Aveti nevoie de o suma de bani pentru a realiza proiectul vostru creativ?
Aveti o comunitate de oameni care crede in proiectul vostru si ar fi dispusa la donatii pentru a il sustine?
Considerati ca ideea si propunerea voastra intereseaza un public potential si e motivanta si interesanta pentru cei care o citesc?
Inseamna ca puteti construi o campanie de crowdfunding!

Noile tehnologii si explozia social media permit astazi existenta unor noi instrumente de strangere de fonduri, numeroase platforme online – de la Kickstarter si Indiegogo, pana la cele locale, mai recente, precum We Are Here, CrestemIdei sau PotSiEu – facilitand mobilizarea a numerosi donatori mici in favoarea unor proiecte creative inovatoare. Crowdfunding-ul inseamna insa mai mult decat a atrage fondurile necesare unei initiative; el este un instrument unic de crowdsourcing pentru a va testa proiectul, a-l promova, a construi si interactiona cu publicul vostru potential.

In spatele unei campanii de crowdfunding se ascunde o pregatire extrem de minutioasa, dar cu cat aceasta pregatire e realizata cu mai mare grija, cu reala inventivitate si rigoare, cu atat sansele de a obtine fondurile necesare sunt mai mari.

Bazata pe indelungata expertiza de formare si dezvoltare culturala si institutionala a expertului international Corina Suteu si pe experienta directa a doua campanii de crowdfunding a caror arhitectura a fost conceputa de Oana Radu si Elvira Lupsa, sesiunea de fata, organizata in colaborare cu cea mai importanta platforma online dedicata artelor vizuale, va propune o introducere detaliata in ceea ce presupune arhitectura unei campanii reusite de crowdfunding si o discutie aplicata, sub forma de feedback si studii de caz legate de proiecte prezentate de participanti.

Pregatire
Pentru a permite un feedback specific si eficient, solicitam participantilor sa completeze in prealabil un chestionar care sa schiteze proiectul si parametrii unei posibile campanii de crowdfunding pentru acesta. 
 
***
CORINA SUTEU
este presedinte al Asociatiei Film ETC. si al Festivalului de film Making Waves de la New York. Intre 2006-2012 a fost director al Institutului Cultural Roman din New York. In perioada 1991 – 1993 a fost director al Uniunii Teatrale din Romania si ulterior director al „Theatrum Mundi”. Intre 1995-2001 a fost director al Mastere Specialisee Europeen en Management des entreprises culturelles (Dijon, Franta). A initiat şi implementat programul de Masterat ECUMEST pentru Europa Centrala şi de Est in 1995 şi a infiintat Asociatia ECUMEST. A co-initiat programul Policies for Culture, in colaborare cu European Cultural Foundation, Amsterdam, in 2000. Corina Suteu a fost presedinte al Forumului Retelelor Europene si membra in comitetul de conducere al IETM – Informal European Theatre Meeting, al ENCATC – European Network of Cultural Administration Training Centers in este expert si trainer in management cultural, politici culturale europene si cooperare culturala si autor a numeroase studii, articole si o carte pe aceste teme.

OANA RADU este co-fondator al Romanian Film Initiative si al Asociatiei Film ETC. (Bucuresti) si manager al Festivalului MAKING WAVES: New Romanian Cinema (New York). Intre 2006-2012 a fost director adjunct al Institutului Cultural Roman din New York, participind activ la implementarea unei noi viziuni si abordari institutionale a diplomatiei culturale sub conducerea Corinei Suteu. Intre 2000-2006, Oana Radu a fost director de programe al Asociatiei ECUMEST din Bucuresti, coordonind o serie de programe in domeniul politicilor culturale si cooperarii culturale in Estul Europei. A fost coordonator regional pentru Europa de sud-est al programului „Policies for Culture”, dezvoltat in parteneriat de Asociatia ECUMEST si Fundatia Culturala Europeana din Amsterdam. A contribuit, de asemenea, la o serie de studii si cercetari in domeniul politicilor culturale in Europa de sud-est. Absolventa a Masteratului European in Management Cultural al Scolii de Comert din Dijon, Franta.
 
ELVIRA LUPSA este development associate si community manager al Romanian Film Initiative. Este designer-ul si dezvoltatorul website-ului filmetc.org. A lansat prima campanie de crowdfunding de succes pentru un proiect major din Romania: editia 2012 a festivalului de film romanesc Making Waves de la New York, care a fost finantat in totalitate din fonduri private. In 2013, a coordonat si a doua campanie de strangere de fonduri care a inclus campania de Kickstarter si o gala de licitatie live. In prezent, Elvira Lupsa dezvolta o platforma online pentru comercializarea artei contemporane din Romania si continua sa fie implicata in organizarea festivalului Making Waves 2014. Elvira Lupsa a trait si studiat in Franta, iar ulterior a obtinut diploma de licenta in istoria artei, filosofie si film in New York. De curand s-a mutat in Romania.
 
ASOCIATIA Film ETC. este o organizatie non-profit ce si-a propus sprijinirea dezvoltarii si promovarii industriilor culturale, a acompanierii profesionalizarii sectorului cultural si dezvoltarea unor abordari mai antreprenoriale in arte si cultura. Asociatia Film ETC. si platforma sa informala Romanian Film Initiative (RFI) au fost lansate in toamna anului 2012 de Corina Suteu, Mihai Chirilov si Oana Radu, echipa care a initiat si organizat Festivalul de film romanesc din New York incepand cu anul 2006, pentru a asigura continuarea si dezvoltarea acestuia si a parteneriatului cheie cu Film Society of Lincoln Center. In 2012 si 2013 RFI a derulat cu success doua ample campanii de crowdfunding prin Kickstarter pentru sustinerea festivalului. Alaturi de continuarea si extinderea festivalului Making Waves, proiectele Asociatiei Film ETC. includ participarea la Festivalul de film european din New York „Panorama Europe”, Reteaua de distributie Alternative Distribution Network (ADN), Biblioteca de management si politici culturale, precum si multiple ateliere adresate specialistilor din industrie, proiecte de consultanta in industria de film si in sectorul cultural din Romania. www.filmetc.org

FORMARE CULTURALA este un program de traininguri si consultanta in domeniile managementului cultural si comunicarii culturale. Misiunea programului de training este oferirea de oportunitati de invatare continua (life-long learning) in domeniul creativ si cultural, prin mijloace de educaţie nonformala, tuturor celor interesati. Programul are ca invitati formatori care sunt manageri cu experienta relevanta in domeniul creativ si cultural din Romania. Programul de consultanţa ofera servicii specializate in domeniul creativ si cultural, prin construirea de strategii de dezvoltare culturala, aplicarea acestora pe o piata atipica, cea romaneasca, si integrarea fireasca intr-un context european. Formare Culturala este initiativa asociata

Modernism.ro, platforma de promovare a artelor contemporane romanesti, producator si partener de proiecte nationale si internationale de arta contemporana.