Sâmbătă, 21 ianuarie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la Concertul Extraordinar „Despre Cultură”.
Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu deschide anul concertistic cu un eveniment la Ateneul Român, dedicat celebrării culturii naționale și compozitorilor români.
Concertul Extraordinar „Despre Cultură” este structurat ca o călătorie prin muzica secolelor XVII – XX, cu o colecție de lucrări emblematice din patrimoniul nostru cultural.

Invitații speciali ai Corului Madrigal la eveniment sunt actorii Victoria Cociaș, Claudiu Istodor și Adrian Titieni.

Biletele la eveniment sunt disponibile pe platforma bilete.ro, la LINK.


Repertoriul Concertului Extraordinar „Despre Cultură” conține atât lucrări de factură arhaică, cum sunt cele din „Codex Caioni” - seria culeasă de călugărul franciscan transilvan Ion Căianu și prelucrată de Constantin Rîpă - sau fragmente din celebrul „Florilegiu Bizantin” structurat de maestrul Marin Constantin, cât și piese moderne și de inspirație folclorică, semnate de Mihail Jora, Alexandru Pașcanu, Paul Constantinescu, Cornelia Tăutu sau Corneliu Cezar.

Evenimentul va fi transmis în direct de Televizunea Română, pe postul TVR Cultural.

Concertul Extraordinar „Despre cultură” se înscrie în programul aniversar „MADRIGAL 60”, care include o serie amplă de peste 30 de proiecte speciale, ce se vor desfășura pe tot parcursul anului 2023.
Programul marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură pentru Corul Madrigal, devenit un simbol al constanței artistice naționale, dar și al relevanței culturale și de imagine a României în lume.

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Ediția de dimineață, Gala Societății Civile, Leviathan.ro, Munteanu, PlayU.ro, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RADOR, Revista Psychologies, spotmedia.ro, TVR Cultural, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți

***

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut mii de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.
În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
După 60 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.