Noaptea Filosofiei a fost creată la Paris în 2010, la Școala Normală Superioară, de către filosoful Monique Canto-Sperber. Conceptul a fost adoptat de Institutul Francez, care l-a transformat într-un eveniment internațional în orașe importante precum Londra, New York, Berlin, Tel Aviv sau Atena. În acest an, ajunge pentru o primă ediție la București, pe 25 mai, care va fi urmată a doua zi, pe 26 mai, de o a treia ediție la Timișoara, capitală culturală europeană în 2023. Filosofia iese de pe băncile universității în stradă. Timp de o noapte, publicul de toate vârstele, este invitat să ia parte la o dezbatere publică, în tradiția gânditorilor greci din agora.

Julien Chiappone-Lucchesi, directorul general al Institutului Francez din România: „Nopțile Filosofiei 2023 se adresează publicului larg: departe de a fi o serie de conferințe specializate, academice, acest maraton filosofic nocturn gratuit presărat de mici gustări pentru a prinde forță și a continua discuțiile, propune subiecte și formate accesibile tuturor celor care sunt interesați, curioși și care își pun întrebări. Filosofia este o chestiune mult prea serioasă pentru a nu ne amuza împărtășind-o cu un număr cât mai mare de oameni! ”

Noaptea Filosofiei, fondată de Institutul Francez din România la Timișoara în 2021, a devenit unul dintre cele mai importante evenimente culturale și intelectuale din oraș. În fiecare an, Nopțile oferă o platformă unică de dialog în jurul unor teme contemporane abordate din perspective filosofice, culturale, artistice, politice și științifice. Nopțile Filosofiei 2023, la București și Timișoara, sunt o ocazie unică de a vedea filosofia într-o lumină complet diferită și sub tema omului de mâine, l’homme qui vient.

Cornel Moraru, lector universitar, curator român al evenimentului: „Provocarea principală a acestei ediții a fost aceea de a alege, pentru ambele orașe, acele subiecte relevante totodată pentru comunitatea filosofică, cât și pentru publicul cultural în sens larg, care să acopere un orizont variat de domenii, de la etică la filosofia artei, de la practică filosofică la filosofia războiului. Care sunt provocările pe care inteligența artificială și tehnologiile emergente le vor avea asupra noastră ca indivizi, dar și ca societate? Cum va arăta arta de mâine, făcută cu ajutorul inteligenței artificiale? Cum mai putem fi autentici în societatea digitală a zilelor noastre?”

În acest an, o serie de gânditori vor lua cuvântul pentru a discuta, printre altele, chestiuni istorice și politice legate de starea actuală a democrațiilor noastre. Christophe Pébarthe vorbește despre istoria democrației din antichitatea greacă, despre situația actuală și despre necesitatea de a o reinventa astăzi. Aurélien Bellanger, filosof de formație și scriitor francez de renume, autor al unor lucrări care tratează concepția și locul orașului, precum L'aménagement du territoire (2014) sau Le Grand Paris (2017), vorbește despre ultimul său opus Le Vingtième siècle, bazat pe figura lui Walter Benjamin, teoretician al literaturii, culturii și artelor, o figură tutelară a Europei în secolul XX.

Raphael Zagury-Orly, curator francez al evenimentului: „Numeroasele întâlniri și reflecții pe care le prilejuiește Noaptea Filosofiei vor permite publicului român să asiste la discuții intelectuale și filosofice prounde care le vor ascuți sensibilitatea filosofică, socială, politică și estetică (…) În ceea ce mă privește, am căutat să concentrez dialogurile și discuțiile în jurul stării democrației în lume, a problemelor ecologice, a problemelor de gen”.

O a doua axă a discuțiilor apare în jurul chestiunii ecologice și a animalelor în filosofie. Fabienne Brugère, important filosof feminist, va discuta cu Élise Domenach - fostă studentă a lui Stanley Cavell și critic de film - despre provocările eco-feminismului. Élise Domenach susține, de asemenea, o conferință despre etica cinematografiei prin intermediul operelor fraților Dardenne. Anne Simon, care a lucrat asupra exprimării ființelor vii printr-o abordare zoopoetică și asupra relației dintre gândire, sensibilitate și creație literară, va vorbi despre zoopoezie prin intermediul operei lui Proust, între filosofie și literatură.

La București, Noaptea Filosofiei se desfășoară la Institutul Francez dar și la BRD Rezidența 9. „Mă bucur că BRD Groupe Société Générale susține cea de-a treia ediție a Nopții Filosofiei în România, a cărei temă se aliniază cu un subiect foarte important pentru noi: tânăra generație. Ne numărăm printre cei care vor să înțeleagă omul de mâine, omul viitorului, care vor să știe mai multe despre provocările și aspirațiile lor și suntem convinși că acest eveniment va aduce claritate, punându-le în același timp într-un context mai larg” declară Flavia Popa, Secretar General BRD - Groupe Société Générale.

***

Nopțile Filosofiei 2023 sunt organizate de Institutul Francez din România cu sprijinul BRD - Groupe Société Générale, în parteneriat cu EUNIC România, Forumul Austriac, Fundația Culturală Greacă și librăria Două Bufnițe.

Institutul Francez este online