Comedia lui Tudor Mușatescu „Cheful suprem” revine la ARCUB – Hanul Gabroveni joi, 14 septembrie, și miercuri, 20 septembrie, de la ora 19.00, pe scena Sălii Mari a ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

 

Spectacol care a avut premiera în primăvara acestui an, comedia lui Tudor Mușatescu „Cheful suprem” se întoarce pe scena Hanului Gabroveni cu o distribuție de excepție și promisiunea de a aduce în atenția publicului un text mai puțin cunoscut al dramaturgiei românești, revitalizat de regizoarea Beatrice Rancea, într-o versiune contemporană, ce îmbină light design cu momente muzicale de operă, tehno și rock.

 

Scris pentru teatrul radiofonic al anilor ’60, spectacolul „Cheful suprem”, pus pentru prima dată pe o scenă de teatru la ARCUB, este adus la viață de actorii Claudiu Istodor, respectiv Mihai Baranga, Luminița Erga, Cristi Toma, Silviu Biriș, Mona Dobrișan, Natalia Dragomir și Vlad Lință, alături de două artiste ale scenei lirice româneștisoprana Arlinda Morava și mezzosporana Adriana Alexandru.

 

Un spectacol tonic în nouă personaje, „Cheful suprem” zugrăvește satiric o adunătură de parveniți, care se cred și se prezintă a face parte din „lumea bună”. La o petrecere de 1 ianuarie, imediat după Anul Nou, vestea unei posibile otrăviri cu ciuperci va lovi fără milă și va schimba totul. Toți cei prezenți, rude și vechi prieteni, își dau arama pe față, sub amenințarea unei morți iminente. Ei vor să-și petreacă ultimele clipe în fericire, însă alcoolul și apropierea tragicului final le dezleagă limbile și astfel se spun lucruri care ar fi trebuit să rămână ascunse, se reglează conturi, se dau la iveală secrete și răutăți. Finalul este neașteptat, tocmai prin felul candid în care se dezvăluie lăcomia, meschinăria și prostia umană.

 

„[...] E clar și e musai, ori de câte ori vorbim despre Beatrice Rancea, să ne gândim la lucruri nemaivăzute: cum v-ar plăcea, mes chers, ca, în adunătura aceea de personaje îndoielnice, gândite de Mușatescu, să descoperiți o soprană ce joacă rolul lui Penelope Târtoșide (Arlinda Morava) sau o mezzosoprană interpretând-o pe Coana Esmeralda (Adriana Alexandru)? Veți privi fascinați la decadența și lipsa de cultură a unor personaje care s-au ajuns, dar în urechi veți simți căldura a două voci care se împletesc al naibii de bine cu teatrul. [...] Fiecare personaj a fost anume gândit să exprime o tipologie care a reușit să supraviețuiască până în zilele noastre, oricâte punți ne-ar întinde trecutul. Long story, short: «Cheful suprem» îți alimentează cu vârf și îndesat cheful de bună dispoziție și de umor [...].” „Sus Cortina” cu Eliza Ene Corbeanu, „Evenimentul Zilei”

 

Decorul și costumele spectacolului sunt semnate de apreciata scenografă de teatru și film Maria Miu, cu un palmares ce cuprinde peste 200 de decoruri realizate, în mai bine de 50 de spații.

 

Spectacolul „Cheful suprem” se joacă joi, 14 septembrie, și miercuri, 20 septembrie 2023, de la ora 19.00, la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Mare.

 

Stagiunea de teatru de la ARCUB continuă cu un nou spectacol de divertisment din seria „Vineri de la 7 jumate”, ce se va juca vineri, 22 septembrie, la Sala Mare ARCUB. Spectacolul care se joacă o dată pe lună la Sala Mare ARCUB a demarat în luna aprilie 2023 cu titlul „Vineri de la 6 și 9” și continuă, din această toamnă, sub denumirea „Vineri de la 7 jumate”. Cu un format atipic, ce diferă de la o lună la alta, spectacolul regizat de Mircea Cornișteanu reunește, pe scena ARCUB, nume de excepție din diverse domenii artistice și culturale: interpretul Nicu Alifantis, coregrafa Adina Cezar (cu dansatorii Ioana Cazacu, Mara Constantinescu, Eduard Chimac), scriitorul Mircea Dinescu, actrița Emilia Popescu, magicianul Andrei Teașcă și, în calitate de prezentatori, actorii Radu Gheorghe și Mihai Bisericanu. Detalii despre spectacolul din 22 septembrie vor fi disponibile în curând pe www.arcub.ro.

 

Biletele pentru spectacolul „Cheful suprem” din 14 și 20 septembrie au fost puse în vânzare la prețuri variabile, în funcție de categoria de loc, și pot fi achiziționate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere și la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani 84-90).

Prețuri bilete:

Cat. I – 70 lei;

Cat. II – 50 lei.

 

           

CHEFUL SUPREM | 14 și 20 septembrie 2023, ora 19.00 | Sala Mare ARCUB

de Tudor Mușatescu

Adaptarea scenică: Beatrice Rancea

 

 

Distribuția:

(ordinea personajelor indicată de autor)

 

Penelope Târtoșide (gazda)…..………………................................................... ARLINDA MORAVA

Mișu Târtoșide (soțul ei)….………………...................… CLAUDIU ISTODOR / MIHAI BARANGA

Andromaca (fiica lor)………........................................................................... NATALIA DRAGOMIR

Nae Ragasonescu……………………………....................................................………. CRISTI TOMA

Agata (soția lui Ragasonescu)………………...................................................…… LUMINIȚA ERGA

Radu (fiul lor)…………………….……….………………………………………………… VLAD LINȚĂ

Dr. Pruncu (medicul curant al ambelor familii)…….................................................... SILVIU BIRIȘ

Coana Esmeralda (soacra lui Târtoșide)…..................................................ADRIANA ALEXANDRU

Menajera Florica…………...…………………………........................................…. MONA DOBRIȘAN

 

În rolul cățelului Pufi: Don Vito

 

Regie, light design și mișcare scenică: BEATRICE RANCEA

Scenografie: MARIA MIU

 

Asistent regie: DAN POPA

 

Durata spectacolului: 1 oră și 20 minute (fără pauză)

 

 

Tudor Mușatescu

Apreciat om de teatru, prieten cu Tudor Arghezi și Camil Petrescu, Tudor Mușatescu este considerat de critici un fidel continuator al comediei caragiene. Poet, prozator, dramaturg și umorist român, Tudor Mușatescu a scris schițe, romane, poezii, dar succesul l-a obținut cu piesele sale de teatru. După debutul de la Paris din 1923, cu „Focurile de pe comori”, aproape toate textele sale dramaturgice sunt puse în scenă atât în țară, cât și în străinătate, de la comediile nemuritoare „...Escu” și „Titanic-Vals” la fascinantele „Visul unei nopți de iarnă”, „Țara fericirii”, „Madona”, „Profesorul de franceză”, „Sosesc diseară”. După ce majoritatea pieselor sale au fost traduse și jucate cu succes în Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Grecia, Polonia și Cehia, Tudor Mușatescu s-a dedicat teatrului nu doar ca dramaturg, ci și ca director de scenă, traducător, conducător și proprietar de teatru.

 

Beatrice Rancea

Cu peste 30 de montări regizorale în teatrele și operele din România, numeroase spectacole realizate în străinătate, peste 30 de roluri ca balerină pe scena Operei Naționale din București, roluri principale de film, Beatrice Rancea are un parcurs profesional impresionant. Balerină, regizor de teatru și operă, coregraf, interpret, scenarist și dramaturg, Beatrice Rancea este unul dintre cei mai importanți creatori ai scenei teatrului și baletului românesc. Deținătoarea unui premiu UNITER în 1993, artista a montat zeci de producții în țară, precum și în Ungaria și Statele Unite ale Americii. Pe lângă titluri de Shakespeare, precum „Romeo și Julieta”, „A douăsprezecea noapte”, „Nevestele vesele din Windsor”, „Nunta” de A. Cehov, „Opera de trei parale” de Bertoldt Brecht, „Marchizul de Sade” și „Sunt propria mea soție” de Doug Wright, „Jocul de-a măcelul” de Eugen Ionescu, regizoarea adaptează pentru scena de teatru poveștile celebre din „Maestrul și Margareta” și „Cocoșatul de la Notre-Dame”. Realizările sale artistice sunt completate de activități pedagogice și manageriale.

 

Maria Miu

Recompensată în 2016 cu premiul UNITER pentru întreaga activitate, scenografa Maria Miu a participat la realizarea a peste 200 de spectacole de teatru și operă, filme și evenimente în România, Japonia, Marea Britanie, Belgia și Germania. Membră a Uniunii Artiștilor Plastici și a UNITER, Maria Miu a semnat scenografia unor producții din mai multe teatre bucureștene: Odeon, Metropolis, Mic, Ion Creangă, TNB și Opera Națională din București, colaborând cu regizori importanți, precum: Silviu Purcărete, Ion Cojar, Alexandru Darie, Costa-Gavras. Printre scenografiile de excepție create de Maria Miu se numără și cele ale montărilor „Jolly Joker”, „Amadeus”, „Ciocărlia” și „Astă-seară se improvizează” de la Teatrul de Stat din Oradea. Artista a fost nominalizată la Premiul pentru cea mai bună scenografie pentru spectacolele Teatrului Bulandra „Poveste de iarnă”, „1784” și pentru „Iluzia comică” de la Teatrul de Comedie, toate în regia regretatului Alexandru Darie.

 

 

***

 

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

 

Parteneri media: Radio București FM, Agerpres, Societatea de Transport București

 

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram

Detalii pe www.arcub.ro

 

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internațional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internațional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, și al Zilelor Bucureștiului.