia si scenariul: Jan Komasa
Distributia: Józef Pawłowski, Zofia Wichłacz, Anna Próchniak, Antoni Królikowski s.a.
Anul 1944, Varsovia sub ocupatie germana. Stefan, un tanar in varsta de 18 ani, munceste pentru a-si intretine mama si fratele mai mic. Atunci cand comandamentul Armatei Poloneze decide sa porneasca atacul impotriva germanilor slabiti, care se retrageau spre Vest, Stefan se alatura miscarii alaturi de iubita si prieteni. Desi in primele zile ale revoltei soarta pare a fi de partea polonezilor, dupa 63 de zile de lupta acestia capituleaza in fata germanilor.

„Varsovia 44” nu poate evita comparatia cu „Canalul”, filmul legendar al lui Andrzej Wajda, din anul 1957. „Canalul”, insa, este de mult timp privit ca apartinand clasicului, nu numai in cinematografia poloneza, ci si mondiala. De asemenea, filmul lui Wajda pune intrebari cu privire la sensul aderarii la idealuri, chiar si in fata unei infrangeri inevitabile. Komasa, in schimb, a renuntat in mod constient la acestea in favoarea unei imagini mai ample a luptelor din oras. Dar asemeni „Canalului”, a construit o viziune asupra Revoltei pentru generatiile viitoare, astfel incat contemporanii sa asocieze revolta din 1944 cu „Varsovia 44”. - Hubert Orzechowski, „Newsweek Polska”
 
5.12.2015, ora 20.00
FOTOGRAFUL / Fotograf
Polonia, 2014, 107 min.
Regia: Waldemar Krzystek
Scenariul: Krzysztof Kopka, Waldemar Krzystek
Distributia: Sonia Bohosiewicz, Adam Woronowicz, Tomasz Kot, Agata Buzek s.a.
subtitrare in limba romana
Locuitorii din Moscova sunt terorizati de un criminal in serie. Poreclit „Fotograful”, acesta lasa langa corpul victimelor sale hartii cu numere, pe care echipajele de criminalisti le folosesc apoi in ancheta. Intrucat toate indiciile conduc catre Polonia si evenimentele dramatice care au avut loc acolo in anii ’70, investigatiile sunt transferate pe teritoriul Poloniei. In componenta echipajului se afla si Natasza, singura persoana care a vorbit cu criminalul si care a reusit sa supravietuiasca. Singura care il poate recunoaste in cazul in care s-ar ajunge la o confruntare cu el.
„Fotograful” poate fi interpretat in mai multe feluri. Daca cineva asteapta o poveste politista  – o va gasi pe ecran. Si va fi una chiar satisfacatoare. Iar daca cineva va dori sa vada profunzimile si filozofia ascunse in el - nu va fi dezamagit. Un film neevident, tulburator, nu in culori alb-negru. Realizat in mod traditional si, totusi, foarte modern.” - Barbara Hollender, „Rzeczpospolita”
 
6.12.2015, ora 20.00
CETATEANUL / Obywatel
Polonia, 2014, 100 min.
Regia si scenariul: Jerzy Stuhr
Distributia: Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Janusz Gajos, Sonia Bohosiewicz s.a.
subtitrare in limba romana
Jan Bratek este implicat intr-un accident tragic in fata televiziunii poloneze chiar inainte sa soseasca presedintele. In timp ce este resuscitat, Jan halucineaza, retraindu-si cei 60 de ani de viata in contextul istoric al Poloniei de dupa razboi. Astfel, copilaria, tineretea si maturitatea sa se impletesc cu diferitele sisteme politice ale tarii, culminand intr-un final surprinzator.
„Jerzy Stuhr rade de toti. De cei de dreapta si de cei de stanga. De biserica si de laici. De Securitate si de Solidaritatea. De carieristi si de combinatori. Si chiar de Televiziunea Poloneza. Se uita la polonezi si la istoria lor cu ochi aspru si critic, dar cu inima deschisa. Provoaca, dar si anima. Incurajeaza la un pic de autocritica, dar si la detasare”. - Dagmara Romanowska, „OnetFilm”